tiistai 2. huhtikuuta 2024

Köyhän ja rikkaan hautaansiunauksen ero

Nimimerkki K. W. W-n:n jatkokertomuksesta Tykö Tomminpojan elämä ja onnen-vaiheet (*):

Tykö jäi siis ja lukkari läksi koto-seutuihinsa perimään. Jo seuraavana päivänä täytyi Tykön mennä hautausmaalle laulamaan, sillä talonpoikaa haudaitiin. 

Tykö avasi kirjansa, pani myssynsä taskuun ja oli laulamaan rupeamassa, kun pappi kuiskahutti hänelle: 

— Laula vaan yksi värssy. Minulla on kiire, täytyy mennä nimipäiville. 

Tykö katseli hetken kummastuneena pappia, mutta alkoi sitte laulaa ja lauloi vaan yhden värssyn. 

Nyt otti pappi kirjansa, luki kiireesti mitä käsikirjassa seisoi, vaan ei pitänyt mitään ruumissaarnaa. Sitte löi hän kiini kirjansa ja käski Tykön taas laulamaan yhden värssyn. Tämä kummastutti Tyköä. 

Tultuaan lukkarin taloon, jossa hän asui, kysyi Tykö lukkarin-vaimolta, jos talonpoikia aina niin yks'kaks maahan pannaan ilman ruumissaarnaa. Lukkarin vaimo nauroi ja selitti, että maahan-paniaisilla on myös, niinkuin elämässä, eroitus ihmisten välillä. Rikkaat saavat kauniin ruumissaarnan, olkoon se sitte talonpoika vai herra, mutta köyhät saavat tyytyä tavalliseen lukemiseen ja siunaukseen. Siitä huomasi Tykö eroituksia vielä olevan kuolleitten välillä, miten sitte elävien välillä. 

Jonkun ajan perästä oli taas maahan-paniaiset ja nyt täytyi Tykön laulaa kauniimman ja pisimmän virren ja hänen kanssa lauloi kymnasiolaisia ja piispa itse piti kauniin ruumissaarnan kirkossa ja sitte toisen vielä hautaus-maalla, sillä nyt se oli korkea-sukuisen ja rikkaan ruumis, joka maan poveen laskettiin. Tykö oli oikein väsyksissä, kuin kotiin pääsi. 

(*) I. Mitä Toimelan akat sanoivat kun Tykö syntyi OTAWA 07.11.1862 NO 44 

II. Kuinka Tykö kasvaa, opetetaan lukkariksi ja mitä hän vielä saa oppia ja tietää. OTAWA 14.11.1862 NO 45 

III. Tykö tulee Porvoosen ja mitä hän siellä näki ja huomasi OTAWA 14.11.1862 NO 45 

IV. Tykö Puhtalassa ja kuinka siellä kävi OTAWA 12.12.1862 NO 49 

V. Mikä Tykölle tiellä tapahtui ja kuinka hän pääsi Helsinkiin OTAWA 28.11.1862 NO 47 

VI. Mitä Kapteini Tyköstä sanoi, mikä hänelle Esplanatissa tapahtui ja kuinka hän nai OTAWA 12.12.1862 NO 49 

VII. Tykö tulee pataljuonan lukkariksi, kuinka muutoksia tapahtuu ja mintähden Tykö ottaa eron & VIII. Kuinka Tykö pääsee koulumestariksi Vaahtijärvelle ja mitä akat hänestä sanovat OTAWA 19.12.1862 NO 50 

IX. Kuinka uusi kirkkoherra Tyköön vihastui, antaa Tykölle korva-puustin ja miten sitte kulussa kävi & X. Tykö Toimelassa ja kuinka siellä kävi OTAWA 30.12.1862 NO 51 

Ei kommentteja: