lauantai 24. helmikuuta 2018

Hilja Valtosen tuotannon ystäville

Kun vuoden ensimmäisenä päivänä selvisi, että ainakin tämän vuoden ajan saamme kotikoneilta selata 1920-luvun digitoituja lehtiä, ei tullut mieleen, että jaksoon mahtuu lempparikirjailijani Hilja Valtosen tuotannon aloitus. Sattumalta osui sentään hakuun yksi Suomen kuvalehdessä julkaistu novelli ja näin sain kimmokkeen kartoitukseen. Jonka tuloksista jätin huomiotta kaiken kritiikin.

Ensinnäkin, jos joku vielä kuvittelee, että kirjojen myynti kirjailijoilla on nykypäivän uutuus, niin tässä aukeama Aitasta, jonka kotitarkastuksessa arvostellaan kirjailijan leivontataitokin.
Ja toiseksi, jos luulet lukeneesi Valtosen julkaistun tuotannon, voi olla, että erehdyt. Tuskin lehtijuttujen teko lakkasi myöhemminkään. Harmittavasti en voi väitää tätä 1920-luvun listaakaan kattavaksi, sillä joissain lehdissä kirjoittajan nimi oli osa yläkuvaa, jota koneluku ei tavoita.
Valtonenhan kuoli vasta vuonna 1988, joten tekijäoikeutensa ovat vielä kauan voimassa, mikä mahdollisuus sietää pitää mielessä muidenkin 1900-luvun puolelta digitoidun kohdalla. 

Ei kommentteja: