maanantai 28. toukokuuta 2018

Museoretkien suunnittelutunnelmat

Heräsin aamulla ajatellen, ettei kesäksi "suunnitellut" kulttuuriretket autoillen toteudu, ellen kerää tietoa kokoon ja mieti ajoituksia yms. Eli oli tarpeen etsiä museoita osoitteineen ja aukioloaikoineen.


Muistaakseni joskus Museot.fi-sivuston kartalla oli muutakin kuin Museokortti-kohteita. Eipä ole enää. (Enkös minä Museokortin käynnistyksessä aavistellut, että muut kohteet joutuvat tavalla tai toisella paitsioon.)

Eli ainoa tapa etsiä museoita tietyltä alueelta on joko maakunnalliset portaalit tai kuntien sivut. Edelliset, joita on aika monta, näyttävät ja haisevat siltä, että ne on tehty projektirahoituksella ja ylläpitoon ei ole resurssoitu aikaa eikä työvoimaa. Jokaisesta (tämän aamupäivän otoksen perusteella) löytyy yksi museo, jonka aukiolotiedot ovat vuodelta 2015. Puolelle museoista ilmoitetaan viime kesän tietoja. Ja linkit ovat tietenkin järjestään puolikuolleita. [Lisäys minuutti tekstin julkaisun jälkeen: Luonnollisesti ainakin yksi portaaleista on myös poistunut verkosta ja linkki siihen kummittelee toisen portaalin tarjoamassa (ainoassa?) listassa.]

Kaupunkien sivut eivät ole parempia. Erään kaupunginmuseon sivustolla oli framilla syksyllä tuleva näyttely ja 13.5. päättynyt näyttely. Kesän ohjelmasta ei sanaakaan. Toisen kaupungin vain kesällä aukiolevien kohteiden aikataulusta ei tähän aikaan vuotta ollut vielä tietoa.

Blogia kaivelemalla löytänee vastaavan valitusvirren joltain vuodelta. Viime vuosi oli itselleni välivuosi ja ehdin ilmeisesti unohtaa kuinka harmittavaa museoretkien suunnittelu on. En yhtään ihmettele, että vähemmän harrastavat jättävät kokonaan väliin. Kun toimijoilla resursseja/kiinnostusta ei riitä perustietojen ylläpitoon on jokseenkin turha toivo löytää valmiita kesäsunnuntaipaketteja tyyliin kaksi museota, kahvila ja paikallispuoti. Ja ilmeisesti minä olen ainoa, joka moisia kaipaa, joten (jälleen kerran) tehdään sitten itse.

Kuusi retkeä luonnosteltuna, työ jatkukoon.

Kuva julkaisusta "The republic of Finland. An economic and financial survey" (1920)

1 kommentti:

Laurenzia kirjoitti...

Pirkanmaan museoista hyvä portaali
http://www.museokompassi.fi/

Ja tervetuloa siirtolapuutarhamuseoon!