torstai 22. joulukuuta 2022

Täydennysosia

Härän kengitys

1) Aikanaan jaoin tietoa suutarin sohimisesta. Oheiset joululeikkikuvat ovat puolestaan Lukutuvasta 23-24/1903, jonka Kansalliskirjasto nosti esiin päivityksessään tällä viikolla.

Karhun salvanta

2) Marraskuun alussa Tatu Aphonen totesi Twitterissä: "Tänään muuten opin, että "Hyvin käyttäytyvät naiset tekevät harvoin historiaa" on väärä käännös. Oikea käännös on "Hyvin käyttäytyvät naiset harvoin jäävät historian kirjoihin", se tulee Lauren Thatcher Uhlrichin vähän tunnetusta artikkelista 1976... ...ja tarkoitus oli melkein päinvastainen nykyiseen käyttöön; Ulrich tahtoi sanoa, että vaikka historia yleensä käsittelee naisten osalta epätavallisia naisia (noitina tuomitut jne.), "hyvin käyttäyvät naiset" ovat oikeasti isommassa roolissa kuin luulisi." Lähteenään oli historiantutkijoiden yhdistyksen blogiteksti Turns Out Well-Behaved Women Do Make History.

Muistin miettineeni oikeaa käännöstä luettuani Ulrichin kirjan ja olin tuolloin kirjoittanut oman blogitekstini. Sen jaettuani Aphonen kommentoi "Jos katsoo alkuperäisen esseen kontekstissa, kyse minusta kyllä melko selkeästi historian kirjaan/sivuille jäämisestä. Toki myöhempi toisin käyttö voinut vaikuttaa Uhlrichin omiinkin jälkeisiin tulkintoihin omasta fraasista. "

3) Palaten vielä kerran syksyn ajan vellovaan keskusteluun "jännistä naisista", Jussi Jalonen totesi Kirjastolehden kolumnissaan Murskatut tabut myyvät:
Tiivistävillä kokoomateoksilla on aina paikkansa. Toivottavaa olisi, että ne kirjoitettaisiin omin sanoin, mutta kirjastojen miettiessä esittelyjään olisi hyvä muistaa, miten mediatapaukseksi noussut yksittäinen kirja perustuu useimmiten vivahteikkaalle ja populaarille aiemmalle tutkimukselle.

Sain aiheeseen vihdoin myös "maallikko"näkymän. Kirjavloggaaja Laura Kuivalahti totesi Tieto-Finlandia ehdokkaita esitelleessään odottaneensa ennen plagiointikeskustelua Pettersonin kirjan olevan ehdokkaiden joukossa. Mutta Hannu Salmen kirjan Tunteiden palo kohdalla Kuivalahti totesi, ettei kirja kiinnosta ollenkaan. 

Innostuin kommentoimaan "Historiantutkijan sydämeen sattuu, kun Salmen kirja ei kiinnostanut, vaikka Pettersonia olit valmis lukemaan." Kuivalehti vastasi "Olen todella kiinnostunut historiasta, mutta luen etenkin nykyään todella vähän tietokirjoja. Ne vähäiset tietokirjat, jotka ehdin ahmaista, ovat yleensä keskittyneet johonkin aika spesifiin teemaan, joka minua sattuu kiinnostamaan. Esimerkiksi tasa-arvo ja sen historia ovat teemoja, jotka minut vetävät tietyn kirjan ääreen. Jos aikaa ja lukuvirtaa olisi loputtomasti, kahlaisin aivan varmasti läpi äärettömän määrän kirjoja erinäisistä historiallisista tapauksista. Nyt ne valitettavasti jäävät yksittäisiksi piipahduksiksi tietokirjamaailmassa."

Ei kommentteja: