tiistai 14. maaliskuuta 2017

102 ja 100-vuotiaina kuolleet

Oulun Wiikko-Sanomia 8.8.1840:
Vuonna 1824, 15 päiv. Huhtikuusa kuoli Oinolan kyläsä Nummisten kappelisa ja Lohjan pitäjäsä Sota-miehen Leski Anna Antin tytär, 102 vuoen ijäsä. 35:nellä vuoella nai hänen Sotamies Johan Möller, Karja Lohjalta ja hänellä oli tämän kanssa, joka kuoli Saksan soasa, kaksi tytärtä. Leskenä eli hän 59 ajastaikaa ja oli kaikena elinaikanansa lahjoitettu raittiilla ruumiilla ja hyvällä terveyellä, paitti niitä kahta viimmeistä vuotta eellä kuolemaansa, joina hän tuli heikoksi ja voimattomaksi, niin että hänen päivänsä hiljaisuuesa loppuivat. 
Oulun kaupunnisa ennen asuvan Matts Lasseenin Leski kuoli 100 wuoen ijäsä. Hän syntyi täällä 24 p. Tammikuusa 1697 ja kuoli, myös täällä 12 p. Tammi-kuusa 1797.— Vuonna 1713 lähti hän pakoon vihollisia Kemin syänmaihin. Sieltä tuli hän Ruottin Valtakuntaan ja palveli 12 vuotta Dalarne nimitetysä maakunnasa. Soan lopetettua, v. 1721 , kun rauha jälleen ilahutti Suomen joka haaralle hajonneita asukkaita, tuli hänki takasin syntymä maallensa, naitiin täällä ja sai 10 Lasta. Hän oli kaiken aikansa ollut viriä, Jumalaa pelkäävä vaimo ja hiljainen luonnoltaan; hänellä oliki ollut hyvä mielen ja ruumiin terveys ja voima, aina viimmiseen elämä vuoteensa saakka, kun hän heikkouensa vuoksi enemmiten piti vuoetta ja oli kavottanut muistinsa.
Ensiksi mainittu Anna Antintytär on Nummen rippikirjassa 1822-29 Oinolan Päkärin sivun alareunassa ilman syntymävuotta. Nummella oli vihitty 22.10.1752 sold: Johan Möller Karjalohjan Myllykylästä ja Anna Antintytär Oinolasta. Jo Karjalohjan rippikirjan 1754-1767 sivulla 130 Anna on sotilaan leski kahden tyttärensä kanssa. Tässä hänelle on merkitty syntymävuosi 1730 eli olisi avioitunut 22-vuotiaana eikä 35-vuotiaana, kuten myöhemmin muisteltiin tai laskettiin.

Jälkimmäinen teksti on lähes sama kuin Oulun haudattujen listassa, jossa ei myöskään mainita vainajan nimeä. Oletettavasti hän on sellaisen saanut, mutta vaikka syntymäaika annetaan päivän tarkkuudella ei Oulusta tietenkään ole tuolta ajalta kasteluetteloita tallella. Ensimmäisen sarakkeen numero vaikuttaa viitteeltä rippikirjaan. Ennen kuin ehdin miettiä sitä, huomasin rippikirjan sisäkannessa hyvin selkeän viitteen. 100-vuotias Maria oli poimittu esiin Sara Wacklinin ja Toppeliuksen kanssa.

P. S. Tuomas Salste on kerännyt tietoja vanhoina kuolleista.

Ei kommentteja: