sunnuntai 13. heinäkuuta 2025

Kohti Kemiä kesällä 1876

Wikimedia
Åbo Underrättelser raportoi 11.8.1876 kaupungissa oleskelevana pastori Henry Lansdellin, joka oli Lontoon irlantilaisen lähetysseuran sihteeri. Hänen oli tarkoitus jatkaa matkaansa Tukholmaan. Lansdellin kirjasta Through Siberia (1882) selviää, että hän oli käynyt Suomessa jo vuonna 1874, mutta kirja keskittyy nimensä mukaisesti Siperian matkaan.

Jossain on kuitenkin julkaistu Lansdellin kertomus matkastaan vuonna 1876, sillä sen ote ilmestyi ruotsiksi Helsingfors Dagbladissa 28.2.1878 alkaen ja suomeksi Pohjois-Suomessa (30.03.1878 no 26 & 03.04.1878 no 27). Ote: 

Ajoneuvoni saapuivat viimein, valjaissa tulinen hepo, joka vei minut ensimmäiseen muuttopaikkaan ilman pahempaa tapaturmaa kuin että kerran puoliavoimesta veräjästä kulkiessamme tämä kovasta kolauksesta särkyi. 

Pian tulin toiselle joelle, vaan en voinut lahjoilla enkä viittauksilla saada lautturia kuljettamaan minua joen poikki; senvuoksi minulla ei muuta neuvoa ollut kuin odottaa iltaa, niinkuin muuan norjalainen parka, joka ennen minua oli sinne saapunut, toivossa että tuuli auringon laskiessa asettuisi. Leipää en ollut muassani tuonut, vaan tahoin nyt valmistaa päivällisen niin hyvin kuin voin. Otin senvuoksi esille "RobRoy" kyökkini lautturin tuvassa, sytytin lamppuni ja keitin kupillisen soppaa, ja tarjosin sitä hämmästyneille suomalaisille, jotka eivät milloinkaan olleet sellaista (!) nähneet. 

Viimein näkyi vene tulevan joen poikki ja minä luulin soutajain käytöksestä ymmärtäväni, että jos heidän kanssa tahtoisin joen ylitse kulkea, voisin saada hevosen toisella rannalla. Tämän tein; vaan ei ollut helppo päästä ylitse eikä sitten hevosta saada, sillä sen omistaja selitti äreästi, ettei hän tahtonut minua kyyditä. Kuitenkin hän muuttui kohteliaaksi ja nöyräksi, kun taputin häntä olalle ja tarjosin hänelle markan ja annoin hänen ymmärtää, että hän saisi sen kokonaan, jos hän tahtoisi viedä minun hollimatkan päähän. 

Ilta oli jo tulossa, kun saavuimme lähimmäiseen muuttopaikkaan, Kemiin, jossa oli kauppapuoti, postikonttori ja sahalaitos. Minun ei ollut koskaan ennen ollut niin vaikea saada ihmisiä ajatuksiani ymmärtämään kuin siellä, vaan käytettyäni kaikkia mahollisia ja pelkäänpä mahottomiakin viittauksia tuli viimein sanomattomaksi ilokseni muuan telegrafisti, joka osasi puhua englannin kieltä. Minä päätin heti jäädä tänne yöksi, erittäinkin senvuoksi, että ystäväni, telegrafisti, minulle kertoi, että sahanhoitaja osasi puhua englannin kieltä ja että hänellä oli useita ruotsalaisia työmiehiä. 

lauantai 12. heinäkuuta 2025

Kävelymatkan aloitus toukokuussa 1878

Aitassa 5/1927 julkaistiin Alfred Ferdinand Tikkasen päiväkirjaa serkkunsa Johan Jakob Tikkasen kanssa kevätkesällä 1878 tekemästä jatkamatkasta Kaakkois- ja Itä-Suomeen. Ote alusta:

29 p. Toukok. Lähdin matkalle Lahdesta ja yhdyin Jaakon kanssa. Junassa ukkoset iloisia kuin kalat. Lappeenrannassa jätin tavarani höyrylaiva Elias Lönnrotiin Ståhlbergin vietäviksi Kuopioon. Sitte jalkaisin Lauritsalaan. Ilma kaunis; iltasilla vetäytyi pilven kietaleita yli taivaan. Näköala erinomainen. Yötä Lauritsalassa, Hotel de Saima. Iltanen: voita, leipää, 2 munaa ja lasi maitoa. 2: 10.

30 p. Toukok. Jo noustessamme satoi. Huolimatta siitä läksimme kävelemään. Veimme Jaakon remmit korjattaviksi. Niitä odottaissamme kävelimme kaunista kanavan vartta sateessa toiselle lussipaikalle asti. Palatessamme otimme remmit. Joimme putelin olutta ja läksimme sateessa ajamaan Joutsenon kestikievariin — kurjaa, vettä, kovaa tuulta vasten silmiä ja kuivia kankaita. Märkinä kuin kuikat saavuimme Joutsenon kirkolle. Paikalla riisumaan aivan Aadamin pukuun ja kuivaamaan vaatteita. Iloa ja riemua. Kirkosta tuli juuri väki, vaimot valkeat hunnut ja tykkilakit päässä, ensimäiset puvut sitä lajia, mitä nähtiin. Aamiainen: voita, leipää, kalaa, juustoa, läskiä, munia ja maitoa - suurellisesta! 

Kuivattuamme ja ilman asetuttua läksimme jalkaisin Siitolaan. Näkyalana kattilamaisema Salpausselänteiden välillä, joskus Saimaan selkä kuumotti metsän läpi. Jo 9 virstan puuhan kuului Imatran pauhu. Kolme virstaa tällä puolen Siitolaa söimme puolisemme ja samalla illasemme: voita, leipää ja maitoa. Jaakko piirsi muutaman vaimon kuvan, tykkimyssy päässä. Tapasimme muutamia pohjolaisia matkalla Helsinkiin. Tulimme Vuokselle ja suuressa lossissa yli. Jäimme yöksi itäpuolelle. Näköala virtaiselle joelle. Molemmissa huoneissa ryssän bohut nurkassa. Tietämättäni muka kysyin emännältä, josko olivat avainkaappia. Ei, ne ovat Jumalan kuvia! Mitä varten? Matkustavat herrat niin tahtovat. Ei suinkaan niiden tautta ole pakkoa niitä pitää, vaan ehken on talossa kreikkalaisia. On isäntä. Jasoo, vai niin, oli viatoin vastaukseni. Yösijana: systersänky Jaakon vieressä.

perjantai 11. heinäkuuta 2025

Höyryn voimalla Saimaalla kesäkuussa 1858

Kesken ja allekirjoituksettomaksi jääneestä kirjoituksesta Mielijuohteita matkalta Saimaan vesillä, Kesäkuun keskipäivinä v. 1858 (Suometar 23.7. & 30.7.1858

Mielinet ehkä tietää, mikä laitos tämä "Vellamo“ on, jonka kannella ja kuvussa Lauritsalasta pääsin Saimaan monilaulettuja rantoja näkemään ja aaltoja kiikkumaan! — Se on erinomainen laitos, joka ansaitsee tuttavuuttasi ei ainoastaan kertomukseni vaan myös oman kulkemisesi kautta. Olleena aikanaan joku tavallinen purjelaiva, on se nyt muutettu matkustajain kuletuslaivaksi, monilla alusruomilla, joissa on sänkypaikkoja erillään herroille ja erillään naisille, 30 vaiko 40 hengelle yhteensä. Laivan kannelle eli laitain päälle on rakettu iso ja erittäin valosa sekä kaunis sali matkustajille olopaikaksi, ja salin katolta on lavea silmäala ympäri kulkuseutuja. 

Tätä laivaa kulettamaan edes-takasi Lauritsalan ja Taipaleen eli Varkauden kanaalin väliä on määrätty ruuvihöyry "Ahti" ja Taipaleen sekä Kuopion väliä taas höyry "Ilmarinen". Sekä "Vellamo" että sen kulettajat "Ahti“ ja "Ilmarinen" sanottiin olevan viipurilaisen mainion kauppahuoneen Hackmannin omaisuutta. "Ahti" on väkevä ja nopea kulkija, vaan Taipaleen ja Konnuksen sulkuin seinät ovat liian kaitaset sen niistä pääsemiseksi, jonkatähden vähemmän "Ilmarisen" täytyy Taipaleen yläpuolella olla "veden emännän“ kutsarina. Kuin kaikki hyvin käypi, kulkee "Vellamo" mainittuin höyryin turvissa puolessatoista vuorokaudessa rentonaan Lauritsalan ja Kuopion välin, joka tekee vesimatkaa 281 nykyistä eli suomen virstaa; on kuitenki viivytystä tiiman verran jokaisessa sulussa Taipaleen ja Konnuksen kanaalia kulkiessa, ja Savonlinnassa näytään joka kerran viivyttävän 4 à 5 tiimaa, joiden alla "Ahti" pujahtaa kulettamassa odottavia aluksia ylös tahi alas väkevää Kyrövirtaa, joka pesee Savonlinnan vanhoja muuria.

Ensi kerran eläissäni tein nyt matkaa laivalla höyryn perässä, ja minun täytyy sanoa, että näin tahtoisin aina kulkea, saaden samaa kyytiä kuin jos olisin höyryssä itsessään istunut, eikä minun kuitenkaan tarvinnut kärsiä höyry-uunin kuumuutta eikä savua eikä täryyttämistä, joka on kaikissa höyryissä välttämätöntä. "Vellamo" kulki höyrynsä perässä niin tasasesti ja tyvenesti matkansa, ett'ei tietänyt vesillä olevansakaan. Senlisäksi oli laivaväki kaikkia kohtaan ystävällisiä ja kohteliaita, ja erinäisellä kiitoksella täytyy mainita ruokarouvan Forss'in tointa makuupaikkain ja huoneiden raittiina ja puhtaana pitämisessä sekä hyvän ruuan antamisessa kohtuulliseen hintaan. Kuin myös matkakumppanit olivat iloisia ja sovullisia, ei kukaan ylen kovaksi onneksi ottanut, vaikka meidän tällä kertaa täytyi viipyä liki 3 vuorokautta matkalla Lauritsalan ja Kuopion välillä. 

Asia oli nim. semmonen, että "Ahti" oli edellisellä kerrallansa saanut höyrypannunsa vuotavaksi, niin että meitä kulettamaan pääsi "Nyslott" (Savonlinna, entinen „Kuopio"-höyry), joka on vanha ja vaivainen. Valitusta matkustajissa kuitenki herätti, että huolimatta „Nyslottin" vähävoimaisuudesta se raiska oli pantu "Vellamo“-kuormansa yli vetämään perässänsä jauhoilla ja sokerilla täytettyä, Kuopioon menevää laivaa, joka luonnollisesti paljo viivytti matkantekoa.

torstai 10. heinäkuuta 2025

Varsinais-Suomen erämaassa 1882

Aurassa julkaistiin 19.6. & 7.7. & 14.7.1883 Matkamuistelmia Länsi-Suomesta. Kirjoittaja oli mielestään tehnyt "tavallisen turistimatkan" lähdettyään 9.7.1882 kiertelemään Varsinais-Suomea. Omien sanojensa mukaan "Matka Vahdon kirkolta Nousiaisen pohjoisen osan kautta Karjalan kappelin Vuolaisten kylään herättää matkailijassa omituisia tunteita. Hän tuskin voi uskoa, että tässä matkalla tapaisi täydellisiä eämaita, jotka imisille eivät ole mistäkään hyödystä." Kohtauksesta kyseisessä maastossa hän kirjoitti pidemmin.

Vaan jatkakaamme matkaamme: Valpperin kylästä, joka on pohjoisin Nousiaisissa, läksimme erästä metsätorppaa kohden, joka oli lähes penikulman matkan päässä pohjoisessa mainitusta kylästä, koska halusimme nähdä, mitenkä täällä keskellä erämaata eletään. Pitkää matkaa emme olleet astuneetkaan, ennenkuin saavutimme erään ukon, joka istui kivellä maantien ääressä ja viritti savi-piippu-nysäänsä, josta ei ollut juuri muuta kuin pesä jälellä. Ajan kuluksi aloimme pakista ukon kanssa ja saimme nyt tietää että hän oli tavallisella kirkkomatkallaan, jollaisen hän tekee kerran vuoteensa, kun käy ripillä. Kun lausuimme kummastuksemme siitä, että hän ainoastaan kerran vuodessa käy kirkossa, kertoi ukko, että talvisin oli miltei mahdoton nuoremmankin kulkea heiltä kirkkoon, koska lähin paikka, josta kuljettu tie alkaa on penikulman päässä; suvella taas on niin kiire aika, ettei juuri mielellään voi, jos mielikin tekisi uhrata kahta viikon työ-päivää kirkkomatkaan. Lisäksi saimme tietää, että hän ei ikinä ollut käynyt missään kaupungissa, jonka tähden hän suuresti kummasteli, kun kerroimme olosta siellä. 

Enimmän ihmetteli kuitenkin ukko revolveria, jonka kumppanini näytti hänelle. Ukko katseli sitä kaikilta puolin kuten outoa leikkikalua sekä nauroi halveksivasti, kun käskimme hänen pidellä sitä varovaisesti, se oli täydessä latingissa. Toiseksi muuttui kuitenkin ukon muoto, kun kumppanini laukasi yhtäpäätä 6 latinkia lähellä olevaan lauta-oveen. Totisena kuin patsas seisoi hän nyt lausuen: "Kyll' Rekola'n trenk' sitä kerra minul' sano", ett' semmossi piru' konstei jo' o' lörett', mutt' e' mnä hänt' ikä ois' uskon'." Vähällä oli ettei ukko kokonaan paennut seuraamme, niin taikamoinen vaikutus oli revolverilla häneen, etenkin kun huomasi reiät ohuessa lauta-ovessa; revolveria emme enää saneet häntä ottamaan käteensä, vaikka kuinka olisimme vakuuttaneet, ettei se nyt enää ole ensinkään vaarallinen. 

Enemmän vielä kuin tämä kummastutti meitä se seikka ettei ukko ikinä ollut nähnyt papyrossia, vaikka nämät jo ovat aivan yleisiä maaseuduillammekin. Tarjottuamme ukolle sellaisen ja käskettyämme hänen seuraamaan esimerkkiämme ja sytyttämään valkean päähän. Ukko tekikin sen vaan sytytti valkean väärään päähän, kuitenkin kerran vielä vilkaisten sen sisään ja jupisten itsekseen: "kyll' se merkilist' o', jos tyhj'ki pala". Huomautettuamme ukkoamme erhetyksestään, kiitti hän sitä hyväksi, samalla kuitenkin huomauttaen, ettei tunne mitään makua; tämä olikin aivan luonnollista sen navetan taustan rinnalla, jota hän veti suoraan savi-pesästään.

Kun olimme tulleet ukon matalalle majalle ja astuimme ovesta sisälle, juoksi heti kaksi mustaa palleroista elukkaa iloisesti röhisten vastaamme ja alkoivat mitä ystävällisimmin tervehtiä meitä kahnaamalla ja pureskelemalla saappaitamme. Kun mökin emäntä korjaamalla astioita vaatteita lastuja j. n. e. lavitsalta oli tehnyt meille sijaa ja me olimme siihen istuutuneet, yhä ollen noiden nelijalkaisten ahdistamina, tarttui emäntä kumpaakin korvasta sekä vei nuot nyt kaikin voimin vastaan ponnistavat ja vinkuvat eläimet perä-sängyn alle samalla puhutellen niitä: "Te ollett' ain' semmose" porssa kutett' ann vieraste oll' raahass'". Samalla hän lisäsi kääntyen meidän puoleemme, että porsaat niin harvoin näkevät vieraita, jonkatähden ne eivät ymmärrä itseään ensinkään käyttää ihmisten tavalla.

 

keskiviikko 9. heinäkuuta 2025

Lentiiran kirkonkylä 1892

Akseli Gallen-Kallelan
maalaus Lentiirasta 1890
Gallen-Kallelan museo
Santeri Ivalo matkusti Pohjois-Suomessa kesällä 1892: "Pohjois-Karjalan Nurmeksesta poiketaan Kuhmoon, sieltä Lentiiraan, Kiannalle, Hossaan, Kuusamon kirkolle, Alakitkaan, Paanajärvelle, Tavajärvelle ja taas vaikka eri jälkiä Kiannan, Hyrynsalmen ja Ristijärven kautta Kajaaniin." Joulumarkkinoille ilmestynyttä kirjaa Tuokiokuvia matkan varrelta Ivalo ei halunnut kutsua matkakertomukseksi, mutta matkan havaintoihin se perustuu.

Lentiiran kirkonkylää katsellessa tulee mieli tahtomattakin tekemään epäileviä arveluita, tokko koskaan tulevaisuudessa, vaikka sivistys ja viljelys kuinka edistyköön ja levitköön meidän maassa, tuommoinen sydänmaan nurkkakunta voinee siitään elpyä ja seurata muiden askeleita vaurastumisen tiellä. Siltä näyttää puuttuvan kaikki mahdollisuudet siihen. Laiha ja hallainen maa ei voi elättää suurempaa asukasmäärää. Vuosittain täytyy liian väen joka talosta siirtyä pois, ja tavallisesti nuoret ja voimakkaat juuri muuttavat kotikulmalta hakemaan elantoaan Venäjän puolelta taikka muualta Suomesta, taikka, kuka suinkin pääsee, Ameriikasta. Luonnolla ei ole, metsiä lukuunottamatta, tarjottavana minkäänlaisia tuotteita teollisuuslaitoksiin, ja metsäinsä hävittämisestä pitää elävä sukupolvi jo kyllin huolta. Kalastus on huonoa, metsästys ei kannata… Lentiira näyttää todellakin olevan tuomittu elämään ja kuolemaan semmoisenaan erakolla kulmallaan.

Niin se näyttää, mutta voi se olla erehdyskin. Kenties untelo kansa vielä itse herää etuaan valvomaan ja ajamaan. Henkinen virkoaminen voi pian synnyttää vilkkaampaa aineellista toimeliaisuutta ja edistymistä, ja ensimmäisiä merkkejä siihen suuntaan on jo olemassa. Lentiiran kirkolta hiukan pohjoiseen päin rakennetaan parhaillaan kansakoulutaloa. Pojat ja tytöt saavat siellä tilaisuuden ammentaa tietoa ja valistusta, jota vailla heidän isien ja äitien on täytynyt olla, ja he voivat kasvaneina ainakin, siinä suhteessa asettua muiden kansalaisten rinnalle ja sovittaa tietonsa elämäänsä. Toisellakin, suoranaisemmalla, tavalla tulee Lentiira piakkoin vedetyksi muun maan yhteyteen: äsken on alettu rakentaa sinne maantietä Kuhmon kirkolta, ja se tulee epäilemättä valmistuttuaan tekemään liike välityksen helpommaksi ja vilkkaammaksi, varsinkin kun on tarkoitus jatkaa maantietä Lentiirasta rajalle asti, joten jonkunlainen väylä kääntyisi tällekin kulmalle. Kenties vielä joskus maailmassa kuivataan Lentiiran laajoja, kylmiä soita, kenties sen kansa oppii säästävämmin ja edullisemmin hoitamaan salojensa aarteita, metsiään, kenties vielä viljelys ja yritteliäisyys saa paremman jalansijan tässä nyt vielä raivaamattomassa sydänmaanseudussa.

Eihän sitä tiedä. Voipihan, jos olosuhteet ovat suotuisat, kansan vaurastuminen muutamissa vuosissa käydä enemmän eteenpäin kuin vuosisatojen kuluessa sitä ennen. Tämä kansa on ainakin vielä ytimeltään tervettä, voimakasta, pilaantumatonta; täytyyhän senkin kukoistusvuoron kerran tulla. Antaapas ajan kulua. Voipihan ehkä tulla aika semmoinenkin, jolloin Lentiiran kirkonkylä ei enää olekaan viimeinen Suomen kirkonkylistä eikä sen seutu sydänmaan seuduista synkin.


tiistai 8. heinäkuuta 2025

Höyrylaivalla Raumalta Turkuun 1879

W. Leppä, joka kirjoitti Muutamia matkahavaannoita Länsi-Suomesta (*) oli ilmeisen fiksu, sillä hänen mielestään Kokemäki oli Huittisia uhkeampi ja että sen vertaista hyvinvoipaisuudessa lienee vaikea löytää". Pidempi lainaus matkakertomuksen lopusta:

Sivuten ja läpitse kulkien moniaita Eurajoen pitäjään kuuluvia köyhiä, alastomia kyliä joiden asukkaat ovat Vuojoen kartanon alustalaisia, eivätkä raskaitten verokuormien rasittamina jaksa edistyä varallisuudessa eikä sivistyksessä, ehdimme illaksi Raumalle. 

Tämä ikivanha ja vanhanaikaisuutensa kunnialla säilyttänyt kaupunki, on matalan merenlahden rannalle rakettu milt'ei kolmion muotoon. Vieraita kun harvoin nähdään, on vähäpätöisinki matkalainen täällä kaikkien katseltava katuja kävellessään ja kysellessään. Mitään merkillisempää nähtävää ei Raumalla ole, sen jo maantieteestäki tietää; rakennustapa vähän muistuttaa Porvoota. Satama, parin virstan päässä kaupungista kallioitten välissä, puutavarariittoineen, näyttää mistä eletään. Uuden, soman, korkealle vuoren rinteesen raketun ravintolan verandalla on näkö-ala kaupunkia kohti kaunis, mutta Pohjanlahden ulapalle verrattoman ylevä.

Viideltä aamulla annettiin satamasta ilmoituskuulalla kaupunkilaisille merkki, että Porista palaava höyrylaiva oli saapunut. Pian sen jälkeen tehtiin jo lähtöä ja tultiin muutaman tiiman väljää saaristoa kuljettua Uuteenkaupunkiin. Kauan ei viivytty yhdessäkään monista välillä-olevista pysäyspaikoista, ei Naantalissakaan, vaikka siellä aina kehutaan aikaa kyllä olevan, joten Ruissalon tammimetsät ja Turun tuomiokirkon jalo kultanuppinen torni pianki, matkan pituuteen verraten, tulivat näkyviin. Ennenkun tulemme perille, katsastakaamme muutamia matkakumppaneitamme, joihin tällä matkalla tutustuimme.

Enimmän kaikista katseltiin ja varsinki kuunneltiin laivassamme muudanta sokeata viuluniekkaa Lohtajan pitäjästä sekä hänen vaimoansa, joka tupakoitsi myötäänsä. Kotoseudullansa par'aikaa vallitsevan kurjuuden ja puutteen pakoituksesta olivat he lähteneet maata kiertämään ansaitakseen leipäänsä ukon soitolla. — Uudestakaupungista tuli mukaan pari nuorta Kronstadtiin matkaavaa merimiestä, useita naisihmisiä ja eräs mustiin puettu nuorukainen, mustalla hatulla ja sinisillä lasisilmillä, joka kaiken matkaa näkyi olevan ikäänkuin keskipisteenä, jonka ympäri nuo naiset paikallisessa ja henkisessä suhteessa pysytteleivät, kutsuen häntä maisteriksi ja pitäen häntä mestarina uskonnollisissa asioissa. Sain kuulla heidän mestarinsa olevan seminarin oppilaan, joka sekä yksityisissä seuroissa että kirkossa pitämistä saarnoistaan ja selityksistään oli tullut suureen maineesen. Rakas morsiamensa hänellä myös kuului olevan seurassaan, miten kaikilla lähetyssaarnaajilla. Turussa sanottiin hänen myös hyvin menestyneen. Haluaisin vast'edes joskus elämän matkalla kohdata tätä miestä ja varmasti tietää, onko sellaisella työllä mitään hyviä ja pysyviä hedelmiä.

(*) Ilmarinen 06.12.1879 no 97 (Punkalaidun - Kokemäenjoki), 10.12.1879 no 98 (Eräs kylämeijeri - Pori hyvin pintapuolisesti nähtynä), 13.12.1879 no 99 (Luvia - Rauman ja Uudenkaupungin kautta Turkuun. - "Maisteri")

maanantai 7. heinäkuuta 2025

Savonlinna 1823

Arvo Kotilainen
Finlandia 1928
Konstantin Schröder (1808-1868) jakoi sanomalehdessä Sanan Saattaja Wiipurista 8.8.1840 nuoruuden muistonsa Savonlinnasta helluntaiaamuna 1823. Ote:

Kuuluu kumina. Venäen kirkon-kello kutsuu valkeuden juhlalle. (Savolinnassa ei ole evangellista Kirkkoa!) Nuorukainen tointuu juohtumuksistaan, nouse muurille ja katsahtelee ympärillensä. Mikä ihanuus! juopunut silmä ihailee ja ihastuu. Jalo vesistö lavea kuin meri, viherjällä saaristolla, syvään loittoon sumuisten vuorten hipiltä piirretyillä, ilmassa riippuvilla, taivaan-rannalle viskeltyillä katselmilla. Tuolla yli salmen kaupunki ystävällisillä kartanoillansa; tuolla nousevat korkiat kalliot vedestä, joko metsä=sevelletyt, joko alastomat; tuolla synkät kuusikot, joko siintävät niemillä, joko siimestävät laksia; tuolla manner-muotoiset saaret, joko suosittavat kylillä kummuillansa, joko altoavan viljan siunauksella rinteillänsä, joko niittyin vereksellä viherjällä notkoissansa, joko holakilla horhoilla rantain puuhkana. Puruvesi tuhannella järvellä, tuhannella välkkyvällä lakeudella, tuhannella kauniilla salmella vetäiksen äärettömänä ja katoaa loitossa, — taas, joko ilmantuu pitkinä silkisinä nauhoina tuolla puolen utuisten piirtoin, — joko taas katoaa, ja viimein vilkahtaa taivaan- rannalla hienona, varjosta hiiluvana rihmana, välkkyvänä hopiaisena liepenä!

Pohjaisen luonto, irroitettu talven lumisesta kääri-liinasta, o kuinka ihmettäysi eikö se ole! Se loistaa, se kukoistaa, visertää kiuruna, kujertaa kyhkysenä, huokailee tuulen hengessä huvituksen hekkumana, kiehuu lähteenä. Rakustunut aurinko juopi sen höysteistä henkitystä, hellii sitä varillansa, suutelee sääteillänsä, ja jokaitsella suuelmallansa painaa uuden ihanneen sen hymyäville kasvoille. Ja katso, lämmin sade pirskaa, ilma ikään-kuin sulaa hekkuman pisaroihin, pisarat hiiluvat helminä, vapisevat lehdillä, kukkasilla, perhosten siivillä viherjänä, valkiana, ruusuisena, kullaisena verkkona. Sääminki valon alloissa höyryää uhri-ultarina; Lehtiniemi, Hannolanpelto — takanani mylvähtää ukkonen, sinne katsahdan — Kerimäen puoli yötynyt pimiäksi, salama välähtelee verisenä juovana musta-sinisellä kannella, pitkänen jyrähtelee, pilvet lentävät siekaleina — mutta tuolla ylhäällä yli hirmun kohoaa ilmaisena siltana vesi-kaari. Kuva oli jalo ja ihmet-ihana; en ikänäni nähnyt enkä nähne näin pienessä piirissä, sateen auringon loisteessa, vesi=kaaren raju=ilmassa, ukkosen selkiänä päivänä!

sunnuntai 6. heinäkuuta 2025

Karjalan kiertomatkalla kesällä 1865

Kotiseutu 4/1915
Värtsilän koulumestari Henrik Laitinen (s. 1832) kiersi Karjalaa kesällä 1865 ja lähetti Suomettareen kertomuksen, joka julkaistiin otsikolla Matkalta Karjalaan (*). Laitinen oli jo ennen tätä koonnut muinaistietoa sekä Suomen muinaismuistoyhdistykselle että Suomalaisen kirjallisuuden seuralle, joten päähuomionsa ei ollut matkanteossa vaan kansan havainnoinnissa. Ote:

Sortavalasta oli matkani toisena päivänä Kesäk. Laatokkata myöten Läskelän joen suite, (jossa Salmin pitäjän saarenta-venakko-ukot vilkkaasti jauho-saihmainsa kansa kesäkaudet äksieraa samoin kun Helylän jojilla), sillä Salmin ukot ovat niin okkelia käymään kauppaa jauhoilla kun hyvät hevoslangot markkinoilla. Hän nykäsee väliin purjeet Läskelässä saihmansa päälle ja huutaa: naapuri kulta! osta pian en jouda viipymään, sillä nyt on hyvä purje meressä ja pitää joutua kotia. Kulkee sujauttaa jonku luodon ja saaren taa; ei aikaa jo tulee takasin kauppaa hieromaan. — Jalaslahteen; tällä välin näkee matkalainen karkeita vuoriromusia saaria ja niemiä sekä Pellosniemessä marmori savotta ja Tulolan saarella 2 joista paraikaa Pietariin marmoria hiissataan. 

Jalaslahden kylässä, josta osa kuuluu Sortavalaan ja toinen Impilahteen, löysin tällä paikkakunnalla talonpoikaisessa talossa vanhimman Biblian vuodelta 1776 painetun. 

Impilahden kirkolle pääsin helluntai lanantaina jossa ihailin yhtä ja toista, vieläpä muun muassa sain kuunnella sen mainittavan lauluniekan herra rovastin Bergströmin innollista lauluharjoitusta, kun hän nuorisoa opetti pitäjän tuvassa. Samassa pitäjän tuvassa näin muuan vuoden riutuneen pienen lapsen riisi-(rahitis-)taudissa etten surkeammassa tilassa lasta vielä ole nähnyt, sillä hänen jalkansaki näykyi äkkinäiselle kuin olisivat ol leet käsien asemessa. Tätä tautia näilläki seuduin näkyy olevan kyllin. Kulkevia tautia ei täällä erittäin mainittu. 

lauantai 5. heinäkuuta 2025

Yöpyminen Paaston torpassa kesäkuussa 1891

Yksi August Ramsayn kirjassa Jalkamatkoilta (1891) kuvatuista retkistä käynnistyi Turengin asemalla, josta miesjoukko kulki "Janakkalan, Rengon ja Lopen kautta etelään pain Hämeen ja Uudenmaan läänien syrjäistä rajaseutua kohti." Ote: 

Vasaran paukahdusten ääni oli jo ammoin jäänyt kuulumattomiin jäljelle metsään, joka yhä tiheämpänä piiritti meitä, kuin viimein auringon lasketessa pysähdyimme Paaston torppaan, joka on Lopen, Tammelan ja Pyhäjärven pitäjäin äärimmäisten nurkkain kulmauksessa. Tulomme oli nähtävästi odottamaton ja jotain ihan uutta, sillä nyt olimme seudussa, jonne vieras harvoin osuu, ja ulkoasu, matkailijan kävelypuku polvihousuineen ja reppu seljassa, teki ilmestymisemme sinne vielä oudommaksi. Mutta Suomi on vierasvaraisuuden maa, täällä ei kysytä passia eikä matkan tarkoitusta, taloon tulija on aina vieraan arvossa, ja se kyllin riittää hänen viihtymisekseen. Tupa ei ollut suuri, yksi huone vain, ehkä 6 kyynärää kullekin kantille, ja siinä asui kaikki talon väki, isäntä ja emäntä, renki ja piika ja vielä kaksi lasta. Mutta ettäkö meille, neljälle miehelle, ei siinä siltä vielä olisi tilaa, ei niille yksinkertaisille ihmisille johtunut kellekään mieleen. Yö oli kylmä — oli näet juuri kylmäin hallojen aika kesäkuun alulla 1891 — ja me sen tähden emme tahtoneet vaihtaa tuvan lämpöä, jossa tuli paloi avonaisessa takassa, eri huoneen etuihin, joita lato tai aitta mäellä olisi voinut tarjota. Olkia tuotiin ja lattialle sille pienelle alalle, joka oli tyhjänä ja paraiksi niin suuri, että riitti, laitettiin meille tilat. Syötyämme illallista kävimme päivän ponnistuksista väsyneinä mielellämme levolle, ja tuota pikaa oli koko maailma vaipunut suloisimpaan uneen.

Mitä täällä oli tarjona ruokaa ja yösijaa, oli kaikkein yksinkertaisinta, mutta eipä ollut sitte maksukaan suuri. Kuin yritimme tilin tekoon, sanoi emäntä jyrkästi, että maksusta ei mitenkään voinut tulla puhettakaan, »olihan saatu nähdä niin paljo uutta ja siinä oli kylliksi korvausta kaikesta vaivasta». Tosin me sekä illalla asettuessamme yöksi että aamulla pukeutuessainme olimme olleet uteliaimman huomion esineinä. Naiset ihmettelivät meidän varustuksiamme ja repussa säilytettyjä pikku tavaroita, ja miesten huomio kiintyi karttoihin ja kompassiin. Ne olivat hyviä kapineita. Niiden johdolla me olimme osanneet tulla tänne läpi metsän ja voimme osata edelleenkin, sillä »se, joka oli osannut tänne ilman opasta, löytää kyllä itse tien täältä poiskin», selitti isäntä aivan suoraan. Ja hän oli oikeassa. Metsäin samoamisen aistimme oli herännyt ja tullut tarkemmaksi, ja oppaasta riippumattomuuden sulous korvasi täydelleen pikku mutkien vastukset, joita meillä oli kiertäessämme jotakuta kartasta näkymätöntä suota tai lampia.

perjantai 4. heinäkuuta 2025

Punkaharjulla kesällä 1861

Nimimerkki G. Edr kirjoitti kesämatkastaan viipurilaisen opistolaisen R-n kanssa Vähäisen matkakertomukseen Otawaan 16.11.1861. Miehet lähtivät matkaan Viipurista ja kulkivat Jääksen kautta Imatralle. 

Tästä taas riensimme Savoon, tähän armaasen maahan! Hyvillä mielin matkustimme Ruokolahden ja Parikkalan kautta Punkaharjulle Parikkalassa näimme Juvan kosken, joka on 4 virstaa Rajanotkon kestkievarista Savonlinnaan päin maantien reunassa. Tämä koski on mitä kauniimpia. Putous taitanee olla 10—12 jalan korkea, ihan jyrkkä, joka seikka sen etenkin kaunistaa. Rannat ovat myöskin jyrkät kalliot, ja hyvin on kaunis luonto ympäristössä. Kirkko Parikkalassa on kanssa kauniilla kohdalla. 

Bidrag till vår odlings häfder

Nyt olimme likeellä sitä niin ylistettyä tahi kehuttua Punkaharjua. Me kiirehdimmä siis, toivoen sitä päivän noustessa nähdä. Sillä tähän aikaan samoin kuin auringon laskeissa on luonto siinä kauniin. Mutta tuulisella ilmalla sanotaan sen paljon kadottavan kauneudestansa. Aamulla varhain astuimme Punkaharjulle, aurinko alkoi kuumottaa, linnut visertelivät metsässä, luonto oli tyyni, ainostaan vähäinen tuulen puuska röyhelsi veden pintaa. Me kulimme hiljaan eteenpäin, la'astulla maantiellä, kivi-aita molemmin puolin. Me loimme silmämme milloin tälle milloin tuolle puolelle harjua; joka hetki muuttui luonnon muoto. Oli ikäänkuin joku näkymätöin voima olisi esiin tuottanut taulu-kuvia, jotka kyllä olivat erilaatuisia, vaan ei ollenkaan kadottaneet mitään kauneudestansa. Harju on muutamin paikoin hyvin korkea, sen pituus taitanee olla 7 virstaa ja leveys 10—50 syltä. Itäisellä puolella on nähtävänä Puruvesi ja läntisellä Pihlajavesi, molemmat tuhansilla kauneilla saareilla. Punkasalmi yhdessä ja Tuunaansalmi toisessa päässä harjua yhdistivät molemmat vedet. 

Tätä paikkaa ihmeteltyä riensimme tästä Savonlinnaan, josta taas aikomuksemme oli höyryssä lähteä Puumalaan, vaan höyry-laivat jättivät meidät, emmekä malttaneet odottaa heidän takasi-tuloa, jonka tähden kävimme matkustamaan maata myöten. Puumalassa olimma muutamia viikkoja sukulaisieni luona, jossa pitäjäässä meillä oli hyvin rattosa ja monta huvitusta, sillä paljon nuorisoa oli tänne keräytynyt kesää viettämään. Luonto on täällä myöskin hyvin ihana. Yksi seikka oli minusta eriskummainen, että nimittäin rääpys kala, jota täällä muinoin runsaasti saatiin, tänä kesänä oli melkein hävinnyt ja sen siaan kuore tullut näkyviin, jota taas' ennen harvoin on tavattu; tämä oli se kalan-laatu jota enin saatiin. vieläkö lienee laita semmoinen, sitä en tiedä. 

torstai 3. heinäkuuta 2025

Hartolasta Joutsaan kesällä 1858

Ote nimimerkin -s. P-ka. kirjoituksesta Matkankertomus Hartolasta (Sanan-Lennätin 13.8.1858), jossa on mielenkiintoisia yksityiskohtia rajamerkeistä ja hintatauluista.

Kuin lukiani lähdet Hartolan kirkolta kulkemaan Pohjoseen päin, niin siellä aukenee eteesi iso ala, jossa on monta herraskartanoa. Tultuasi noin 5 nykyistä virstaa, nousee ne suuret pellot jättämään ja vasemmalta puoltasi nousee näkymään järvi ja pieniä hökkeliä on usia maantien vieressä, joita hee keskenänsä kutsuu "Bethleheemiksi". Näiden hökkelien ohitse ajaissasi saat nähdä sen järven joka on se Rautavesi, 

tultuasi 11 virstaa Kurentaipaleen kestikievariin, jossa kauniit koivut kahden puolen maantietä varjoavat; muutaman sylen matkan tästä lähettyäsi tulee kuiva petäjäkankas 3 virstan matkan kulettua avaintuu eteesi taas hedelmäsempää maata; ajettuasi 5:ten virstan verta Kurentaipaleelta Joutsaan päin niin erkenee pieni maantie vasempaan käteen, se vie sinut Brusin Puustelliin, vaan isompi tie se vie suoraan vesin näkemättä Orakiven salmeen, jossa seisoo pylväs rannassa jossa näet kohta taksan mitä on maksettava kuin aivot ylipäästä; 

salmen keskellä on iso kivi, jossa seisoo punanen pylväs pystyssä, se on Joutsan raja-pylväs. Tässä viedään lossilla ylitse, ja nyt olet Joutsan Kappelin puolella. Tästä on 3 nykyistä virstaa Joutsan salmeen. Tällä välillä näkyy etäältä hedelmäisiä maita, vaan maantie menee kuivaa kankasta. Tultuasi Joutsan salmeen avaantuu eteesi toisella puolella salmen vasemman kätespuolella ison pellon laveus, ja taloja siellä täällä. 

Ensin salmen yli katsellessa näet vähän matkaa tien vieressä oikialla kätellä lossimiehen huoneen ja siinä vieressä kaksi vanhaa koivua, joiten juurella jo ennen muinen Joutsalaiset piti Jumalan palvellusta, silloin koska Joutsassa ei vielä kirkkoa ollut. Tässä oli Pappi saarnannut kesän aikana kauniimmilla ilmoilla (samalla kohdalla vasemman käden puolella on nykyjään Färjäri). 

Nämät unhotettuasi ja kuljettuasi puoli virstaa eteen päin, tulet Joutsan pitäjän tuvan eteen, jonka alapuolella eli vasemmalla puolella maan tietä seisoo vähä ryhmynen petäjä, jonka juurelta kuolleet Hautausmaahan kannettiin. (Mutta kuin oli aina ylimaantien vietävä niin sitte muutettiin yläpuolelle toiseen paikkaan.) 

Tultuasi pitäjän tuvan tykö, näet noin sadan kyynärän etävyytellä oikealla puolellasi pienellä harjulla Hautaus-maan, josta puiset muistopatsaat näkyyvät, ja niiten seassa muutama lehtikäs koivu. Jos mänet lähelle niin näet keskellä Hautaus-maata yhden mustan pienoisen tarhan, jonka sisässä kaksi vähästä koivu puuta ovat ylentäneet itsensä vähän korkeimmaksi sitä tarhaansa. Jos mänet sisään Hautaus-maahan ja tulet tämän tarhan tykö niin näet sen sisässä vähän kiven jossa on latina puustaimet C. C. A. T. 1826/47. arvelet nyt kuka tähän pantu on? ja sattuu muita olemaan, niin saat vastauksen, siinä on meidän entinen kappalais vaina, vara kirkkoherra Clas Christian Albert Tötterman. 

keskiviikko 2. heinäkuuta 2025

Raahesta Kuopioon kesällä 1876

Kesällä 1876 "seitsemässä Suomenmaan läänissä ja neljässätoista kaupungissa" käyneellä riitti kerrottavaa kirjoitussarjassa Muistelmia matkoilta kotimaassa (Karjalatar 05.01.1877 no 112.01.1877 no 226.01.1877 no 402.02.1877 no 502.03.1877 no 930.03.1877 no 1327.04.1877 no 1715.06.1877 no 2427.07.1877 no 3017.08.1877 no 3302.11.1877 no 44). Kohdekuvausten lomasta on poimittavissa matkustus Raahesta Kuopioon:

Pari viikkoa Raahessa oltuani, nousin taas noihin tavallisiin kaksipyöräisiin rattaihin, jotka jo olivat mielestäni unohtua, kuukauden ajan rautateillä ja höyrylaivoissa kulettuani ja käänsin kulkuni kuuluisahan Kuopiohon. [...]

Raahesta kuuden peninkulman matkaa kulettuani jouduin Ranssilaan, jossa luemme vänrikki Stoolin Tarinoista urhoollisten isänmaamme puolustajain 69 vuotta sitte kiivaasti moittineen kunnotonta ylipäällikköänsä, sotamnarski Klingspor'ia, jonka kiistan lopetti "vanha Lode, jäykkäherra" noilla pontevilla sanoillaan: "Häpeä kun urhot kehtaa haastellakaan tuommoisista". Nykyjään on Ranssila Siikajoen emäpitäjän alle kuuluva kappeliseurakunta. Kirkko on 92 vuotta sitte puusta rakennettu ja kirkon kohdalla vetää heti matkustajan huomion puoleensa maantien varrella seisova puinen ukkorahjus, jolta kädet ja jalat ovat aikojen kuluessa lahonneet ja jonka rinnassa on haava, mihin matkustajalta markkoja ja penniä kilahtaa Ranssilan köyhien varaksi. Muutaman peninkulman päässä Ranssilasta kohtaa Kuopioon kulkijata Paavolan vähäinen kirkko, ja täältä pari holliväliä ajettua, saapuu Pulkkilan kirkonkylään. [...]

Mitä luonnon ihanuuteen tulee, niin en tuota tällä matkallani voinut huomata, ennenkuin pääsin rajan yli Pohjanmaalta Savoon, tuohon avaruudeltaan mainioon Iisalmen pitäjään. Sillä melkein Raahesta asti viimeksi -mainitun pitäjän rajalle, joka väli on noin kahdenkymmenen peninkulman pitkä, kävi maantie milloin yksitoikkoisilla kankailla milloin soilla, oikeata mäkeä ei näkynyt nimeksikään ja yksi ainoa järvi pisti tällä väkillä silmiini, vaan heti Pohjanmaan rajan yli Savoon tultuani, tuntui ikään kuin olisin toiseen maahan saapunut. Mäen rinteistä ei ollut puutetta ja tuo tuhatjärviseksi kehuttu Savon luonto näytti kohta ihanuutensa. [...]

Viime kirjoituksessani mainitusta Partalan kylästä puolen peninkulman etelään päin ajettuani, saavuin tuolle Suomen sotahistoriassa kuuluisalle Koljonvirralle. Kaksi siltaa viepi nyt virran yli ja sen itäpuolella seisoo mä'ellä iso musta hautapatsas venäjänkielisellä kirjoituksella rautaisen piikeillä ja sotakirveillä koristetun aituuksen sisällä, osoittaen paikkaa, missä Koljonvirran taistelussa kaatunut ruhtinas Nikolai Dolgorukoi oli hautansa saanut. [...]

Koljonvirralta vähän matkaa kulettuani, saavuin Iisalmen vanhan sata vuotta sitte puusta rakennetun kirkon kohdalle. Suora tie, jonka kumpaisellakin varrella korkeat pajupuut kohoovat taivasta kohden, viepi kirkolta aivan lähellä olevaan pappilaan. Rattaitten minua vielä täältä tärisytettyä noin virstan matkaa, sain vihdoin niille hyväiset jättää Iisalmen kauppalassa. [...]

Iisalmella yötä oltuani, astuin uuteen Ansio-nimiseen höyryalukseen, joka minut vei yhdeksän peninkulman päässä olevaan Kuopioon. Ahkionlahden ja Nerkon kauniit kanavat tällä välillä läpikulettiin ja samottiiu milloin soikeita saarista rikkaita selkiä milloin soman salmen solia, joita kirkasti kesäisen auringon säteet ja joiden rannoilta joko kuului koiran haukunta ja joutui talo viljavainioineen näkyville tahi kajahti korvihin laitumella kuleksivan karjalauman kilisevät kellot. Erittäin ihanat ovat Maaningan seudut. Täällä näkyy muun muassa eri rannallaan kirkko ja pappila, jotka toisistaan eroittaa 1¼ virstan levyinen selkä.

tiistai 1. heinäkuuta 2025

Helsingistä Turkuun höyrylaivalla kesällä 1889

Päivän uutisissa vuonna 1889 julkaistu Matkamuistelmia (*) on allekirjoitettu nimellä Oleks. Kirjoittaja toteaa aluksi kuljettaneensa edellisenä syksynä karhut Korkeasaareen, mutta tämä ei auta tunnistamisessaan. Matkansa pysähtyi Turussa ja Ahvenanmaalla ennen Tukholmaa. Liikkellelähtö tapahtui Helsingissä. 

Syy, minkätähden matkustimme höyrylaiva "Nystad"issa, oli se, että tämä höyry kulkee koko matkan Turkuun saakka kauniissa saaristossa, johon tahdoimme tutustua. Näin kävimme, Porkkalassa, Pikkalassa, Svenvik'issä, Fagervik'issä ja kauniin Barösund'in kautta. Täällä on luonto ihana. Jylhät vuoret, milloin honkien ja lehtipuiden koristamat, milloin paljaat, ahtaat vedet, pitkät salmet ja molemmalle puolelle ulkonevat syvät lahdet tyynine vesipeilineen, kaikki muodosti maiseman täynnä rauhaa ja suloa. Kello puoli yhdeksän illalla rupesivat Tammisaaren kirkontornit näkymään. vasemmalla puolella kulkuväylää oli kaunis havumetsä ja miellyttävä puhdas hietaranta. Erääseen pieneen, ihanaan lahteen oli maalattu laiva laituri lipputankoneen tehty. Ihmisasuntoa ei näkynyt läheisyydessä eikä laivaakaan pysähtynyt siltaan. Kohtelias kapteeni selitti meille, että rannikon nimi oli "Hvitsand" (valkohiekka) ja silta sekä siitä vievä tie oli yksityisen henkilön, vapaaherra H:n, huolen kautta hiljan rakennettu.

Mutta minne tie? Dagmar'in lähteelle. Ja nyt juohtui mieleeni kaikki kertomukset H. H. M. M:iensa täällä käynnistä. Tämän lähteen reunalla olivat He toissa kesänä suvainneet viettää eräitä tunteja yksinkertaista perheelämää luonnon helmassa. Keisarinna itse oli keittänyt kahvin, johon tarvittavan veden Keisari oli noutanut rannalta, jolle hän myös oli tehnyt pienen kivisillan, kun ranta oli loiva. Terve tulleet takaisin!

Kello yhdeksän tulimme Tammisaareen. Täällä oli seuraavana päivänä seminaarin laulututkinto ja lopputoimitus, jonka tähden laiva jäi odottamaan Turusta ja Ahvenanmaalta kotoisin olevia oppilaita toiseen päivään kello yhteen asti. Hyvä aika siis tutkia ja tarkastella kaupunkia. [...]

Jatkoimme matkaamme. Seuraamme oli tullut noin kaksi tusinaa nuoria neitosia, joiden läsnä olo ei enentänyt hiljaisuutta laivalla.

Ei kestänyt kauvan, ennenkuin olimme Hankoniemessä, jossa höyry pysähtyi kuuluisaksi tulleen möljän ääreen, joka kyllä näytti tarvitsevan jatkoa. Tätä ei oltu hommattu sen enempää kuin että sen tuleva laajuus oli merkitty tynnyreillä. Laiva seisoi kylliksi kauvan, että saimme nähdä kivenhiomis-osake-yhtiö "Granit'in" työpajan ja valmiin varaston. [...]

Sitten kävimme Nordenskiöldin kivellä (eräs N:skiöldin täällä käymisen muistoksi korkealle mäelle tehty kivipöytä). Se on kauniisti hiottu, kirjoituksella varustettu, ja kivipenkkien sekä pensaiden ympäröimänä. Pienen ruotsinaikuisen linnoituksen "Gustafsvärd'in" rauniot näkyvät tähän, sekä etempää Hankoniemen silmä, sen pulska majakka Mutta eteenpäin vaan. Tulimme Bromarf'in pitäjään, jossa höyry kävi kirkonkylässä. Näimme pienen puukirkon, joka oli tehty vanhaan kaavaan: jyrkkä katto, pienet akkunat ja kello-tapuli erillään kirkosta.[...]

Saloon emme poikenneet; jätimme vaan eräitä matkustavia Vartsaloon. Kauniit olivat seudut, mutta kovasti nukutti; oli näet kello jo kaksi yöllä. Kävimme siksi levolle emmekä havahtuneet ennenkuin pitkä vihellys ilmoitti, että lähestyimme Turkua

(*) I 18.06.1889 no 139; II 12.07.1889 no 159; III 13.07.1889 no 160; IV 10.08.1889 no 184; [V] 10.09.1889 no 210; VI 25.10.1889 no 249; VII 30.10.1889 no 253; VIII 06.11.1889 no 259

maanantai 30. kesäkuuta 2025

Heinäkuun jumalanpalveluksissa 1800-luvun alkaessa luetut lait

Kansalliskirjaston digitointeihin kuuluu Yhteenweto njistä kuning. asetuxista, plakateista, kirjoituxista ja päätöxistä, iotka sarnastoleista pitä kirkoisa, osittain ylitze koko waldakunnan, ja osittain erinomaisisa paikkakunnisa ylösluettaman, ynnä tiedon kansa, millä ajalla wuodesta, njin myös paikkakunnasa, josa ylöslukeminen kustakin asetuxesta tapahtuman pitä. Hänen kuning. maj:tins armollisimman käskyn jälken kokoonpandu ja präntistä ulosannettu (1800). Tästä siis selviää ikivihreät tekstit, joita papit joutuivat toistuvasti lukemaan ja seurakuntalaiset kuuntelemaan. Kaiken muun kuulutettavan ohella.

Tuolloinkin hallinto havitteli uusia kaivoksia, joten vuosittain oli syytä lukea vuonna 1723 annettu Armollinen Plakati ja Säändö niistä vapauxista ja Eduista, kuin kaikkein niiden yhteisesti pitä nautita saaman, jotka täsä Vantakunnasa ja sen omaisisa Maakunnisa jongun-kaldaisia Metall- ja Mineral Suonia ja hyödyllisiä Kivenlaatuja löytävät, ilmei andavat ja käymän saattavat. Tekstissä lueteltiin metalliesimerkkeinä "Kulda, Hopiata, Vaskea, Tina, Plyijyä, Elävätä hopia ja Rauta"

Useampia eli lähes kaikkia koski tammikuussa 1738 annettu Asetus kaikinaisten Rättyin kokomisesta Paperi-Brukeihin Waldakunnasa. Tekstiilien keruu paperitehtaisiin kuului jumalanpalvelusten ohjelmistoon myös lääninkanslian kuulutusten aiheena. Turun kuulutusten läpikäynnissä nämä ovat erottuneet poikkeuksellisella kaksikielisyydellään (1760176317941797)

Vaikka tavanomainen palveluksenvaihtoaika oli syksyllä heinäkuun lukuohjelmaan kuului vuonna 1757 annettu Asetus, niiden rangaistuxesta, jotka kirjoittavat eli andavat kirjoittaa itsellensä petollisia Orlofs- eli Lupa-Sedeleitä taicka Ero-Sedeleitä irti palveluxesta. Liikkumiseen liittyi myös vuoden 1741 Asetus Irrallisesta ja hyödyttömästä Väestä, kuin Ulkomalda sisälle tule niin myös kerjäämisen estämisestä, johon sisältyy mielenkiintoisia rinnastuksia.

kaiki Judalaiset, Sawojardit, Liinan dansajat, Commediantit, ja muut kuoharit mikä nimi heillä olla mahda, Mustalaiset, Zigenarit, jotka moninaisella Jumalattomuudella, ennustuxilla, vallheilla ja varkaudella tekevät Yhteiselle Kansalle suuren vaivan ja rasituxen, niin myös muut senkaltaiset, jotka Barometerein, kaikenlaisten klasein, Theen ja muiden vähemmän tarpeellisten kaluin kansa Ulkomaalda Valldakundaan tulevat, ja valmista rahaa myötänsä poisvievät 

Tähän nuorallatanssijoiden liikkumisen kieltämiseen törmäsin, kun selvittelin karhujen tanssittajia. En ehkä tuolloin lukenut asetusta huolellisesti, sillä nyt herää kysymys savojardien ansaintatavoista eli paheksutusta toiminnasta. Olof Dalinin lehdessä 1700-luvun alussa savojardilla on selässään laatikko, spelwärk. Posetiivareita? SAOB:n artikkelista syntyy sama mielikuva.

Kulkemiseen liittyi vielä myös vuonna 1748 annettu asetus jonga kautta ne niin kutsutut Tattarit eli Mustalaiset ja Zigenarit, kuin myös irralinen ja Joutilas väki, kieletän kulkemasta ymbäri Maata, joka toistettiin heinäkuussa "raja maissa", kun se oli jo maaliskuussa luettu koko maassa.

Lisäksi "niisä Paikkakunnisa Merimaista jotka makavat Merenkulmalla" luettiin syksyllä 1750 annettu asetus niistä Merimenoon harjaunduneista Miehistä, jotka jo ovat andaneet, eli tästälähin tahtovat andaa enrolerata eli sisällekirjoitta heidän nimens, palvelemaan Kuningallisen Amiralitetin alla.

sunnuntai 29. kesäkuuta 2025

Läänityksen saanut taloudenhoitajatar


Inrikes Tidningarissa 9.8.1784 julkaistu ilmoitus on lähtökohtaisesti tavanomainen. Joku on kuollut kaukana lähtökohdistaan ja mahdolliset perijät ovat tuntemattomia. Ilmoitustekstissä on kuitenkin pari mielenkiintoa herättävää yksityiskohtaa. Ensinnäkin vainaja Anna Margaretha Böhmin oli syntynyt "jollain Saksan seudulla". Toiseksi häntä kutsutaan taloudenhoitajaksi, jolla oli ollut elinikäinen "läänitys" rälssitilaan. Kolmanneksi, ettei asiat olisi liian yksinkertaisia, hänen sanotaan kuolleen 6.2.1782 Mynämäellä, jonka haudattujen listassa ei ole vastaavaa riviä.

Helposti ei myöskään löydy Antikkalan omistushistoriaa, mutta kylläkin paljon sen osia. Wikipediasta aloittaen

Antikkalan kylässä on sijainnut kaksi taloa, Antintalo ja Haijala eli Hajala. Molemmat tiloista ovat olleet rälsseinä. Antintalo kuului myös Turun tuomiokirkon omaisuuteen vuodesta 1421. Kirkontilojen peruutusten myötä Antintalo joutui kruunun haltuun vuonna 1555, mutta Haijala säilyi rälssitilana vielä ison reduktion jälkeenkin. Antintalosta tuli yksi Mietoisten ensimmäisistä perintötiloista vuonna 1761.

KA 7588:118
Kirkonkirjoissa Antikkalan kaksijakoisuus on vaikeasti hahmottuvaa, mutta esimerkiksi vuoden 1750 henkikirjassa selvää.   Erilliset nimet näkyvät vuoden 1845 maakirjassa, jossa Hajala on rälssitalo ja Antintalon osti verolle 22.2.1762 tilaa viljellyt Henrik Johansson, joka lienee oheisessa henkikirjaleikkeessä päällimmäisenä. Paikallaan on 1700-luvun lopulla Matts Henriksson, joka osti tilan äidiltään (1. lainhuuto 31.3.1773).

Eli säätyläisten kesken tehdyt kaupat, jotka löytyvät Turun maakunta-arkiston lainhuudatuskortistosta koskevat sitä puolikasta, jonka tulot eli "läänityksen" Anna Margaretha Böhmin tuntemattomana ajankohtana sai. Varhaisimmassa kirkkoherra Lars Sacklinius sai 1. lainhuudon 24.11.1727 "Antikkalalle", jonka oli myynyt kornetti Berndt Johan Wunsch. Maakirjojen perusteella omistus siirtyi vuoteen 1739 mennessä Anders Henrik Ramsaylle (s. 1707) (KA 7517:146, 7546:143, 7589:140).

Hän kauppasi tilan hovijunkkari Blechard Lybeckerille (s. 1723), joka sai Antikkalaan ensimmäisen lainhuudon 7.10.1765. Toisessa lainhuudossa, jonka onnistuin löytämään tuomiokirjasta miehiä kutsutaan langoksiksi. Tällä tarkoitettiin sitä, että Ramsayn äskettäin kuollut vaimon sisar oli Lybeckerin vaimo. Ilmeisesti tila pysyi sitten suvussa, sillä Gustaf Bleckert Lybecker sai 1. lainhuudon 29.1.1807.

Anna Margareta Böhmin/Bömin (s. 1720) kävi Antikkalasta käsin ehtoollisella viimeistään vuonna 1761 (Mietoinen RK 1759-1764, 3). Vuodesta 1765 alkaen hänet on rippikirjassa merkitty Antikkalan puolikkaan emännän paikalle (Mietoinen RK 1765-1770, 99;  RK 1771-1782, 5; Mynämäki RK 1765-1770, 309;  RK 1780-1785, 351). 

lauantai 28. kesäkuuta 2025

Iisakki Saarijärven poikamiesvuodet, poikansa sanoin

Alavuden kirkko
Signe Brander, Museovirasto
Iisakki Mikonpoika Saarijärvi syntyi 28.6.1851 Sydänmaan kylässä Alavuudella. Poikansa kertomuksen mukaan 

Hän oli pienen talon poika, A:n pitäjän, S:n kylästä. Hänen isänsä oli suuri juoppo ja omasi niitä paheita, jotka sen yhteyteen kuuluvat. Hän eli sitä elämää, että tulkoon jälkeemme vaikka veden paisumus. Talo velkaantui velkaantumistaan, mutta siitä ei hän välittänyt, juomingit saivat yhä hurjemman luonteen, sekä jalka-vaimojen luku karttui sitä mukaa kuin ajat vierivät eteenpäin. 

Kirkonkirjojen mukaan Iisakin isä oli Mikko ja kertomuksessa häntä kutsuttiin pitäjällä Rumpu-Mikoksi. Tarinassa Iisak on lapsisarjan vanhin ja isä-Mikon kuolemaa seuraa tilan pakkohuutokauppa. Kuoleman ajoitus ei stemmaa kirkonkirjoihin, joissa Saarijärven osalla on kylläkin toinen omistaja vuoteen 1870 mennessä (RK 1864-1870, 909; 1871-1880, 671)

Iisakkin on merkitty kirkonkirjoihin raajarikoksi (RK Alavus 1881-1890, 106, 961; 1891-1900, 1344) ja vammautuminen on olennainen osa kertomusta, joten 1860-luvun nälkävuosien jälkeen ajoitettu jakso pitänee paikkansa.

Heti kun Vaasan rata valmistui, niin lisakki muutti Porin rataosalle, jossa hän pääsi jarrumieheksi santajunaan. Siihen aikaan ei ollut vielä ilmajarruja, joten täytyi käsin jarruttaa, ollen se useammassa tapauksessa epä-varmaa, jos saa pidättämään junaa lainkaan. 

Kokemäellä oli eräs hieta-kuoppa, jonne piti laskea hieta-vaunuja miesvoimalla. Iisakki oli myös niissä jarru-miehenä. Erään kerran oli heillä laskettavana kymmenen vaunua alas kuoppaan, mutta silloin eivät jarrut pitäneetkään, vaan vaunut syöksyivät alas kuoppaan hirmuisella ryskeellä. Toiset jarru-miehet hyppivät pois, nähdessään uhkaavan vaaran, mutta Iisakki ei joutanut ajatella pois hyppäämistä, sillä hän oli tottunut tekemään työnsä aina kunnollisesti. lisakki kiertää jarruaan epätoivon vimmalla. Viimein jarru-tanko katkeaa. Iisakk putoaa vaunujen väliin, vasen jalka mennen poikki ja oikea  jalka ruhjoutui niin pahoin, että luut irvisti ulos. lisakki makasi pyörtyneenä pitkän ajan, toisten työmiesten luullen hänen kuolevan.

Töysässä vihittiin 18.11.1888 itsellinen Iisakki Mikinpoika Saarijärvi ja itsellisnainen Lovisa Kustaantytär Puoliväli. Eli tätä ennen Iisakki oli suunnannut

T:n kappelia kohti, jossa, kuten hän itse sanoi, ylhäisen isän ilmoittaneen olevan hänelle varattuna vaimon, kuten ennen raamatun Iisakille. Todellisuudessa oli lisakki hänet jo ennen nähnyt ollessaan edellisellä kerralla korjailemassa rukkeja sekä myömässä käsitöitään. Silloin oli hän jo salaisesti häneen rakastunut, ja sitten oli hän nähnyt unta hänestä, että kun vaan yrität, niin kyllä sinä hänet saat. Nyt hän menikin oikeastaan kosimatarkoituksessa, osti kahden markan nisut kelkkaansa ja niin hän saapui siihen taloon, jossa hänen mieli-tiettynsä hääri askareissa. [...]

Oli jo ilta myöhä, ennen kuin lisakki sai tilaisuutta esittää asiaansa Lovisalle. Talon-väki oli jo mennyt levolle, ainoastaan Loviisa oli jäänyt lämmittelemään jalkojaan, ison hiilloksen ääreen. Hanna, Lovisan tyttö jo nukkuu sikeätä ilta-untaan suuren pirtin perä-sängyssä. Iisakki kysyi, jos Lovisaa haluttaisi syödä vehnästä, ottaen samalla vehnäs-koppansa esille. Lovisalla ei tietystikään ollut mitään sitä vastaan. Siinä vehnästä syödessään Iisakki esitti asiansa, että vaikka hän onkin näin vaivaisen näköinen mies, niin kyllä hän pystyy vaimonsa elättämään yhtä hyvin kuin joku toinenkin ja vähän paremminkin, niin, että etkö sinä Loviisa tulisi jakamaan kanssani tätä maallista vaellusta? 

[...] Loviisa sanoi miettivänsä asiaa ja ilmoittaa päätöksestään Iisakille myöhemmin ja meni nukkumaan tyttönsä viereen. [...]

Mutta lisakki ei siihen tyytynyt, vaan meni nukkumaan Lovisan viereen, huolimatta Lovisan vastustuksista. Lovisa kiepsahti seinän viereen heittäen Hanna tyttärensä keskelleen, joten lisakki el päässyt kosketuksiin hänen kanssaan. Iisakki huomasi, ettei tämäkään peli vetele taivuttamaan Lovisaa. Siksi nousi hän ylös ja haki ulkoa kelkastaan jotain herkku-ruokia ja alkoi syömään, pyytäen Lovisaa tekemään samoin, johon Lovisa lopulta suostuikin. Siinä syödessään Iisakki oikein ylhäisen isänsä kautta rukoili Lovisaa vaimokseen, luvaten pitävänsä vaimoaan oikein paperoidussa kamarissa ja laittaa hänen elämänsä mahdollisimman mukavaksi. Siinä heidän syödessään ja keskustellessaan olikin jo aika kulunut aamu-tunneille, jolloin he molemmat vetäytyivät nukkumaan omille vuoteilleen. 

Nukuttuaan ainoastaan jonkun tunnin, olivat Lovisan kasvot aamulla raukeat, jolloin talon väki alkoi ilkkua, että ei sillä ole väliä minkälainen mies tulee, niin kaikki ne Lovisalle kelpaa. Ja olihan siinä syytäkin, sillä talon renki, joka nukkui toisessa sängyssä, oli nähnyt lisakin menevän Lovisan viereen, mutta oli jo nukahtanut, ennen kuin lisakki tuli sieltä pois. Siinä ei siis ollut epäilystäkään, etteikö Iisakki nukkunut siellä koko yötä. Ihmiset yleensä ovat taipuvaisia alentamaan kanssa-ihmisiään, jos heistä joku hairahtuu. 

Iisakki tapasi vielä ennen poislähtöään Lovisan, sanoi jäähyväisensä, luvaten pian tulla uudelleen. Ja silloin sanoi hän vievänsä Lovisan mukanaan, johon Lovisa ei vastannut mitään. Iisakki käänsi kelkkansa nokan koti-pitäjäänsä kohti ja kevein askelin hän kulki, vaikka “leiviskän” painoinen puujalkansa olikin raskas. Sitä hän ei nyt huomannut, sillä olihan hänellä kaunis morsian siellä takanaan. Saapuessaan H:n taloon, oli hän niin iloissaan, että yritti tanssia, vaikka se kävikin kovin kankeasti luonnollisista syistä. Sisarensa luuli hänen tulleen hulluksi tahi olevan juovuksissa, mutta kun Iisakki kerkesi selittämään, minkä aarteen hän oli löytänyt matkoillaan, niin ei hän enään ihmetellyt Iisakin iloa. lisakki esitti heti asiansa, mitä varten hän oli tullut: että siskonsa mies tulisi hänelle puhemieheksi, sekä, että he saisivat viettää häänsä sisarensa kotona, johon isäntä heti suostuikin. Iisakki lähetti heti tiedot siskoilleen, jotka kaikki olivat olleet naimisissa vuosia. Kaksi veljeään oli mennyt Amerikkaan, joten heitä ei ollut saapuvilla. 

Tieto Iisakin naimisiin menosta nosti aika metakan kylällä. Varsinkin kunnanmiehet ilkkuivat, että kyllä pian saa vaivais-makasiini syöpäläisiä, kun “Keppijalka-Iisakkikin" menee naimisiin. Kylän vaimoväki taas supatteli, että minkähänlainen “lotuska” sekin ihminen mahtaa olla, joka sen raihnaisen miehen kanssa menee naimisiin. 

Iisakilta ei kulunut monta päivää alkuvalmistuksissa, kun hän oli taas matkalla “aarteensa” luo. Tällä kertaa otti hän siskonsa miehen hevosen, ja oikein kirkkoreen, jolla hän porhalsi, laulellen Davidin psalmia. Jokainen oli kehunut Lovisalle Iisakkia sillä aikaa, kun hän oli häähuonetta valmistamassa. Lovisan aivoissa heräsi ajatus, että ehkä hän voi hyvinkin elättää perheensä. Mitään rakkautta ei Lovisa tuntenut, ainoastaan sääliä, sillä hän oli hyvin hellätunteinen. Lovisa kysyi neuvoa isännältään, joka oli vakava ja harvapuheinen mies, joka oli vastannut, että kyllä Iisakki akkansa elättää. Se oli sillä päätetty. Lovisa lupasi lähteä Iisakin matkaan, kun hän tulee häntä noutamaan, niinkuin hän lähtiessään lupasi. 

Oli jo ilta, kun lisakki ajaa karautti pihaan. Lovisa riensi antamaan heiniä hevoselle, mutta isäntä lupasi panna hevosen yöksi talliin ja kehoitti Iisakkia jäämään yöksi taloon, johon lisakki lopulta suostuikin, vaikka hänellä olikin ollut aikomus heti lähteä takaisin ja mennä huomenna kuulutuksille. Emäntä laittoi illallisen nuorelle parille, ja ilta kului rattoisasti Hannan leikkiessä äitinsä ympärillä. Isäntä maksoi Lovisalle kuuluvan palkan ja lahjoitti vielä lisäksi kymmenen markkaa, joten he voivat lähteä aamulla aikaisin. Nyt pääsi Iisakki vapaasti hyväilemään Lovisaansa. Iisakki myöskin lupasi ottaa Hannan tyttärekseen, kun päästään A:n pappilaan. 

Iisakki nousi aikaisin ylös, ja valjasti hevosensa, ja pian sitä oltiin tulossa kotiin päin hyvää vauhtia, sillä hevonen ikävöitsi kotiaan, siksi se juoksi yhtenään. Saavuttuaan H:n taloon, oli päivä jo puolessa. Iisakki kiirehti pappilaan vielä sinä iltana. Syötyään isäntä pisti toisen hevosen eteen, ja niin sitä oltiin taas matkalla kohti pappilaa, tällä kertaa isäntä ollen puhemiehenä mukana. A:n pappila on pitäjän suurin talo, ollen rovastilla yksinään niin iso jyvämakasiini. kuin koko suuren pitäjän lainamakasiini, sillä jokaisen velvollisuus oli tuoda jyviä ja lehmiä silloin kun talosta kuolevat vanhukset.

Rovastin kansliassa istui itse rovasti, paksu kuin tynnyri, jonka eteen Iisakki morsiamensa sekä puhemiehensä kanssa astui. Lujalle siinä otti ennenkuin lisakki sai kuuluutuskirjan. Arvattavasti rovasti pelkäsi, että kerjäläiset lisääntyvät hänen taivaallista rauhaansa häiritsemään. Mutta kuitenkin antoi hän sen lopulta, kun H:n isäntäkin vakuutti Iisakin elättävän perheensä. 

Joku naapureista oli käynyt kaupungissa, josta oli tuonut viinaa, kuinkas muuten. H:n isäntäkin oli tuottanut viisi litraa, heillä oli aikomus juottaa nuori pari juovuksiin samana iltana, kun he palaavat pappilasta. Kuuliaisillaksi oli tuotu, paitsi viinaa, myöskin laatikollinen limonaatia, limonaatin sekaan oli sekotettu viinaa yhteen pulloon, joka oli laitettu tarkasti eri paikkaan nuorta paria varten. Heti kun hevonen ajoi pihaan, ja tulokkaat saapuneet tupaan, kutsuttiin nuori pari kamariin saamaan vähän virvoitusjuomaa. Iisakki oli ehdoton raitis, häntä ei olisi saanut ottamaan viinaryyppyä mistään hinnasta. Kaupungissa käynyt mies esiintyi tarjoijana, silmää iskettiin, suhistiin miehen tarjoillessa “limonaatia." Nuori pari joi lasinsa pohjaan saakka, tarjoilijan kaataen lisää. Siirryttiin sitte illalliselle. lisakille tuli ihmeellinen ruoka-halu, vaikka ei se huono ollut ennenkään, mutta nyt se vasta vaan yltyi mitä enemmän hän söi. Lovisalta sitä vastoin poistui ruokahalu kokonaan ja poistui hän mennen pata-penkille istumaan ja alkoi itkeä tihruttamaan. Mutta Iisakin saarnasuoni puhkesi ja hän alkoi saarnata paukuttaa, niin että suuren pirtin seinät tärisivät, talonväen nauraa virnistellessä. 

Lovisa alkoi tuntea suurta katumusta ottamansa askeleen johdosta, mutta asiat olivat jo niin pitkällä, että oli myöhäistä enään perääntyä. Hänen päässään pyöri monenlaisia viinahöyryjen nostattamia ajatuksia ja hän alkoi etsiä nuoraa hirttääksensä itsensä ja talonväellä oli täysi työ pidättää häntä pääsemästä ulos aikeitaan toteuttamaan. Iisakki ei huomannut Lovisan aikeita, nauroi vain ja tepasteli kehuen, kuinka hänellä on komea emäntä. He asuivat H:n talossa niin kauan kun vihkiminen oli toimitettu, johon meni aikaa kolme viikkoa. Vihkimisen jälkeen läksi nuori pari kiertämään ulkoptäjiin. Iisakki jatkaen edellistä ammattiaan, tekemällä rautalangasta hiiirenpyydyksiä, leipä-pistelöimiä y.m. talouskapistuksia. Usein joutui Lovisa vetämään keikkaa, lisakin parhaansa mukaan perästä auttaessaan, ja Hanna kuorman päällisenä. Kylänväki ilkkui, että kaikkiin se akka otetaan, kun kelkan vedikkoon. 

perjantai 27. kesäkuuta 2025

Kusti Saari ja luokkataistelijoiden kasvatusolosuhteet

Nyt kun Kansalliskirjasto on digitoinut Pohjois-Amerikassa ilmestyneitä suomenkielisiä sanomalehtiä saamme lisätietoa siirtolaisten lisäksi heidän ajatuksistaan kotimaastaan. Tämä kävi ilmi, kun joku hakusanani osui Toverittaressa ilmestyneeseen Kusti Saaren jatkokertomukseen Minkälaiset olosuhteet kasvattavat luokkataistelijoita (13.03.1923 no 1120.03.1923 no 12, 27.03.1923 no 1303.04.1923 no 1410.04.1923 no 15, 17.04.1923 no 1624.04.1923 no 1701.05.1923 no 1808.05.1923 no 1915.05.1923 no 2022.05.1923 no 21, 29.05.1923 no 2205.06.1923 no 2312.06.1923 no 24, 19.06.1923 no 2526.06.1923 no 26)

Työkansa 28.3.1913
Kertomuksen päähenkilö on Kosti, jonka lapsuuden kuvaus muodostaa pääosan tarinasta. Vuoden 1905 suurlakon jälkeen hän on jo nuori aikuinen ja lähtee tukkityömaille. Ennen ensimmäisen maailmansodan alkua hän lähtee Atlantin toiselle puolelle ja päätyy läntiseen Kanadaan, British Columbiaan. 

Koska usein on helpointa kirjoittaa omista kokemuksista, vahvin johtolanka oikeaan Kusti Saareen on samalla nimellä B.C.:ssä allekirjoitettu ilmoitus, jossa kaivataan Alavuudelta kotoisin olevaa Albin Haurusta. Albinin harvinaisemman nimen ansiosta on selvää, että häntä oli aiemmin hakenut veljensä Matt Haurunen, joka asui vuonna 1918 Idahossa (Toveri 21.1.1918).

Veljesten äidin sisaruksilla on käytössä Kustin alkuperäinen sukunimi Saarijärvi. Kertomuksesta tuttuja etunimiä ovat Iisakki, jolla on vaimo Lovisa. Heille oli syntynyt Alavuudella 3.8.1889 Kustaa Kosntantin, joka kuoli Yhdysvalloissa. Kun jatkokertomus alkaa Iisakin elämällä A:n pitäjässä, oikea perhe on löytynyt ja kertomuksen yhteys todellisuuteen todennäköinen. 

Kustin kertomuksen varhaisimmassa lapsuudenmuistossa on mukana kaksi vuotta vanhempi Lovisan tytär Hanna

Mökissä ei ollut juuri mitään suuhun pantavaa, siksipä Lovisa valmistikin Hannaa ja Kostia kirkon-kylään kerjuulle, sillä lauantaina herrasväki oli anteliaampi. Kostille oli myöskin tällä ajalla syntynyt sisko ja veli, joka oli vielā aivan pieni, ainoastaan parin kuun ikäinen, joten äiti ei itse voinut päästä pyytelemään. Kosti meinasi aivan nääntyä sillä neljän kilometrin matkalla, joka oli heidän kotoaan kirkolle. Kirkon kylässä ihmiset ilvehtien kyselivät, etta kenenkäs tyttäriä ne nämä pojat ovat, johon lapset vastasivat rohkeasti, että he ovat sen puujalka-Iisakin tenavia. Silloin ihmiset tavallisesti alkoivat syytää parjaustulvaansa.

Kaikki p-leet ne menevätkin naimisiin, kuin sekin "keppijalka", joka ei voi elättää perhettään, vaan laittaa ne heti pienenä kerjuulle!

Lasten herkkään mieliin koskivat tällaiset syytökset kipeästi, niinkuin he olisivat tehneet suuren rikoksen syntyessään maailmaan. Hanna ohjasi veljiään menemään tri J:n asuntoon, sillä Hanna oli tottunut saamaan sielta aina jotakin, ja muutenkin olivat he sääliväisiä ihmisiä köyhien lapsia kohtaan. Koski tallusteli tohtorin asuntoon. Hänellä oli kovin rikkinäiset vaatteet päällään. Hanna ohjasi askeleensa kohti pappilaa. Kostin saavuttua tohtorin kyökkiin, tohtorinna silmäili Kostia sääliväisin katsein ja kyseli, mistä kaukaa noin pieni mies on, kun hän ei ole ennen häntä nähnyt? Kosti lasketti, kuin isämeitää koko sukukuntansa, jolloin tohtorinna hymyili pojan rohkeata esiintymistä. 

Hän haki itse tohtorinkin katsomaan pikkumiestä. Heti olikin tohtori kyökissä, reipas ja hyväntahtoinen mies. Tohtori silitteli Kostin päätä ja kysyi, mitä hän haluaisi saada? Kosti kertoi rohkeasti, että heillä ei ole kotona mitään syötävää ja huomenna on sunnuntai ja että isä oli pitkällä matkalla eikä tiedä koska sieltä tulee rahaa. Tohtori ja tohtorinna puhelivat keskenään, että jos antaisimme hänelle poikansa Ilmarin vaatteet, kun ne olivat jo hänelle vähän pienenlaiset. Kosti näki tohtorinnan kuivaavan kyyneleitään. Miksi he noin säälivät häntä? Eihän kukaan ollut ennen noin syvästi heitä säälinyt. Tohtorinna käski Kostin tulla toiseen huonteseen koettamaan, jos Ilmarin vaatteet sopisi hänen päälleen. Kosti oli niin mielissään, pukiessaan melkein uuden puvun ylleen, joka sopi hänelle kuin tehty.

torstai 26. kesäkuuta 2025

Katsaus kesän 1871 viihdetarjontaan Helsingissä

Arkadiassa 22.8.1871
esiintynyt
  norjalainen Hansen
oli 7 jalkaa pitkä

Weitikka 15/1871:

Parkkiteateri on kaiken kesää huvitellut meitä hyvin vaihtelevilla näytelmillä ja näytteliöillä, saksalaisilla, venäläisillä, Tukholman associationilaisilla, ranskalaisilla, joista ensin mainitut eli saksalaiset näyttivät täällakin olevansa nykyisen maailman "kultturikansaa," jota vastaan toisten sekä laulut että tanssit herättivät kovin sekavia tunteita tulla veitikallisen arvostelun alaisiksi, pait "veljesmaan" representantteja, joiden taidemahti muistuttaa liian paljon Vimmerbyläisyydestä.  

Tämän ohessa ei saa jättää mainitsematta erästä "kauttakulkua" - taiturien lukuun kuuluvaa myöskin tänä kesänä parkissamme kaynyttä amerikalaista konserttinon soittajaa, joka oli laatuanja mainio - ainakin meikäläisille. "Maailman suurin ihme," - jolla oli oikea luonnollinen ihme, eikä mikään maalattu; "yksi ihminen Tulisaaresta" - kääpiöt ja "maailman suurin mies" ovat lähteneet pois Kauppatorilta muille martkkinoille, ja toinen "maailman suurin mies," joka muutamina päivinä näyttäytyi Arkadiassa, on myöskin mennyt tiehensä. 

