maanantai 21. heinäkuuta 2014

Kauppapuutarhuri V. F. Sagulin

Lupasin viime lauantaina lisätietoa akaasiapuita toimittaneesta Sagulinista. Verkkohaut eivät tuottaneet isoa tulosta, mutta viittasivat vahvasti kauppapuutarhuri V. F. Saguliniin. Hänestä löytyi perusteellinen esittely  Puutarhan numerosta 4/1906, mitä lainaten ja referoiden...
Volter Ferdinand Sagulin syntyi huhtik. 28 p. [1856?] Långsjön (Pitkäjärven) kartanossa Somerolla. Vanhemmat olivat insinööri Ernst Sagulin ja hänen vaimonsa Sofie syntyisin Palm. Jo aikaisin käänsi kotia ympäröivä kaunis maalaisluonto nuoren pojan mieltä luonnontieteen tutkimukseen ja puutarhassa hänellä oli joutoaikoinaan tilaisuus sovittaa harkitsevat mietteensä ja kokemuksensa käytännölliseen työhön.
Sagulin oli tavanomaisella opisekelupolulla ruotsalaisessa normaalilyseossa, mutta
erosi koulusta ja kirjoitettiin kesäk. 1 p. 1875 oppilaaksi M. G. Steniukselle, joka Alkärrin (Leppäsuon) huvilaan Helsingin lähelle noin pari vuotta ennen oli perustanut aikanaan hyvin tunnetun tarhakoulunsa. Käytyään kunnialla täällä kaksivuotisen oppijakson jäi Sagulin Steniukselle vielä aina kevättalveen 1878, jolloin hän enemmän perehtyäkseen ammattiinsa matkusti ulkomaille.
Pietarissa oli opittavaa vuodeksi, Tanskassa runsaaksi kolmeksi vuodeksi ja lopuksi hän kiersi Saksaa. Matka päättyi, kun hän sai M. G. Steniukselta
tarjouksen tulla hänen nyttemmin suurenmoisen Alkärr'in huvilan tarhuriliikkeen käytännölliseksi johtajaksi, suostui hän tarjoukseen ja palasi Suomeen sekä ryhtyi vastuunalaiseen toimeensa Suomen suurimmassa kauppatarhuriliikkeessä kesäkuussa 1881.
Seitsemän palvelusvuoden jälkeen Sagulin otti elokuussa 1888 vuokralle Villa Arkadian, jossa oli ollut Christian Bohnhofin kauppapuutarha noin vuodesta 1859 alkaen. Helsingin vuosien 1888-1889 osoitekalenterin rivi
Sagulin, V.F., trädgårdsmästare. Villan Alkärr (f.d. C. Bonhof). Se annonsafd. sid. 58 
tuntuu sekoittavan toimijat ja paikat. (Muutama vuotta myöhemmin Sagulinin työntekijä neiti Öhlund vihittiin Villa Arkadiassa.)

Villa Arkadian sijaintia jahtasin vuosia sitten, kun sen ilmoittivat osoitteekseen kaukaiset sukulaiseni. Aika uskomattomalta kuullostaa, että vielä 1910-luvulla nykyisen eduskuntatalon nurkalla oli kauppapuutarha (Finska trädgårdsodlaren 7/1910). Oheinen ilmoitus lehdestä Finska trädgårdsodlaren 11/1907.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Meidän talomme on siirretty Arkadian Villan alueelta v. 1927, pois eduskuntatalon rakentamisen tieltä.