lauantai 8. joulukuuta 2018

Sukujuurien selvittely sanomalehdessä

Lähinnä Amerikasta on tuttua elävien poliitikkojen yhteisten esi-isien etsintä ja esittely. Mutta osattiin sitä kerran Suomessakin. Kun 2.4.1903 annetun "Armollisen asetuksen nojalla" oli kielletty m.m. pankinjohtaja kreivi Carl Mannerheimia ja tilanomistaja vapaaherra Magnus Victor von Bornia oleskelemasta Suomessa oli Svenska Dagbladetin genealogi selvitellyt juuriaan ja todennut molempien miesten polveutuvan Kustaa Vaasasta.

Tämä "hupaisa tulos" jaettiin suomeksi Uudessa Suomettaressa 3.5.1903 sukukaavion kanssa. Siitä näkyi, että "ei senaattori L. Mechelinin polveutumista Vaasa-suvusta voi kaikissa polvissa seurata - syystä että Ruotsin ritarihuoneen sukutaulut osottavat aukkoja Stålhandske-sukuun nähden - mutta väittää kirjoittaja sen kuitenkin olevan yhtä todenperäisen kuin kreivi Mannerheimin ja vapaaherra v. Bornin polveutumisen."

Ties minkä vaikutuksen juttu sai peruslukijoissa, mutta Tuulispään toimituksessa
valtasi meidät palava halu koettaa voimiamme sukutieteellisen tutkimuksen alalla. Hankimme Helsingin Osoitekalenterin (Aksel Paul), Aateliskalenterin ja ensimmäisen Mooseksen kirjan, vietimme niiden ääressä kaksi unetonta vötä imien Strengbergin Fennia-paperossia
ja jo 8.5.1903 julkaistuun numeroon he olivat saaneet aikaiseksi oman kaavionsa.
Sen selvennykseksi todettiin, että
Tilanpuutteen takia emme myöskään ole maininneet kaikkia todistettavissa olevia haaroittumisia. Niinpä esim. vapaahra von Born ei polveudu ainoastaan Lammaspaimenesta, vaan myöskin tämän veljestä Kain Raudankeksijästä. Samaten on senaattori Mäkelä paitsi I:sen Ihmisen, myös tämän vaimon Eevan jälkeläinen.

Ei kommentteja: