keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Epäihmisyyden museo

Viime viikolla avautui Suvilahdessa kuukaudeksi epäihmisyyden museo ja kävin tutustumassa siihen eilen. Kyseessä ei ole Ihan Oikea Museo vaan osa Terike Haapojan ja Laura Gustafssonin projektia Toisten historia.
Katsomaan ja kuuntelemaan pääsee ilmaiseksi. Koko teoksen kokeminen vie tunnin ja kymmenen minuuttia. Jaossa olevan listan perusteella selviää melko nopeasti missä kohtaa olet tullut mukaan. (Ellei osu taukoon ja ihmettele tyhjiä pintoja neljää minuuttia.) Toisaalta olisi ollut antoisaa nähdä teos tietämättä minkä mittaisia pätkät ovat ja mikä teema seuraa toista.

Parhaimmillaan tunnelma Olivier Messiaenin musiikin säestämänä oli harras.

Historiasta teoksessa on kyse ja lopuksi otetaan kantaa myös historian esittämiseen. Yhtäaikaa heijastettujen tekstien rinnastaminen jää katsojalle, mikä oli virkistävää tavalliseen museoon verrattuna. Ja vaikka olen aina morkannut museo"näyttelyitä", jotka koostuvat seisten luettavista teksteistä, niin tämä toimi.

Minulle. Moni muu lähti alle tunnissa pois. Paikalle tuotiin yksi lapsi, joka syventyi pian kännykkäänsä. Onneksi, sillä teemat sisällissodista, kansanmurhista, eugeniikasta ja keskitysleireistä eivät ole lasten juttuja tällä tavalla esitettyinä. Soveltuu parhaiten aikuisille, joilla on aikaa ja avointa mieltä. Poislähtiessä huomasin tehtävävihon, jossa oli mietittävää. Se löytyy myöhemmin tällä viikolla museon verkkosivuilta.

Ei kommentteja: