lauantai 22. lokakuuta 2011

Hyvin tiivistettyä historiaa

Kaupunginkirjaston historiahyllyjen luona seisominenkin saattaa tuottaa iloisia yllätyksiä. Testi jokin aika sitten tuotti lähivuosina ilmestyneitä kirjoja, joita en ollut aiemmin tavannut.

Pertti Rajalan Aikojen alusta nykyaikaan - Euroopan ja maailman historiaa selkokielellä (2008) on juuri sitä mitä otsikko sanoo. Mikä sopii selkokieliseen kirjaan. Kirjoitin tänne ruotsalaisista selkokielisistä kirjoista, jotka sekoitin lastenkirjallisuuteen - todennäköisesti piirrettyjen kuvien vuoksi. Rajalan teksti sopii sekä aikuisille, että lapsille, myös niille, jotka selviävät selkokieltä monimutkaisemmasta tekstistä. En lukenut kuin alun kolmasosan, mutta uskallan suositella.

Heikki Rantatuvan, Matti Rautiaisen ja Jukka Jokisen Atlas - Suomen historia (2. uudistettu painos 2008) on käteen sopiva katsaus Suomenhistoriaa karttojen kautta. Tallaa siis osin samoja polkuva kuin historiallinen kartasto, mutta jostain syystä tästä tuli heti sympaattisempi olo.

Ostan omaan hyllyyni kappaleen, jos jossain eteen tulee. Selailun perusteella reilussa kahdessa sadassa pienessä sivussa katetaan Suomen historiaa monipuolisesti ja kartoilla onnistutaan konkretisoimaan esim. Lönnrotin ja Castrenin tutkimusretkiä sotien ja yhteiskuntakehityksen ohella. Kunkin kartan ohessa on tiivis teksti.

Ei kommentteja: