keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Entinen painoasiamies Brandt

Sarjassa "kuvia miehistä, joista en ole koskaan kuullutkaan" Matti Meikäläisen numerossa 7A/1889 esitetty kuvasarja Alexander Brandtista. Brandt on ylioppilaan isänä rakennusmestari, mutta kuvasarjassa hän aloittaa kauppiaana.

Seuraavassa kuvassa Brandt on painoasiamies. Suorituksistaan tässä asemassa kertoo Suomalainen 13.3.1899: "Sittekun entinen vapaamielisyydestään tunnettu painoasiamies, majori Frankenhäuser, äskettäin sai eron virastaan ja sijaan asetettiin ent. kauppias A. Brandt, on sikäläisillä sanomalehdillä jok'ainoalla joka päivä ollut painoesteitä, onpa samalla lehdellä samana päivänä ollut este kaksikin eri kertaa." Samassa uutisessa kerrottiin, että saamiensa valitusten perusteella painoylihallitus oli erottanut Brandtin painoasiamiehen toimesta Viipurissa.

Eikä tässä kaikki. Uutista seurasi toinen, jossa kuvattiin miten Brandt oli arkkitehti K. A. Brandtille osoitetusta kirjeestä anastanut 150 markkaa. Brandt saatiin kiinni, kun hän oli lähdössä junalla Viipurista. Ja vangittiin.
Brandtin kuolinilmoitus julkaistiin Karjalassa 14.9.1904:

Ei kommentteja: