torstai 11. lokakuuta 2012

Historian ja tilastojen käyttöä

Kunnallisvaaleissa Helsingissä ehdolla oleva Joonas Lyytinen on Wikipedia-aktiivi ja parin vuoden takaisen työympäristökokemuksen perusteella fiksu tyyppi nimenomaan datan kanssa. Joten petyin jonkin verran kun twiittivirrassa huomasin aamusella tämän

Jos pysähtyy ihan pariksi minuutiksi ajattelemaan, muistaa että 1920 olimme nuori valtio, jonka naapurissa oli toinen samanlainen.

Kevyellä googlailulla löytyy Jouni Korkiasaaren Turun yliopistossa pitämän Siirtolaisuus-kurssin kalvosetti (pdf), jossa vahvistetaan, että "Suomessa oli 1920-luvulla enemmän pakolaisia ja muita ulkomaalaisia kuin missään muussa Pohjoismaassa". Ja kerrotaan myös, että vuonna 1924 Suomessa asuneista ulkomaan kansalaisista oli 45,3 % "venäläisiä" ja 15,4 % "suomensukuisia".

Eli jos poliittinen kehitys idässä olisi ollut toinen, ulkomaalaisia olisi ollut Suomessa vähemmän. Ja jos maailmalla olisi ollut rauhallisempaa viime vuosikymmeninä, olisi ulkomaalaisia Suomessa nyt vähemmän. (Kalvosetin sivu 13 paljastaa, että ulkomaalaisten osuus on nyt maan laajuisesti aivan muuta kuin 20-luvulla.) Maahanmuuttopolitiikka ei tietääkseni ole koskaan ollut löysää. Taannoisesta Raja-elokuvasta jäi mieleen "kyllä"-koe Rajajoella ja uutinen amerikkalaisessa sanomalehdessä syyskuussa 1920 kertoo, että menneisyydessä asiat olivat hyvin samanlaisia kuin nykyäänkin.


3 kommenttia:

joonasl kirjoitti...

Moi,

Kirjoitin pienen vastineen.

http://joonaslyytinen.wordpress.com/2012/10/16/ensimmainen-suomalainenkin-oli-ulkomaalainen/

Anonyymi kirjoitti...

Mihin Kaisa tarkalleen ottaen petyit?

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Yksittäisen tilastotiedon kontekstittomaan ja tarkoitushakuiseen esillenostoon. Verrattavissa siihen, jos maahanmuuttokriitikko kauhistelisi Suomessa/Helsingissä nyt olevan ulkomaanlaisia [iso luku]-kertaisesti verrattuna tilanteeseen 70 vuotta sitten. Tai vertaisi islaminuskoisten määrää tilanteeseen 130 vuotta sitten. Erojen kantaaottava tulkinta vaatii vähän enemmän kuin yhden hashtagin.