lauantai 30. tammikuuta 2016

Nimen voi tuntea ja jättää sanomatta

Saatuani krinoliinit vihdoin työpöydältä olen tänään aamusta alkaen käsitellyt Petter Sund -juttuja. Tänne blogiinkin oli tallentunut yksityiskohtia, jotka olin unohtanut. Olinpa unohtanut myös sen, että Petter Sundin 2. vaimon, joka on esiäitini, veli oli Viipurista vangittu karoliinivanki. Oli sentään mukana kirjani hakemistossa, mutta, jos olisin sitä tehdessäni älynnyt kaivaa esille Kurténin artikkelin Rådmannen Johan Gustaf Bocks härstamning. (Genos 1972:61-71) olisin saanut vielä yhden vangitun naisen mukaan.

Kurténin artikkelia luin sitten tänään huolellisemmin. Ja tajusin, että vaikka hän jättää kapteeni Julius Bockin kaksi tytärtä nimettömiksi, heidän olemassaolonsa lähteenä on Tyrvännön rippikirja 1669-1694, jossa nimet kai ovat...

Ja niin ovat.
Leike SSHY:n digitoinnista
Ehkä Kurtén mainitsi Anna Helenan (Lena) ainoana siksi, että hänen jälkeläisensä liittyivät Johan Gustaf Bockin elämään. Tai siksi, että hän oli sisarista ainoa, jonka elämän jatkosta oli tietoa.

Marian ja Kaisan jäljille pääsyyn ei rutiinisukututkimus riitä. Vanhassa SukuForumin keskustelussa on yksi mahdollisuus: luutnantti Anders Påhlsson Collinin vaimo Caisa Båck. Mutta samassa keskusteluketjussa käy myös ilmi, että Bock/Bäck/Bux-nimiä on alueella enemmän kuin tarpeeksi.

Ei kommentteja: