maanantai 7. marraskuuta 2016

Viipurilaisia kirjoja ja Viipuri-portaali

Jokin aika sitten Viipuri-tutkimuksen päivässä (*) avattiin käyttöön Viipurin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran lahjoitusvaroin Kansalliskirjaston Doria-tietokantaan perustettu kokoelma Bibliotheca Wiburgensis. Siihen on ensimmäisessä vaiheessa digitoitu seuran itsensä kustantama kirjallisuus, kaikkiaan 102 nimekettä.

Silmäilin nämä läpi. Ilahduin löytäessäni kirjan Onnen-ratas, eli, Yksi uusi ja lysti arpa-kirja, sillä kun luin sen tekstin korpuksesta jäi vaivaamaan rataksen ulkonäkö. Olivat tällaisia. (Myös ruotsinkielisessä kirjassa Lycko hjul, eller, En ny och lustig kast-bok, hwaruti man uppå 50 lustiga frågor, medelst twänne tärningar, kan uppfinna allehanda qwicka och roliga swar, som uti samqväm ibland goda wänner, icke ringa lust och nöje förorsaka kan.)

Matematiikan oppettamismietintöjen jatkoksi on hyvä tietää, että geometrian oppikirja suomeksi eli
Wiiwanto- ja mitanto-oppi: sunnuntai-, maanwiljelys- ja käsityökoulujen tarpeeksi C. M. Lagerhamn ; suomentanut E. J. Blom ; pränttiin toimittanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura Wiipurissa painettiin vuonna 1854.
Elias Tuoriniemen runo Täm' on juttu juomarista, koottu kohmelowäestä huvitti hetken, mutta oikeasti viinan väärinkäytössä ja alkoholismissa ei ole mitään naurettavaa.

(*) YouTubessa Viipuri-tutkimuksen päivän ohjelmasta katsottavissa
Testikäytössä olevaan Viipuri-portaaliin pääsee siis tutustumaan. Rakenne on lupaava, joten yritän muistaa palata tähän myöhemmin, kun sisältöä on enemmän.

Ei kommentteja: