perjantai 14. marraskuuta 2008

Kirjojen annista

Sain eilen illalla loppuun Teemu Keskisarjan sarjamurhaajakuvauksen. Oikein sujuvaa tekstiä. Omaa kiinnostusta lisäsi se, että äitini isän esivanhemmat ovat klimppiintyneet Asikkalan ja Heinolan kohdalle. Joku tai jotkut heistä olivat siis todennäköisesti katsomassa Juhani Adaminpojan valeteloitusta ja jolleivät niin varmasti kuulivat siitä puhuttavan.

Lisäksi opin uutta ja kertasin vanhaa oikeudenkäytöstä ja vankeinhoidosta. Olisi uusia ideoita, jos lähtisi laajentamaan Sukutiedossa julkaistua Patrik Österholm-stooria... Mutta kun on näitä muitakin projekteja kesken! Kokemäenkartanon hyväksi ei ole tapahtunut mitään yli kuukauteen. Tällä viikolla kylläkin muutama lisäpalanen.

Alkuviikosta tajusin, että Köyliönkartanossa kasvaneen Emil Cedercreutzin muistelmat Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää kannattaisi tarkistaa, vaikka Emil oli vasta poika Herrassööringin kuollessa. Todellakin kannatti ja pienen selailun pohjalta kannattaa lukea kannesta kanteen. Herkullista tekstiä ja paljon yksityiskohtia. Knorringeista ja Kokemäenkartanosta oli vain paria sivua, mutta näissä kiitettävästi uutta tietoa. Cedercreutz oli hengaillut aikuisena Kokemäenkartanon keittäjättären kanssa ja kuullut paljon tarinoita. Mutta ei sitten tässä kirjassaan sanonut enempää!

Eilen sain käsiini elämäni toistaiseksi haastavimman kaukolainan. Yritin muutama kuukausi sitten tilata Niina Uusi-Sepän gradua ihan virallista reittiä, mutta sain vastauksen, ettei kaukolainoja anneta. Yritin saada sopivaa reissua Poriin aikaiseksi, mutta en onnistunut. Lähetin äitini asialle, "katsomaan onko siinä mitään hyödyllisiä uusia tietoja". Hän raportoi, että työn saa viikon kotilainaan. Joten tullessaan eilen Helsinkiin, toi mukanaan ja vie lähtiessään. Ja joutuu sitten tekemään vielä yhden keikan Kokemäeltä Poriin.

Uusi-Sepän gradu käsittelee Kokemäenkartanon maisemia lähinnä karttojen kautta. Gradusta olisin saanut tietää, että isojakokartta 1700-luvulta onkin Turussa eikä Jyväskylässä. Jälkimmäiseeen ehdin juuri eilen päivemmällä lähettää tiedustelun, sillä työmatkan vuoksi olisi maanantaiaamuna pari tuntia aikaa olla paikallisessa arkistossa. Löytäisivätköhän Haistilan isojakokartan, niin voisin vaihteeksi tehdä Härkälä-selvitystä?

Ei kommentteja: