maanantai 30. maaliskuuta 2009

Juurenpätkiä Ahvenanmaalla

Vasemmalla Victor Westerholmin maalaus Lokakuunpäivä Ahvenanmaalla

Esipolvitutkijalla tulee ennemmin tai myöhemmin tutkimukseen niin paljon henkilöitä, että joku haara unohtuu. Itselleni näin kävi puolitarkoituksellisesti, sillä olin tehnyt Mikvalaksi ja Martinsuoksi -kirjan nimenomaan siinä tarkoituksessa, että kyseistä osaa juuristani ei ollut tarkoitus enempää tutkia.

Yksi kirjan henkilöistä oli kotoisin Ahvenanmaalta, mutta jostain syystä minulla oli vaikeuksia rippikirjojen kanssa ja tulos jäi perin pintapuoliseksi. Kirjaa tehdessä Håkan Skogsjön suurteos Åländsk släktregister ei ollut edennyt kriittiseen pitäjään ja asia jäi sitten siihen.

Mutta palasi jostain syystä mieleen, joten kävin kirjastossa tutustumassa Skogsjön nyt jo kokonaiseen teokseen. Joka vaikutti erinomaisen laadukkaalta ja helppokäyttöiseltä. Muutamassa tunnissa sain perustiedot henkilöistä, taloista ja kylistä. Tälläistä olisi ilo käyttää muiltakin paikkakunnilta - vaikka ei tarjoakkaan varsinaista tutkimisen ja löytämisen iloa.

Verkosta voi lukea Skogsjön kirjoittaman kolmessa minuutissa luettavan artikkelin Ahvenenanmaan historiasta (ruotsiksi). Jos aikaa on enemmän, sivustolla on lisää artikkeleita samasta aiheesta.

Håkan Skogsjö on kirjoittanut myös tekstin Sveriges Släktforskarförbundin julkaisemaan esitteeseen Om bryggor och bojar eller Konsten att släktforska utan att det blir fel.

Ei kommentteja: