Kuten viime viikkoisen seminaarirapsan yhteydessä totesin olen jossain määrin tuskastunut Suomen joka kulmaan perustettuihin museokantoihin, jotka näyttävät kaikki erilaisilta ja paikallisesta luonteestaan huolimatta on nimetty hyvin geneerisesti. Yksi lista näistä löytyy Kari Hintsalan blogin oikeasta alakulmasta.
Ajattelin saada kaksi näistä käsiteltyä yhdessä tekstissä, mutta avattuani Keski-Uudenmaan museoiden, Hyvinkään kaupungin museon, Keravan museon, Mäntsälän museotoimen ja Nurmijärven museon, yhteisen julkisen kokoelmatietokannan Muistajan...
Ensimmäinen huokaus kuului kun huomasin, että jokaiseen aineistotyyppiin on oma hakunsa. Olin edellisenä päivänä seikkaillut Stockholmskällanissa, jossa haun voi kohdistaa yhdeltä sivulta kaikkialle tai tarkasti johonkin. Sillee niinku käyttäjäystävällistä. Vähän niinkuin sekin, että Stockholmskällanissa yksittäisen asiakirjan saa auki ruudulla. Muistajan arkistohakua testatessani tulokset tulivat esiin lupaavasti
mutta kun yhden näistä otti "tarkemmin" esiin, ei skannattua sivua saanut lukukelpoisessa koossa eteensä. Myöskään metadataa ei tullut juuri enempää esiin. Puuttumaan jää m.m. VUOSI, jonka minä ja muutama muu SLS:n kyselyssä priorisoi melko korkealle.
Kirjahaku, joka näyttää tarjoavan kokotekstihaun, vaikuttaa lupaavalta. Sana Hyvinkää ei tuota ulos mitään, eikä myöskään Virtanen tai Matti. Alla olevista ohjeista vinkkiä ottaen, Keravan syölsi ulos yhden nimekkeen, jonka nimeke alkaa "Keravan". Jää siis epäselväksi, kohdistuuko kokotekstihaku yhtään mihinkään.
Esinehaussa on myös jätetty vuosi turhana pois. "Kerava*" tuottaa muutaman osuman, joita avaten tulee esiin vesileimamerkitty kuva ja suhteellisen runsas lisätieto, josta löytyy myös valmistus- ja käyttöaika. Liekö nämä sitten syötetty vapaatekstinä, kun ei hakukriteerinä pääse käyttämään?
Kuvahaku tuottaa testihaulla "Hyvink*" 2505 osumaa, joten tähän osioon lienee työnnetty eniten materiaalia. Jälleen puuttuu aikarajaus, jolle tuhansien osumien haravoinnissa olisi totisesti käyttöä. Nimimerkki Huoleton testaaja avaa ensimmäisen osuman, jonka kuvaus kuuluu "Eino Pilvi nojaamassa aitaa vasten ilm. Rajamäellä Hyvinkää-Hanko-radan varressa, 14.3.1927." Mukavan oloinen mies voisi sopia kuvitukseksi useampaankin yhteyteen, mites täällä saa hankittua kuviin käyttöoikeudet?
Jostain muusta palvelusta (Arjen historia?) oli "muistilista" tuttu ja painettuani siihen kuvan tallentavaa linkkiä päädyin sivulle, jossa lukee "Muistilistan kautta voit antaa palautetta tai tehdä tilauksen haluamistasi valokuvista. Kuva voidaan toimittaa tilaajalle joko vedoksena tai digitaalisena versiona. Kuva on maksullinen." Seuraavalla klikkauksella pääsee tilaukseen, mikä on aika lupaavaa. Mutta miinusta tulee siitä, että vain kahden museon hinnasto on käyttöliittymässä esillä.
Tällainen käyttökokemus nurinkurisesti sivustolla seikkaillen. Jos olisin lukenut aluksi etusivun huolellisesti, olisin tiennyt, että kirjoja oli tietokannassa vain yksi.
Paikallisesta historiasta kiinnostuneet ehkä innostuneestikin kuvia (10654 kpl) selailevat. Kuinka moni "ulkopuolinen" jaksaa kaikissa näissä palveluissa käydä tekemässä hakuja, on sitten eri asia. Tuloksetonta moinen toiminta ei välttämättä ole, "Kokemä*" kuvahaku tuotti ulos 4 kuvaa Sirkus Sariolan käynnistä Kokemäellä vuonna 1952.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti