lauantai 13. lokakuuta 2012

Fredrik Wilhelm Pipping

Sarjassa kuvia miehistä, joista en ole koskaan kuullut mitään: Fredrik Wilhelm Pipping. Hänet on maalannut tauluksi Carl Peter Mazer vuosien 1836-1837 paikkeilla ja Daniel Nyblinin taulusta ottaman mv-valokuvan tarjosi käyttöön KKA.

Tarjolla ei ole siis valmista taustoittavaa tekstiä vaan pitää ihan itse jotain hakea. Tuloksista ei ole pulaa: on Wikipedia-sivu, ylioppilasmatrikkelin merkintä.ja Kansalliskirjaston aikajanan piste, jossa muotokuva näkyy värillisenä. Pipping osoittautuu ihan merkittäväksi mieheksi, sillä hänen käsialaansa on Luettelo suomeksi präntätyistä kirjoista, kuin myös muutamista muista teoksista, joissa löytyy joku kirjoitus Suomen kielellä, tahi joku johdatus sitä tuntemaan.

Jollei tuota 1856-57 painettua opusta ole omassa hyllyssä, siihen voi tutustua Googlen digitoimana kappaleena. Kronologisesti etenevä luettelo alkaa ABC-kirjasta ja katekismuksesta. Pitkälle saa selata ennen kuin löytää muuhun kuin uskontoon tai valtiovaltaan liittyvää painotuotetta. Parhaimmillaan palvellaan molempia, kuten alla olevan leikkeen rukouspäivämääräyksessä.
 Otin mukaan seuraavankin painatteen, sillä tekstin kääntäjiksi ilmoitetaan "Matthias Johanin Pojca Anders Jacoin Pojca Äjmä". Äimään perehtymiseni on niin olematonta, etten tiennyt hänen kääntämiseenkin osallistuneen.

Ei kommentteja: