tiistai 21. tammikuuta 2014

Vakavia rikoksia perheen kesken

Juha Vuorela julkaisi viime viikonloppuna Terhi Arpalahden puhtaaksikirjoittaman kuvauksen veljesmurhasta Viitasaarella vuonna 1790. Siitä tuli mieleen  Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin näkemys, että "useat viimeaikaiset synkät kehityksen merkit, kuten mm. perhesurmat ja kouluampumiset kertovat viestiä [uskonnon] opetuksen tarpeellisuudesta". Huonona vitsinä voisi todeta, että uskonnon kouluopetushan alkoi vasta 1800-luvun lopussa.

Perheen keskeisistä tapoista ja murhista on nimittäin esimerkkejä enemmän kuin menneisyyttä haikailevat ehkä tajuavat. SukuForumilla erään toissa vuoden tapahtuman yhteydessä näitä kerättiin, mutta ketju katosi IT-ongelmien myötä.

Eräs kirjoittajista nosti esiin Anu Koskivirran "Sisäinen vihollinen" : Henkirikos ja kontrolli Pohjois-Savossa ja Karjalassa Ruotsin vallan ajan viimeisinä vuosikymmeninä sivulla 236 kerrotun tapauksen, jossa keväällä 1782 isä tappoi kaksi lapsistaan. Sukulaissurmista on kirjassa muitakin esimerkkejä.

Kiikalasta tuomittiin mestatatvaksi ja teilattavaksi 1805 Michel Henriksson, joka oli myrkyttänyt vaimonsa ja tämän kaksi sisarta. Kuva teilipyöristä Edward Clarken matkakirjasta (Wellcome Library, London).

Pietarsaaressa 1850-luvulla tapahtuneessa tragediassa, josta kirjoitin tänne ja Juha Vuorela omaan blogiinsa,  motivaatio oli ilmeisesti taloudellinen. 

Ketjuun olin itse todennut
1800-luvulta tunnen tapauksen, jossa kaksi ala-ikäistä poikaa tappoi isänsä ja äskettäin osui sanomalehdessä silmiini tapaus, jossa lapsi tappoi nuoremman sisaruksensa. Perhemurhia nämäkin, mutteivat nykyisen kaavan mukaisia.
Ensiksi mainitun tapauksen löytäisin edelleen. Toisen viitetiedot olisi ollut parempi hukata, mutta olivat tallessa. Sanomia Turusta 30.10.1863: Mustasaaren pitäjän Tölbyn kylässä on eräs yhdeksänvuotinen poika, jota äiti käski liikuttaan neljän kuukauden vanhaa sisartansa ...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Soson tragediassahan tekijä oli perheelle ennestään tuntematon, eli ei oikein osu tuohon otsikkoon "vakavia rikoksia perheen kesken".