torstai 17. marraskuuta 2016

Verovaroin otettujen valokuvien tekijänoikeudet

Suomen kuvalehti julkasi tänään verkkosivuillaan artikkelin Sinä et saa nähdä näitä valokuvia missään muodossa! – Poliittinen sensuuri iski. Valtioneuvoston (eli valtion) palkkaama valokuvaaja oli antanut työajalla ja työtilanteessa ottamiaan julkaistavaksi omaan piikkiinsä. Tästä syntynyt jupakka oli jutun aihe.

Joka sekin on entiselle luottamushenkilölle mielenkiintoinen. mutta huomioni kiinnittyi tekijänoikeuteen. Valtioneuvoston edustaja oli kommunikoinut (perustuen luuloon tai hämätäkseen), että kuvien tekijänoikeudet ovat Valtioneuvoston. Näin ei kuitenkaan oltu sovittu työsopimuksessa, mikä on Suomen lain vaatimus. Hups?

Jos kysymys ei ollut yksittäisestä lapsuksesta määräaikaisen sijaisen kohdalla vaan peruslinjasta valtion sopimuksista, niin ei ihmekään, että valokuvat laitetaan lukkojen taakse.

Täytyy myöntää, että Yhdysvaltojen käytännöt ovat synnyttäneet päähäni oletuksia, jotka eivät Suomeen kuulu. Ilmeisesti siellä on tekijänoikeutta määriteltäessä suljettu pois kaikki valtiolle tehdyt työt. Toisin kuin Suomessa, jossa Tekijänoikeuslain 9. pykälässä on valtiohallintoon liittyviä poikkeuksia, mutta ne on tarkasti rajattu.

Aiemmin tässä blogissa:

Ja koska alan toistamaan itseäni, niin toistetaan kunnolla. Tämä Yhdysvaltojen hallinnolle Barbara Wrightin välirauhan aikaan kuvaama otos LC-DIG-fsa-8d37362 on ollut aiemminkin täällä esillä. Silloin kukaan ei innostunut tunnistamaan paikkaa...

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

En paikkaa tunnista, mutta vaivaisukko taitaa olla Ruoveden vaivaispoika.