lauantai 6. lokakuuta 2018

Kirjaston tietokantahaku, esimerkki epäonnistumisesta

Uusi kuu ja uusi kurssi. Helsingin yliopiston avoimella puolella on lokakuussa taukoa, joten otin täytteeksi Turun historian perusopintoihin kuuluvan verkkokurssin Suomen historian linjat ja murrokset. Annista lisää kunhan käynnistyy.

Aloitus ainakin tuntuu tiukalta. Ensimmäisen viikon aikana pitää lukea ja läpäistä pistari Henrik Meinanderin kirjasta "Suomen historia. Linjat, rakenteet ja käännekohdat. WSOY 2006 tai uudempi painos." Kurssilaisille tarjotaan teksti pdf:nä, mutta kun oli tänään muutakin asiaa kirjastoon, päätin tarkistaa pääkaupunkiseudun Helmetistä sattuisiko lähikirjastossani olemaan kirjaa hyllyssä. Kopsasin (luonnollisesti) kirjan nimen verkkokurssin sivulta ja liimasin hakuruutuun.


Ei hakutuloksia? Aika uskomatonta. Kokeilin ensin välimerkkien poistoa ja sitten jostain älyvapaudesta pelkkää alaotsikkoa.

Ei, en tarkoittanut tietorakenteita ja algoritmeja. Luovuin hienosäädöstä ja yksinkertaistin.
No, nyt tuli tuloksia, mutta silti piti ehdottaa Kunnaksen Koiramäen historiaa? Tulosten myötä selvisi, että ainakin yksi syy aiempiin epäonnistumiseen oli alaotsikon 'ja', jota Helmetiin ei oltu kirjattu. Ottaen huomioon sivuston melko mielikuvitukselliset tarkoititko-ehdotukset, tuntuu erikoiselta, ettei se pystynyt tarjoamaan oikeaa kirjaa.

Onko kirjan nimi oikein Turun historioitsijoilla vai pääkaupunkiseudun kirjastolaitoksella? Tai miten Finna pärjäisi ylimääräisten merkkien kanssa? Alkuperäinen nimekehaku välimerkkeineen Finnassa tuotti päällimmäisiksi kolme kirjan painosta ilman sanaa 'ja' sekä Heikki Ylikankaan Tieteessä tapahtuu -lehteen kirjoittaman arvostelun (otsikkona "Luettavasti ja rohkein tulkinnoin Suomen historiaa"!).

Eli:

  • miinuspiste Turun yliopistolle, joka ei tarkista opiskelijoille määrätyn opuksen nimekkeen kirjoitusasua
  • miinuspiste Helmetin haulle, joka on turhan kronkeli 
  • pluspiste Finnalle, joka ei ollut
  • miinuspiste Finnalle, johon linkki Ylikankaan arvosteluun oli syötetty pysyvän tunnisteen sijaan pdf-linkkinä "https://www.tieteessatapahtuu.fi/0107/ylikangas0107.pdf", joka ei enää toimi. (Miinuspisteen oikea osoite on tiedon syöttänyt taustataho, mutta voisi jotain vaatimustasoa Finnankin tasolla pitää.)
  • miinuspiste Tieteessä tapahtuu -lehdelle, joka ei journal.fi-alustallakaan tarjoa jutuilleen pysyviä tunnisteita. (Jos mainittu arvostelu kiinnostaa, niin on tätä kirjoittaessani tässä osoitteessa.)
Opetus: tyhjän tuloslistan edessä ei kannata heti lannistua. 

3 kommenttia:

Kari K kirjoitti...

Minun kappaleessani on tuo "ja"-sana on sekä kirjan kannessa että selässä, mutta ei nimiölehdellä, jossa alaotsikko on muodossa "Linjat rakenteet käännekohdat" - siis ilman ja-sanaa sekä ilman pilkkuja! Ruotsinkielisen alkuteoksen nimeksi on ilmoitettu "Finlands historia - Linjer, strukturer, vändpunkter".

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Minä sain kirjastosta pokkaripainoksen vuodelta 2017. Alaotsikko on vain kannessa, jossa sanoja edeltää "keskipiste". Nimiölehdillä alaotsikkoa ei ole ollenkaan. Pitäisikö jakaa vielä pari miinuspistettä kustantajille?

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä huomioita! Kiitos.