perjantai 25. marraskuuta 2011

Saksaan päin

Noin vuosi on vierähtänyt Lontoon käynnistä, jolloin kirjakaupasta tarttui mukaan Simon Winderin Germania: A Personal History of Germans Ancient and Modern. Näytti popularistiselta katsaukselta ja ajattelin, että esivanhempien maan historiaan olisi hyvä saada otetta. Mutta Winder ja minä osoittauduimme vääräksi yhdistelmäksi. Aloitin kirjan ainakin kolme kertaa ja nukahdin kesken kaiken. Tällä viikolla kokeilin lukea loppulukuja ja keskittyminen petti jälleen. Täytyy hankkia joku Horrible histories tasoinen opus, jostain.

Minkäs verran minulla niitä juuria saksanmaalla sitten on? Isän puolelta Lyypekistä lähtenyt Gabriel Gottleben sekä todennäköisesti myös Viipuriin päätyneitä porvareita. Äidin puolelta Vaasaan saapuneet Nagelit, Ruotsin kaivoksille rekrytoidut Lybeckerit sekä kahden Hohenthalin vaimot. Kartalle aseteltuna suhteellisen pohjoisesta Saksasta lähtöisin kaikki, ei mitenkään yllättävästi. Sen sijaan yllätyn iloisesti, jos alla oleva Google kartta näyttää viisi paikkamerkkiäni. Kyseinen palvelu ei ole ollut ystäväni.


Näe Saksalaiset juuret isompana karttana

Gottlebenin juuria olen yrittänyt selvitellä, mutta nämä muut ovat jääneet (vielä) vähemmälle yritykselle. Hohenthalien osalta olen ajatellut, että muut ovat jo kaiken yrittäneet, mutta viime viikon lopulla juolahti mieleen, että jos eivät olekaan. Ainakin voisi tarkistaa Torsten Hohenthalin Genos-artikkeleissaan mainitsemia lähteitä?

Niinpä kävin lauantaina tiirailemassa aatelismatrkkeleita Kansalliskirjastossa (ja myöhemmin huomasin, että sama nide olisi ollut verkossakin). Luin G-gruppenin sivuilta ohjeistusta saksalaiseen tutkimukseen ja totesin aivan liian haastavaksi ja vaativaksi sielunrakenteelleni. Joten tartuin (virtuaalisesti) lompakkooni ja tein maanantaina tarjouspyynnön saksalaiselle sukututkimustoimistolle, josta minulla oli hyviä aikaisempia kokemuksia. Ottivat yhteyttä heti seuraavana päivänä eli asiakaspalvelun perusteet edelleen hallinnassa. Ties vaikka joulupukki toisi minulle lisää aatelisia juuria? Niitä odotellessa voisi vaikka tavata Pommerin ruotsalaista aikaa esittelevää sivustoa.

Oli Joakim Hohenthalin vaimo aatelinen tai ei, Stralsundissa asuessaan pariskunta on varmasti nähnyt Katharinenkirchen, josta alla oleva viehättävä kuva Wikipediasta. Sen myötä nimipäivätoivotukset Katariinoille, Kaisuille, Kaisoille yms!

1 kommentti:

Kaisa kirjoitti...

Rahvas täällä kiittää! :) Tosin joskus sain käsiini sukututkimuksen, jossa äitini juuret menivät kovinkin aatelisiin sfääreihin - itse en sukua tutki joten en osaa sanoa, oliko siinä päätä eli häntää.