tiistai 20. elokuuta 2019

Suomen ihmisten historian odotus

Keväällä 2016 Suomen tietokirjailijat myönsivät Teemu Keskisarjalle 2500 euron apurahan kirjahankkeeseen "Suomen ihmisten historia lapsille". Kiinnitin asiaan tuolloin huomiota, sillä muistin jonkun Keskisarjan haastattelun, jossa hän oli puhunut väheksyvästi (tms.) apurahoilla kirjoittavista. Ja tietenkin huvitti/kiinnosti ajatus Keskisarjasta kirjoittamassa lapsille.

Aluksi näytti siltä, että lopputulokseen pääsisi tutustumaan piankin, sillä WSOY:n kevään ja kesän 2017 julkistuksessa luvattiin "tunnetuimpiin suomalaisiin historioitsijoihin lukeutuvan Teemu Keskisarjan ja kuvittaja JP Ahosen tutkimustietoon pohjautuvia humoristisia ja hurjia tarinoita kertova Suomen ihmisten historia".

Aamulehti oli vuoden 2016 lopulla haastatellut JP Ahosta, joka vakuutti "ettei kauheuksilla mässäillä. Ja jokaisella Teemu Keskisarjan kirjoittamalla hahmolla on vastine todellisuudessa." Lisäksi selviää, että Keskisarjan tarkoituksena oli tarjota "nykyihmiselle perspektiiviä arjen huoliin. 'Jos kännykästä loppuu akku ja tuntuu, että elämä on pilalla, kun ei pääse pokemonittamaan, voisi miettiä, ettei kuitenkaan näe nälkää, ei ole lapsisotilas eikä äitiä ruoskita.'" Kannen hahmo on isonvihan aikaan pojaksi pukeutunut Anna, jonka pappi saa kiinni.

WSOY:n katalogin mukaan kirjan piti ilmestyä huhtikuussa 2017. Toukokuussa 2017 oli Keskisarjan puheesta jäänyt Mannerheim-retkeläiselle käsitys, että "Kirja on kuulemma muuten valmis mutta kuvittajalla on niin paljon kiireitä ettei kirja pääse vielä painoon." Kesäkuussa 2017 totesin: "Tänä keväänä ilmestyväksi ilmoitettua, lapsille suunnattua, Teemu Keskisarjan kirjoittamaa ja JP Ahosen kuvittamaa kirjaa Suomen ihmisten historia ei ole vielä näkynyt".

Vuodenvaihteessa 2017/2018 Ahosen kuvitustyöt olivat esillä Oulun taidemuseossa ja sama setti nähtiin Tampereen Metsossa maaliskuussa 2018, jolloin kirjan ilmestymistä odotettiin samana keväänä. Pääkaupunkiseudun kirjastojen kannassa näkyy ilmoitettuina julkaisupäivämäärinä 28.5.2018 ja 17.10.2018. Nämä menivät, eikä kirjaa kuulunut. Jossain välissä ilmoitettiin vuosi 2020, joka näkyy ainakin yhdessä Finnaan viedyssä tietueessa.

Muistikuvani oli, että kirjaa oli luvattu keväälle 2020, ja eilen katselin tyytyväisenä, että kertaalleen (kahden vuoden jälkeen) vanhentunut kirjastovaraukseni oli uusittuna kivunnut jo sijalle 118. Mutta satuinpa tarkistamaan WSOY:n sivun ja näköjään marraskuuhun 2020 asti voimassa olevalla varauksella ei ole mitään arvoa. Edes nyt uudelleen uusittuna.
Mutta kyllähän hyvää kannattaa odottaa. Kirja on edelleen/jo ostettavissa verkkokirjakaupoista, joiden esittelytekstin mukaan luvassa tutkimustietoon pohjautuen m.m. kohti Kainuun asumatonta erämaata purjehtiva muuttoveneiden laivasto. Purjeveneitä ja asumaton erämaa? Mistähän ajasta on kyse?

Ei kommentteja: