tiistai 6. lokakuuta 2009

Hallin Jannen suvusta

Etsiessäni Österholmin rosvoretkille jatketta törmäsin muiden joukossa 1800-luvun kuuluisuuteen Hallin Janneen. Hänestä oli jo paljon kirjoitettu ja mies oli turhan väkivaltainen makuuni, joten jätin rauhaan. Mutta mies tuli uudelleen eteeni jo kertaalleen mainitussa Lampénin kirjassa Suomea ristiin ja rastiin (s. 154-198), joten nostetaan siitä esille hieman perhehistoriallista ainesta.

Lampénin keräämien tietojen mukaan "Kolhin kulmalla" oli muinoin elellyt välskäri Rumor. Tämän tytär oli "pitkä, musta" ja "hyvin vapaasanainen, suoranuottinen ihminen". Hän "meni naimisiin sotilasrumpalin kanssa, mutta avioliitto oli lapseton. Äitiydenkaipuu rumpalin vaimossa ei tahtonut tyynytä, hän kääntyi erään mustan miehen puoleen, jonka kanssa sai lapsen, Hallin Jannen isän, Hallin Mattilan omistajan. Rumpalin vaimo, rouva Suorasuu, oli tästä seikasta avomielisesti jutellut lapsenlapsilleen."

Hallin isäntä sai vaimonsa Elisabet Joonaantyttären kanssa neljä tytärtä ja kolme poikaa. "Hallin tyttäret olivat kauniita, solakoita ja ryhdikkäitä impiä, joiden ei kauan tarvinnut odottaa miestä." Janne, Aaro ja Otto olivat kaikki "sairaalloisia rikoksentekijöitä." Jälkimmäisestä huolimatta "koko lavea seutukunta ylisti pilviin saakka Hallin suvun kauneutta, sen ylevää ryhtiä, sen iloista, rattoisaa mieltä sekä sen hengenlahjoja, varsinkin laulunlahjaa."

Ei kommentteja: