perjantai 19. syyskuuta 2014

Seurahuoneesta kaupungintaloksi

Viime kesänä Laura Kolbe ehdotti Hesarin yleisönosastossa uutta (hienompaa) kaupungintaloa Pasilaan. Varsinainen ikuisuusaihe.

Nykyinen kaupungintalo oli aiemmin seurahuone. Kaupunki osti sen 800 tuhannella markalla vuonna 1901. Lukuisien verkkosivujen (esim HS) mukaan ajatuksena oli purku ja kaupungintalon rakentaminen paikalle. Tämä ei oikein sovi tietoon, että kaupunki sijoitti heti 200 tuhatta markkaa talon korjaukseen. Seurahuoneen vuokralainenkin satsasi ehostukseen 300 tuhatta markkaa.

Lopputuloksena
... kaunista ja miellyttävää. Kaikkialla on maalauksessa yleensä käytetty vaaleita värejä, kuitenkin ovat ruokasali, entinen n:o 35, ja kahvila kaikkein hauskimmat, katot kauniit, vaaleat, ilman kultaa ja paksuja värejä, komeita hedelmäterttuja ja kasvikoristeita, muistuttaen empiremuotoja, ohuita, hienoja, kuten nekin, vaan paljon mehevämpiä. [...] Lopuksi on minun vain sanottava, että tässä uudessa asussaan seurahuone on maamme muhkein ja mukavin hotellilaitos. (Päivälehti 14.2.1903)
Sisustusta esitteli kuvin Velikulta 4/1903.

Eihän tämä tähän tietenkään jäänyt. Keväällä 1911 oli sanomalehdissä käynnissä keskustelu kaupungintalosta, jota Tuulispää 17/1911 kommentoi seuraavalla kuvasarjalla
Hölmölässä tapahtui äskettäin, että kaupungintalo havaittiin liian pieneksi näin suurelle paikkakunnalle. Rakennusmestarille annettiin toimeksi tehdä luonnos ja tunnetulla taidolla ja suurien kokemuksiensa nojalla saikin hän kauniin luonnoksen aikaan ja oli tyytyväinen.
Mutta Hölmölässä oli myös muita mestareita, suutarimestari, räätälimestari j. n. e. Kaikki tahtoivat ottaa osaa tähän kaupungintalon luonnoksen tekoon.- Suutarimestari, joka oli lukenut kuvitetun kappaleen 1001-yötä oli innostunut maurilaiseen tyyliin ja vaati,
että kaupungintalo olisi rakennettava hänen näkökohtiansa silmällä pitäen. — Räätälimestari oli Hölmölän runoilija ja haaveili Hölmölän kaupunkia uudestaan rakennettavaksi muinaisen Atenan kaltaiseksi. Muilla mestareilla oli myös sanottavansa ja ajoivat he kaikki
mielipiteensä lävitse ja saivat ottaa osaa Hölmölän uuden kaupungintalon luonnoksen tekoon. Vihdoin oli luonnos valmis ja kaikki olivat tyytyväisiä. Kaikki Hölmölän asukkaat olivat saaneet olla mukana uuden kaupungintalonsa rakentamisessa.

Osallistavaa suunnittelua. Ilmankos tämä kuullostaa niin tutulta.

Ei kommentteja: