maanantai 25. helmikuuta 2008

Viikonlopun sotaisa saldo

Lauantaina heräsin aikaisin ja ehdin miettiä päivän ohjelman pariinkin kertaan. Ensin ajattelin jäädä kotiin, mutta sitten muistin tilanneeni edllisenä viikonloppuna KA:ssa kartan, jota en ollut käynyt katsomassa. Siis "pakko" lähteä arkistolle, vaikka mieleen ei heti tullut muuta tutkittavaa.

Pienen kelauksen jälkeen ajattelin a) katsoa kartan, b) tarkistaa Martti Jaakonpoika Vesselin tiedot Sastamalan historia 2:sta vielä kerran ja c) käydä läpi originaali(mikrofilmi)versioita hautaus ja vihkimistiedoista uusien yksityiskohtien toivossa.

Kartta osottautui lähinnä luonnokseksi, mutta opinpa ao. lähderyhmästä jotain.

Kirjoitin (taas?) Vesselin tiedot sanasta sanaan vihkooni ja tällä kertaa katsoin myös lähdeviitteet. Kertausläksy: Katso aina lähdeviitteet. Olin yrittänyt hakea puolihuolimattomasti tietoa pohjoismaisesta 25-vuotisesta sodasta, mutta Piilosen kirjasta löytyi viite toistaiseksi parhaaseen kirjaan. Se tosin osoittautui yli 600-sivuiseksi eikä kärsivällisyyteni riittänyt kunnon muistiinpanoihin. (Aikaa kului niin, etten ehtinyt c-kohtaan ollenkaan.)

Sotien vaiheiden selvittely alkaa suoraan sanoen kyllästyttää. Tähän mennessä enemmän tai vähemmän tarkasti opiskeltu

Pitää tietenkin olla kiitollinen siitä että a) ei ole itse joutunut kokemaan sotaa b) että on saanut päähänsä enemmän tietoa sotahistoriasta kuin sitä oli koulun jäljiltä sinne jäänyt.

Ei kommentteja: