lauantai 30. toukokuuta 2015

Virtuaalisesti Frithjof Tikanojan mukana

Tikanojan taidekodin tuottaman mobiiliopastuksen
teema on kauppaneuvos Frithjof Tikanojan (1877–1964) Vaasa, Vaasan kaupunkiin elinaikanaan ja taidelahjoituksen kautta merkittävällä tavalla vaikuttaneen henkilön elämän draamallinen esittely. [...] Kertojana toimii Frithjof Tikanojan luotettava autonkuljettaja Yrjö Sorvari, joka opastaa kuulijaa kaupungin halki. Mobiiliopastus kattaa kahdeksan kohdetta – rakennusta tai aikaisempien rakennusten sijaintipaikkoja – jotka liittyvät kauppaneuvoksen elämään Vaasassa.
Lähtemättä Vaasaan sisältöä voi katsoa miltä tahansa tietokoneelta. Mahdollisesti kädessä kannettavan laitteen kanssa paikan päällä kierroksen lähtöpiste on selvä, mutta isolta ruudulta ei. Vasta käytyäni melkein kaikki kohteet läpi osuin pisteeseen "Kodista taidekodiksi", jossa Sorvari esitteli itsensä, ja huomasin, että "Muut harrastukset" oli tarkoitettu kierroksen viimeiseksi. Aivan lopuksi huomasin alareunasta ikonin, jota painamalla kartta hävisi ja järjestys paljastui.


Koska en tiennyt Tikanojasta ja elämästään mitään ennen kierroksen aloittamista, tiedon omaksuminen osoittautui haastavaksi enkä usko, että se olisi helpompaa Vaasassakaan. Kun reitti tehdään maantiedon ehdoilla jää pois kronologisuus, joka on itselleni tärkeä viitekehys.

Dramatisoiduista keskusteluista pidin. Uskottavampia ja monipuolisempia kuin elävän ihmiset johtamat draamakierrokset. Jos olisivat olleet vähän pidempiä ja opas ladattavissa äänitiedostoina...? Kuvillakin oli toki merkitystä oppaassa ja kuhunkin kohteeseen oli yhdistetty yksi Tikanojan kokoelman maalaus.

Pidin, mutta olisin halunnut vähän enemmän. Ehkäpä puuttui oikea ympäristö ja aidot taideteokset.

Ei kommentteja: