maanantai 25. tammikuuta 2016

Palkkojen varastaja

Leskikuningattaren henkirykmentin kommissaari Carl Johan Åström kävi 8. elokuuta 1801 Helsingin  postikonttorista hakemassa Hämeenlinnasta lähetetyt rykmentin kuukauden palkkarahat. Seuraavana yönä hän lähti paikkakunnalta ilman lupaa ja rahat mukanaan.

Miestä ei oltu tavoitettu 17. lokakuuta mennessä, jolloin rykmentin kansliasta annettiin etsintäkuulutus, joka sitten julkaistiin kolmatta kertaa sanomalehdessä Posttidningar 21.11.1801. Åström oli 36-vuotias, vaaleaihoinen, mustatukkainen ja käytti nuuskaa. Otettava kiinni tavattaessa.

Tämä kuullosti niin mielenkiintoiselta, että vaivauduin kirjastoon, jossa oli saatavilla J.E.O. Screenin kirja The Queen Dowager's Life Regiment in Finland 1772-1808 (Studia Historica 81. 2010). Åström oli mukana henkilöhakemistossa ja rikoksestaan oli selostusta sivun verran. Itse tapahtumasta ei selvinnyt enempää kuin ilmoituksesta, mutta selvittely oli jatkunut vuosia. Palkkasummalla oli takaajat, joita yritettiin saada vastuuseen, sillä Åströmiä ei koskaan tavoitettu.

Screenin mukaan Åström oli Koskenkylän ruukinsaarnajan Johan Åströmin 8.9.1767 syntynyt poika. Äitinsä Johanna Kristina Hjelmstierna (s. 1732) oli aatelista sukua, joten poika lienee päätynyt armeijaan hänen sukulaistensa avulla tai innostamana.

Ei kommentteja: