torstai 3. helmikuuta 2011

Kekkonen ensimmäisessä maailmansodassa?

Näin vuoden alkupuolella luen mielelläni mahdollisimman lyhyitä kirjoja, että saan vuoden lukutavoitteen saavuttamisen hyvään alkuun. (Esimerkki siitä, miten mittaaminen ja tavoitteenasetanta ohjaa toimintaa. Jos vaihtaisin tavoitteeksi sivuluvun, alkaisin metsästää kirjoja, joissa on se kamala väljä taitto ja runsaasti kuvia.)

Niinpä lainasin kirjastosta Mark Levengoodin kirjoja, joissa on vähän sivuja, iso teksti, väljä taitto ja aika paljon kuvia. Parempaa kombinaatiota on vaikea löytää. Varsinkin kun itse jututkin olivat hauskoja ja vaivattomia luettavia. Niin suomeksi kuin ruotsiksikin.

Mutta aina löytyy rikka rokasta, kun minä olen asialla. Kirjassa Och ja läste attt det var omöjligt att leva lycklig förutan dig (2010), Suomessa kasvanut ja koulunsa käynyt (?) Levengood kirjoittaa
När morfar tjänstgjorde i första världskriget körde han bil i Urho Kekkonens kompani, och stundom bjöds morfar fortfarande upp till slottet för lite umgänge, ett faktum som gjorde oss omåttligt stolta. Som många pojkar födda det olycksaliga året 1902 tvingades morfar delta i båda världskrigen, frivillig i det första och inkallad i det andra. (s. 11)
Hmm... koska Suomen sisällissota oli ajallisesti päällekkäin ensimmäisen maailmansodan kanssa on yksinkertaisempaa puhua ruotsalaisilla tutummasta sodasta? Vai onko jossain esitetty sisällissotamme oleellisesti osana maailmansotaa, osallistuihan siihen enemmän tai vähemmän merkittävästi kaksi ulkomaata? Eikö sisällissotammekaan ollut erillissota?

Ei kommentteja: