perjantai 19. huhtikuuta 2019

Brita Kiviranta


Brita Kiviranta on nainen, joka täyttää Wikipedian merkittävyyskriteerin eli hänet mainitaan useammassa lähteessä. Vaikka en kyllä muista koskaan hänestä kuulleeni.

Nimimerkin Z. S. artikkelista Kuddnäs ja Sakari Topeliuksen lapsuuden aika (Kyläkirjaston kuvalehti B 1/1898 & 2/1898) ja Zachris Schalinin tekstistä Kuddnäs. Skalden Z. Topelius' forna hemgårds historia selviää, että Brita oli syntynyt vuonna 1774 ja oli kotoisin Oulaisista.

Oulaisten kastetuista löytyykin sopivasti 25.5.1774 syntynyt Brita vanhempinaan Jacob Joh.s. Kiviranda ja Margeta Olofsdr. Samalle pariskunnalle näyttää syntyneen ainakin 7 lasta aiemmin ja rippikirjan 1783-89 perusteella muutama heistä on selvinnyt elämän ensimmäisistä vuosista. Rippikirja on tittelitöntä mallia, joten perheen asema Kivirannassa ei siitä selviä. Rippikirjassa 1790-1803 Brita on edelleen Kivirannassa, mutta hän on jo menettänyt molemmat vanhempansa. Seuraavassa rippikirjassa häntä ei näy.

Schalinin mukaan Brita palkattiin 40-vuotiaana eli 1810-luvun alussa juuri avioituneen Zachris Topeliuksen perheeseen, jotta lapset oppisivat suomea, mutta täysin ruotsinkielisessä ympäristössä aie ei toteutunut. "Priitta-eukko sitävastoin oppi puhumaan ruotsia omalla kurillaan, ei juuri parhaaksi esimerkiksi lapsille, eikä siinä auttanut vaikka tohtori itse aina puhui suomea hänen kanssaan."

Vuonna 1818 perheeseen syntynyt Sakarias on ilmeisesti muistellut/maininnut Britaa jossain kirjoituksissaan, vaikka tätä kirjoittaessani Kiviranta-haku SLS:n Topelius-editiossa tuottaa tyhjän tuloksen. Verkossa on nähtävillä osia Selma Lagerlöfin kirjasta Zachris Topelius: Utveckling och mognad, jossa annetaan ymmärtää, että Brita oli kertonut ainakin lemmentaioista.

"Kun kasvava poika ei enää kaivannut Priitan hoitoa, tuli hänestä isän hoitaja pitkän sairauden aikana." Työnkuva ehkä vaihtui 1820-luvun puolivälissä, kun Brita oli 50-vuotias. Juhani E. Railon löytämien tietojen mukaan Brita kantoi kävelemään kyvytöntä lääkäriä selässään potilaskäynneille.

Topeliuksen kuoltua 1831 Brita "asui kaupungissa itsekseen jonkun aikaa, kunnes tohtorinna tarjosi hänelle lepopaikan Frillin talossa vanhan Tiinan tuvassa." Brita kuoli 20.11.1849.

P. S. Kuddnäsissä minulla oli ilo poiketa viime kesän reissulla.

Ei kommentteja: