tiistai 29. kesäkuuta 2010

Kokonaiskuvaa

Historia visualisoituna. Sillee hienosti, että näkisi koko maailman kerralla, pikakelauksella tai hidastettuna. Ja voisi zoomata yhteen ilmiöön tai maahan tai vaikka ihmiseen. Eliza Doolittleä lainaten "Wouldn't It Be Loverly".

Mutta valitettavasti epärealistista jopa nykyaikaisen multimedian aikana. Pohjimmiltaan ei sanottavaa edistystä sitten vuoden 1913, jolloin julkaistiin Thorsten Nordenfeltin Historiska samtidighetstabeller.

The Genealoguen blogissa
oli jokin aika sitten esimerkkejä Yhdysvaltojen siirtolaisuuden historian visualisoinnista. Jason Salavon on tehnyt Yhdysvaltojen väestölaskentadatasta taidetta, jonka versioissa on nähtävissä myös datan ominaisuuksia. Yksi esiteltiin Slaten visualisointikoosteessa. Samaisessa koosteessa esimerkki lasten nimien yleisyyden kehityksestä.

Historiaan palatakseni, aikajanoillekin on kirjoitettu historia. Aikajanoja on pitkin verkkoa, Etälukion sivuilla keskiaika, 1500-luku, 1600-luku, 1700-luku, ... ja Agricola-sivustolla Suomen historian kronologia. On pitänyt väsätä vastaava paikallistasolla, mutta ei olekaan niin helppoa kuin päältä näyttää.

BBC:n sivuilla on sikäläisestä historiasta interaktiivinen aikajana, joka on vähän alkuhahmotteluni suuntainen. Aihealueiden kehitykseenkin erilliset selailut. Englannista puheenollen, siellä on kehityksen alla digitaaliset historialähteet yhdistävä hakuympäristö. Projekti: Connected Histories: Sources for Building British History, 1500–1900

Ei kommentteja: