tiistai 22. heinäkuuta 2014

Ulkomailta kuultua ja kuunneltavaa

Testailin itselleni uusia historiapodcasteja vaihtelevalla menestyksellä. Suosikiksi nousi The Memory Palace, jonka tapa kertoa historian tapahtumista oli omalaatuinen ja kiehtova.

Sagathing esittelee Islannin saagoja. Varsinaisia jaksoja en jaksanut kuunnella, mutta mielenkiinnolla kuuntelin kolme prologijaksoa, joissa kerrottiin taustaa ajan yhteiskunnasta.

History Cafe oli jotenkin alkutekijöissään. Eniten pidin jaksosta, jossa podcastin isäntä kertoo arkistolöydöstään Espanjassa. Asiakirjat paljastivat, että entisajan hovien ja kaupunkien lähetit saattoivat juosta 150 kilometriä päivässä, useita päiviä peräkkäin. Tämä oli oheislöydös tutkijan varsinaisessa työssä, josta hän kertoo elävästi ja opettavaisesti.

Historiantutkimisen käytännöstä oli kyse myös BBC:n Radio 3:n esseeohjelman viiden jakson sarjassa Stories from the Cairo Genizah egyptiläisen juutalaisyhteisön arkistosta. Sen erikoisuus on, että kyse on "jätepaperista", joka piti hävittää erityisellä tavalla Jumalan mainitsemisen vuoksi. Hävittäminen jäi tekemättä ja näin säilyi keskiajalta satoja tuhansia (!) arkielämää kuvaavaa asiakirjaa. Esseet kertovat näistä paljastuvista näkökulmista.


Näkökulmalla on väliä. Pitkään kuuntelemani Stuff you missed in history class käsitteli vihdoin aihetta, josta olin kuullut omilla historiatunneillani: Erik XIV:tä. Juontajat olivat englanninkielisten julkaisujen varassa muodostaneet kuvan, joka ei ollut kaukana tuntemastani, mutta kuitenkin erilainen.

Lomakuuntelemiseksi latasin BBC:ltä sarjan Five Hundred Years of Friendship. Yllä linkittämäni esseeohjelman uusimpana aiheena on Minds at War. BBC pyörittää myös sarjaa, jossa eletään vuotta 1914 päivä kerrallaan.

Kuva Gripsholmin linnasta (jossa Erik XIV joskus oli) kirjasta Sketches in Holland and Scandinavia British Libraryn digitoimana, Flickr Commons

Ei kommentteja: