perjantai 13. syyskuuta 2013

Elvi Mela, tulenkantaja (2/2)

(Osa 1/2)

Linkonevan mukaan Hilda Rintanen kuului Tulenkantajiin "alusta asti, mutta joskus sai hänen puheestaan käsityksen, että hän tunsi siellä itsensä melko yksinäiseksi". Esikoisromaani Helga julkaistiin salanimellä Elvi Mela vuonna 1920. Kokemäkeläisittäin salanimi on mielenkiintoinen, sillä vain yhden kirjaimen lisäämällä siitä saisi paikkakunnan opettajaperheen jäsenen nimen.

Hopun keräämien tietojen mukaan
Sen jälkeen hän kirjoitti laajan, omaistensa elämää Kokemäellä kuvanneen romaanin, mutta sitä ei koskaan julkaistu, koska käsikirjoitus tuhoutui arkkitehti Eliel Saarisen huvilapalossa.
Liekö tarkoitettu Hvitträskin pohjoissiiven tulipaloa 18.7.1922? Oliko Rintanen silloin siellä töissä?

Rintasen toinen ja viimeiseksi jäänyt romaani Äyriälän emäntä julkaistiin vuonna 1930. Vuonna 1941 Rintanen asettui asumaan Järvenpäähän Satukalliolle, lähelle Sipoontietä, omin käsin rakentamaansa taloon. Linkoneva tunsi hänet 50-luvulla pitokokkina. Rintasen sanoin "Tämä taiteen laji käy aina kaupaksi". Tuulion mukaan "mökin ympärillä oli hyvin hoidettu mansikkamaa ja omenapuita". Kesäisin Rintanen vei puutarhansa tuotteita junalla myytäväksi Helsinkiin.

Vuonna 1946 Satakuntalaisen Osakunnan vieraillessa Tuulioilla Rintanen oli tarjoilijana, mutta myös "luki kohtia tekeilläolevista muistelmistaan. Niissä kerrottiin nuoren tytön lähdöstä kaukaiseen Bakun kaupunkiin." Muistelmien lisäksi Rintanen työsti Järvenpään vuosinaan näytelmää satakuntalaisesta maalaiselämästä.

Lapsuuden kotiseutu ei siis ollut unohtunut ja Rintanen myi talonsa ja muutti Vampulaan, jossa Tuulion tiedon mukaan asui sukulaisperheitä. Siellä hän ei kuitenkaan viihtynyt kauaa ja ehti useamman kerran muuttaa Järvenpään ja Kokemäen välillä. Viimeiset aikansa hän vietti Kokemäen Vuollekodissa, jossa hän kuoli 81-vuotiaana 11.9.1969. Rintasen muistemien käsikirjoituksen kohtalosta ei Tuuliolla ollut tietoa.

1 kommentti:

Marjum kirjoitti...

Hei! Ompa mielenkiintoista: etsin tyttärellemme nimeä ja googletin Elvi-nimen. Sain osumam Elvi Mela. Olen omaa sukuani Mela ja juurikin tuota kokemäkeläistä Melan sukua. Isäni lapsuudenkoti on Sonnilassa ja sukuni lienee juuri tarkoittamasi Melan opettajasuku. Mielenkiintoista, miksi Hilda valitsi juuri tuon taiteilijanimen, kun Meloja oli siellä useampi. Mela-sukunimi oli alkujaan Futtari, mutta tarinan mukaan erään koulun rehtori kehoitti olemaan mielummin Mela, kun Futtari ei ole mikään nimi. Yst.terv. Marjukka (marjukka.krappala at gmail.com)