Abrakadabra-professorin lienee hänen "lentävä" vaimonsa vienyt "siipeinsä suojassa" muille maille, kun täällä kaikki "herrat eivät leikkiä ymmärtäneet." Menageri, joka näkyi olevan joukoille yhtä viehättävä kuin Victor Hugo'n Ursus ja Homo konsanaan, on poistunut rautatientorilta vaunuineen ja rääkättäväksensä saatuine petopenikoine, seurattuna jokaisen ajattelevaisen ihmisen inholta ja sääliltä, sillä sivistyneen aikakauden lakisäädäntőkään ei voi muuta kuin "korkeain asian-omaisten luvalla" myöntää mokomalle kurjuudelle oikeudellista suostumusta. 

Hbl 22.8.1871

Saksalais-franskalaien sotateatteri - jonka lähestyminen tuli tietoomme sähkön voimalla, nopeasti ja kopealla pauhinalla, kuten muistoissa suuren Napoleon'in onneton sotajulistus Preussiläisille, ja jonka suhteen Hufwudstadsblad äskettäin "puhalsi parrastaan" suoraan ja tunnetulla kainostelemattomuudellansa sanoja, jotka kuuluvat pahoin suututtaneen tuon suuren sotajoukon yhteistä ylipäälikköä panoramateaterissa, - on sekin sulkenut porttinsa ihailivilta ja surkuttelivilta. 

HD 8.7.1871
Eräs Wien'iläinen herra pani tässa kesällä puolitoista-sataa öljytaulua näytteille, ja muutamia kappaleita lieneekin todella jäänyt koristamaan moniaiden rikkaiden seiniä täällä - raamit olivat kauniisti "kullalla kuvatut," ja itse maalauksistakin joku hyvin sievä, kuten tuntiat vakuuttivat.

L. Kahrer oli
Franz Lisztin oppilas

 

Musikillista nautintoa meiltä ei ole puuttunut tänä kesänä. Kun toisen lumojattaren tahi lumojan hyväissävelet vielä kaikuvat korvissamme ja kiihoittavat ihastuneen sydämmemme sykytystä, niin jo tiedämme toisen ylistettävän esineen, joka saapi vaiheishalumme vaikuttamaan ja kylvää meihin entistä kohtaan vilpillisen unhottavaisuuden ja odotettavan suhteen nimettömän toivon siemeniä. - Tätä nykyä olemme saksalaisen "ihmelapsen" Laura Kahrer'in noitaverkossa, ja kotimainen nimi Alie Lindberg päästelee sen loihtusolmuja. 

Hinné'n "circusta" rakennetaan parahinansa ja on kohta valmis. - Ilotulisia ehtimiseen Ulriikkaporissa ja Kaisaniemellä. - "Kotimainen vakinainen teateri" on avattu.


keskiviikko 25. kesäkuuta 2025

Turun seudun suomi vuoden 1880 paikkeilla

Eräänä aamuna menin kaupungin torille, jossa kuulin puhuttavan varsin kummallista kieltä, jossa tuntui joku "prosentti" olevan Suomen kieltä, joku "prosentti" Ruotsin kieltä, vaan suurin osa vallan outoa. Sitä en ymmmärtänyt, enkä tietänyt edes sen mokoman kielen nimestä. Tähän panen näytteeksi jonkun sanan sitä. Torilla riiteli kaksi akkaa keskenään, toinen sanoi: "pirsuski" (pidä suusi kiini), vaan toinen sanoi: "pr'it" (pidä itse). Myös kuulin seuraavan kielinäytteen: "Käsk ny helvetules se Matsonsk' tul' ottama meilt krampsuns tai ma ajan ne uloos y. m. (käske nyt helvetin tulessa sen "Matsonskan" tulla ottamaan meiltä tavaransa, tai minä ajan ne ulos). Nämät ovat helpommat ymmärtää, vaan suurin osa oli sellaista, jota en ymmärtänyt ollenkaan, enkä ennättänyt sitä sen sukkelan lausunnon takia kuullakaan niin tarkkaan, että olisin sitä osannut edes kirjottaa. Vihdoin sain ymmärtäväisiltä kuulla, että sitä kieltä sanottiin Turun suomeksi. (Länsi-Suomi 17.5.1879)

Maalainen vei Turkuun myydäkseen metsänotuksia, jäneksiä ja lintuja. Ostajavaimo tuli jo kaupungin rajalla vastaan ja kysäsi: "Onks myyrä?" — "Ei, mutta jäneksiä ja lintuja on," oli vastaus. Lause: "Onko myydä (myytävätä)," kuuluu Turun murteella: "Onks myyrä?, Koska myyrä on pieni hiiren muotoinen eläin, hyrisi maalainen kummastellen: "syövätkö Turkulaiset hiiriäkin? No, kaikkia heille pitäisi tuoda, yksin hiiriäkin." (Tampereen Sanomat 3.12.1879)

Olimme jo, Porin maantietä kulkien tulleet lähelle Raision kirkkoa, kun saavutimme erään eukon, joka tyytyväisen näköisenä astui hiljalleen eteenpäin. Tervehdykseemme “Hyvää päivää," vastasi eukko, "Jumal' antak'!" — Mihinkä nyt matka?" — "Mene' kotti'; käven Turuss' ostamass' kaffe. Ei noitte' maakauppiotte" kaffe kelp' mihikkä? E mnä tier, mitä lai papeni heill' o. Se o yks kaikk' jos pane heijä kaffetas taikk' ohri pannu. Kyll' se nii' on ko Alastuva Mai sano"!" — "Kuka Alastuvan Maija?" kysyimme me. Luoden kummastuvan katseen meihin, ett'emme muka häntä tunteneet, vastasi eukko: "No se Juha vaima' mies, ko karas täält' merill', ko oil viis vuott' ol' naimisiss' ja jätt' vaimos' ja kaks last' niinko susi penikkas'. Mutt' kyll' Herr' rankas' hänt' sitt' kans! Ameriikas' hän kuol' sitt' kamalall' tavall'." (Aura 19.6.1883)

tiistai 24. kesäkuuta 2025

"Siihen aikaan sitä oikein nappia pelattiin"

US 29.4.1922
Eilisessä kokoelmassa pojat heittivät "yglaa" ja "boblaa". Sanat löysivät selityksensä , jossa muistellaan Helsinkiä kun

Säätytalon kohdalla oli vielä puinen vanha rakennus ja sen takana ääretön tontti, Katajannokalla oli suuri summaton mutavesistö "Poroviken", jossa ongittiin, polvia myöten vedessä, ja jossa aina "nappasi". Ei ollut Katajannokalla silloin kuin muutama kivitalo, lehmät kävivät siellä laitumella, ja Martta oli niistä paimentavista tytöistä se kaikkein kaunein. Suuri kivi, jossa oli paholaisen kavionjälki ja kivettyneen sisiliskon jalka oli yleisen kammon ja ihmettelyn esineenä ja Helsingin ja Korkeasaaren väliä kulki muiden muassa pikku Undine, joka oli niin pieni ja näppärä ja tikutti hauskasti lähtiessään. 

Siihen aikaan sitä oikein nappia pelattiin, pelattiin hartaasti ja intohimoisesti, oltiinpa silloin tällöin poissa koulustakin ja haettiin salainen seutu, jossa syömättä ja juomatta tyydytettiin pelihimoa. 

Niitä oli nappeja monenlaisia, arvoltaan ettaria, tvååaria ja triiaria. Tavallinen asevelvollisen nappi, jossa oli kanta, oli tvååari eli siis kahden arvoinen. Jos kanta lähti, muuttui nappi ettariksi. Ryssän nappi oli aina vaan ettari. Jos kanta lähti, ei sillä ollut mitään arvoa, eikä sillä saanut pelata kuin armosta toisinaan. Poliisinnappi, "pollari", oli suuresti arvossa pidetty ja hiukan harvinainen. Palosotilasten suuret papit olivat "eldsbombaria" ja olivat tavallisesti kolmen arvoisia. Kaartilaisen nappi oli "gardari". 

Aivan erityisen luokan muodostivat semmoiset tvååarit, joiden sisäkuori oli hiukan irrallaan. Niitä kutsuttiin nimellä "lööskolisare". 

Nyt oli tietysti äärettömän tärkeätä, että heitettäissä sai nappinsa niin lähelle seinää kuin mahdollista. Sitä varten oli useita eri menettelytapoja. Nappi lyötiin esimerkiksi aivan litteäksi. Parhaiten nappi litistyi, kun sen asetti rautatienkiskolle ja antoi junan ajaa yli. Silloin saatiin aivan erinomainen "kryyppari", joka usein nousi aivan pystyyn seinään kiinni. Tahikka pantiin kannan ympärille lyijyä. Semmoinen "blyyari" oli kolmen arvoinen, eikä sillä saanut pelata, ellei toisillakin ollut blyyareja. Aivan tavaton "kryyppari" syntyi, kun napin kantaan kiinnitettiin vitjat. Silloin syntyi "tshedjari" jonka arvo saattoi nousta aina viiteen kuuteen saakka. Se oli jo aarre, semmoinen nappi, eikä sillä juuri paljon pelattukaan, pidettiin enemmän vaan kuin arvokaluna. Mutta kun isot pelurit oikein joskus pelasivat "tshedjareilla" niin silloin katselijaparvi tunsi, että jotain suurta ja korkeata tapahtui.

Ryssän nappia ei voinut lyödä litteäksi. Sillä silloin kanta katkesi. Siitä tuli tvåfiari, kun siihen pantiin lyijyä. Yleensä se oli hyvin huonossa maineessa, eikä sillä juuri kernaasti maksettu muuten kuin hätätilassa. 

Kun napit oli heitetty, tapahtui »kilisaaminen". Se, jonka nappi oli ollut lähempänä seinää, otti napit ja kilisti niitä, heittäen ne sitten seinään ja antaen pudota maahan. Jos kannat silloin sattuivat ylöspäin niin se oli "ygloja" ja kanssapeluri oli silloin yhden velkaa. Jos uudesta heitettyä äskeinen kilistäjä taas kilisti "ygloja", oli hän voittanut yhden tvååarin. 

Mutta jos tuli "bobloja" s. o. molemmat kannat kääntyivät alaspäin, niin silloin sai toinen kilisata. Ja jos hänkin sai bobloja, niin sitten taas toinen, kunnes saatiin ygloja tahi "halvoja" s. o. toinen kanta ylöspäin toinen alaspäin eli "yks ygla ja yks bobla". 

Monta kovaa sanaa siinä silloin pelintuoksinassa sanottiin ja monta kertaa olisi varmaan toinen toisen peräti tappanut, kun viimeinen nappi hävisi toisen taskuun. Kyllä siinä silloin "gibat" ja "grishkat" "kaveerasivat" — ja kirosivat, mutta kaikista pahimmin kirosi Vikentin Pääne, kun yhteen menoon hävisi kolme tusinaa tvååaria, ettei jäänyt kuin yksi ryssännappi käteen sekin ilman kantaa. Kaksi "blyyaritshedjaria" hän sentään selitti omaavansa kotona ja viikon perästä hän taas oli yhtä äveriäs kuin muutkin ... 

Niin, se oli silloin, kun sai kesäsin kävellä kaupungilla paljasjaloin ja syödä "maroosia" missä kadunkulmassa vaan halutti, sekä Esplanadilla että Aleksanterilla, eikä vielä tietänyt olevansa tämän kirotun yhteiskunnan jäsen. Se oli silloin niin kaukaisena aikana että huimaa päätä sinne katsoessa ja valtaa tunne aivan satumainen ... (Vuoritsalo. Silloin ennen ... Raataja 2.8.1907)