torstai 7. syyskuuta 2017

Kova rajuilma Längelmäen pitäjässä

Myrskyt pyörivät parhaillaan tosissaan Atlantin toisella puolella, mutta voi sää olla Suomessakin vaarallinen. Turun viikko-Sanomat raportoi 11.1.1823:
Edesmenneen vuoden tapauksista oli se niin merkillinen kuin tavatoin, joka Längelmäen Emä Pitäjäsä sekä ihmeellä että hämmästyksellä havaittiin, koska sinä 7:nä päivänä viimeiskuluneesa Syyskuusa, kello 5:den aikaan jälkeen puolenpäivää, hiljaisen Isäsen käymisen jälkeen, ja pienen sateen alla, länsi puolelda Etelästä, äkkiä nousi yksi niin väkevä tuulen-myrsky, että se muutamisa kylisä, melkein keskellä Pitäjää, joihin sama tuulispää sovei, aina maata myöden kukisti ja ilmasa poisvei vähempiä huoneita ynnä niisä olevan kalun kansa : isompia huoneita tämä myrsky myös niin voimallisesti liikutti, että suuri pirtti keskupaikalta huonetta kämmen-levyiselle raolle nostettiin. Seitsemän-hangaiset paatit rannoila särjettiin ja vähemmät varsin ilmasa lennätettiin. Mitä mettää, iso- eli vähä puisti, oli sillä reitillä, jota tuulispää vaelsi, niin se kaattiin, kuin hakattu huhta, osittain juurinensa ylösrevittynä osittain myös poikkimurrettuna: itse ne vahvimmatkin hirret piti täsä myötämän. Järven veden sekä ylös priiskoitti että painoi sama ilma niin väkevästi edellänsä, että se ihmeteldävästi nousi niiden kyläin rannoilla, joisa se maallakin kovimman teki. Ilman tätä ei taida lausumata olla sitä tundusasta vanhinga, kuin tämä Jumalan tuuli ja ilma aivan pikaisesti saattoi monellen ruis-kokkosten, hasioittuin ristain, ulkona kuivulla olevain pellavain, niin kuin myös vaatteitten poisviemisen kautta. 
Samana päivanä, vähä ennen tätä, sovistui kaksi henkee, mies ja vaimo ihminen yhdesä, vähällä paatilla vesillä kulkemaan ja tämän mainio myrskyn alla soutelemaan, joka niin onnettomasti heitä kohtais, että paatti ensin nousi pystyyn ja siittä kumoon meni. Mies, joka paatin peräsä oli, joutui sen alle, ja sieldä päällen päästyä piteli arvon paatista täysin voimin kiini, siksi kuin apu maalta tuli, mutta vaimon, joka soutamasa oli, irti otti tuulen voima ja viskais ylöspäin, häntä ilmasa siittä arvattavasti kuljettain, että siinä kuin hänen ruumiinsa, runsaasti puolen virstan paäsä sildä paikalda, josta hän temmattiin, löytyi matalasa vedesä saaren rannalla; niin nähtiin myös tämän kuolleen vaatteet olleen läville revittynä, hänen ohauksensa verissä ja ruumiinsa sinelmisä; joka uskottavasti siittä tuli, että hän ylitse niiden puitten, jotka sillä välillä ja saman saaren niemekkeisä kaatuivat, lennätettiin.
Längelmäen haudattujen listassa 26-vuotiaan Anna Lena Antintyttären kuolinsyynä on yksinkertaisesti

Ei kommentteja: