perjantai 8. toukokuuta 2009

Sain yhteyden Äimälään

Yrjö Kotivuori ystävällisesti ilmoitti minulle lisänneensä Ylioppilasmatrikkeliin Kokemäeltä käräjätietoja. Latasin kaikki ylioppilaat, joissa moista mukana, ja aloin käydä läpi. Kaikenlaista kivaa löytyi.

Kustaa Äimälän kohdalla käräjäteksti kertoi, että isänsä, kuuluisan kamariviskaali Antti Äimälän, ”swåger” oli kihlakunnanvouti Sigfrid Jacobsson. Sigfrid oli tammikuussa kokoamani ”Paistilan Köönikkä” kaavion päällimmäisenä. Raavin hetken päätäni ja muodostin hypoteesin, että Sigfridin vaimo Brita Hansdotter oli Antti Äimälän vaimon sisko.

Näin oli syytä kaivaa esiin Y. O. Ruuthin artikkeli Kamariviskaali Antti Jaakonpoika Äimä (Hist. Ark XXII, I, 2), jossa kerrottiin vaimosta ”Margareetan sisar, Briitta Hannuntytär, oli naimisissa Ala-Satakunnan voudin Sigfrid Jaakonpojan, Paistilan omistajan kanssa.” Kaukaa piti taas hakea oman kirjahyllyn sisältöä. Ruuthin mukaan Britan ja Margaretan isä oli Kiettareen talon omistaja Hannu Hermanninpoika, joka kuoli vuoden 1615 tienoilla (Hannu näkyy SAY:ssä 1604-1616) ja leskensä meni naimisiin Matti Jaakonpojan kanssa (Matti SAY:ssä samassa talossa 1617-1618, 1620-1639, 1634-1647). Matin poika Johan Ketarmannus kirjottautui opiskelemaan Turun akatemiaan syksyllä 1640 ja toimi Antti Äimälän poikien kotiopettajana.

Kiettareen Matti Jaakonpoika oli syytettynä käräjillä vuonna 1645 erään kala-apajan luvattomasta käytöstä. Mutta Matillapa oli näyttää tuomiokirje vuodelta 1450, jonka mukaan pala maata ja sitä myöten kalastusoikeus kuului hänelle. Ei kannata vanhoja papereita hävittää. (Lähteenä Seppo Suvannon Vanhan Satakunnan henkilötiedosto 1303-1571)

Käräjillä vuonna 1647 (ks Johan Karhia) todetaan Sigfrid Jacobssonin vaimolla Brita Hansdotterilla olevan perintöoikeus tilaan Kiettareessa. SAY:ssa näkyy vuonna 1634 Mattsin lisäksi vaimo Margareta Sigfridsdotter ja Brita Hansdotter. Brita on merkitty ilman partronyymiä tyttäreksi 1635, 1637 ja 1638 ja 1639 henkiverolistan aloittaa Sigfrid Jacobsson, jolla vaimo Brita. Eli mallaa hyvin.

Käräjäjutun varsinaisena sisältönä oli Paistilan Köönikän kolmas lainhuuto. Sanoja ei ole montaa, mutta tulkintani jää kuitenkin arvaukseksi. Britan perintöoikeus vaihdettiin Paistilan Köönikkään, jonka Jacob Mattsson Kiettareesta on ostanut. Ja Sigfrid Mattsson on Jacob Mattsonin vävypuoli? Katsaus Paistilaan SAY:ssä näyttää, että Köönikän kohdalla on maakirjassa 1635-1642, 1646 ja 1648 Matts Jacobsson eli ilmeisesti käräjäpöytäkirjassa on etunimi ja patronyymi vaihtaneet paikkaa. Isäpuoli oli järjestänyt itselleen nimettömäksi jäävät Kiettareen tilan, ja Brita ja Sigfrid muuttivat Paistilaan.

Ei kommentteja: