sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Arkeologian salaisuudet, viikko 7 + museokäyntejä

Tämän viikon kurssimateriaali tuntui hieman tyhjäkäynniltä. Aiheena oli "Kuka voi tehdä arkeologiaa" ja vastauksena, että kuka vaan. Mutta sitä varten arkeologian tekeminen määriteltiin kyllä perin laveasti.

Harjoitustehtävissäkään ei ollut mitään innostavaa. Laitoin sisään alimittaisen tekstin "arkeologian tekemisestä", joka käsitteli käyntiäni Satakunnan museossa. Siellä kun oli luvattu olevan näyttely, joka "esittelee Euran Kauttuan vanhan kylän paikalla vuonna 2012 tehtyjä arkeologisia kaivauksia ja niissä tehtyjä löytöjä. Näyttely kertoo myös kaivauksissa käytetyistä uusista tutkimusmenetelmistä." Näyttely, shmäyttely sanoin minä, kun pääsin paikan päälle.
Ilmeisesti löytöjä olisi nähtävillä Euran kirjastossa, mutta en viitsinyt vaivata kuskiani tarkistuskierrokselle. Kauttuan kaivaukset jatkuvat heinäkuun ja elokuun vaihteessa, joten lisätuloksia jään odottamaan.

Paluumatkalla Porista Kokemäelle poikkesimme Rosenlew-museoon, jossa en aiemmin ollut käynyt. Komea rakennus on 1860-luvulla valmistunut valtion viljamakasiini.

Alakerrassa oli enimmäkeen infotauluista koostuva näyttely Porin ruotsinkielisestä kultturista. Siinä oli hauska Facebook-sovellus, johon oli saatu upotettua sekä kuvia että tietoa.

Yläkerran näyttely antoi ilman joka kyltin lukemistakin mielenkiintoisen katsauksen Rosenlew-yhtiön monipuoliseen historiaan. Päällimmäiseksi jäi mieleen jääkaapit ja paperinjalostuksen jätelipeästä kasvatettu hiiva, jonka tuotantoon liittyvistä poljentakengistä olisin mielelläni näynyt toimintakuvan tai -kuvauksen.


1 kommentti:

Mari Jalava kirjoitti...

On aika kiva teollisuushistoriasta kertova museo. Ja makasiinikin "suosikkini" lääninarkkitehti Chiewitzin suunnittelema.