maanantai 11. elokuuta 2014

Diabolon alkuvaiheita Suomessa

Tuulispään 17/1908 kannessa hämmästytti uudehkoksi leikkikaluksi mieltämäni systeemi, jonka nimeksi selvisi otsikosta diabolo.

Wikipedian mukaan hökötyksellä on vuosisatojen mittainen historia. Sanomalehti-ilmoitusten perusteella diabolo on tullut Suomeen syksyllä/jouluksi 1907. Åbo Underrättelser 21.11.1907, josta myös alla oleva tilannekuva, mainitsi pelin saapuneen Turkuun. Wiipuri kertoi 17.7.1908, että
Pari sataa vuotta sitten kaikki ihmiset Pariisissa pelasivat diaboloa. Sieltä se siirtyi Englantiin, mutta unohtui taas jonkun ajan kuluttua. Mutta noin vuosi sitten tuo peli tuli jälleen käytäntöön, ja nyt se on vallottamaisillaan koko maailman
Jotain uudistusta oli kuitenkin tapahtunut, sillä ainakin kotimaisen sivun mukaan "Modernin diabolon keksijä oli ranskalainen Gustave Pillipart, joka lanseerasi kahdesta metallikupista valmistetun ja kumisin reunasuojuksin varustellun diabolonsa vuonna 1906."

Diabololla taiteilivat aikaansa seuraavat daamit ja herrat. Eivät siis ensisijaisesti lapset. Mutta lapsillekin sitä esiteltiin, ainakin Pääskysessä 5/1908.

Runsas sata vuotta tulemisen jälkeen Ylen uutiset kirjoitti:
"Suomessa lajin harrastus on vielä aika pienen piirin touhua ja jonglöörauksesta kiinnostuneiden kannattaakin kysellä harrastusvälineitä  pilailuvälinekaupoista."
 

Ei kommentteja: