tiistai 23. helmikuuta 2016

Mitä minä sanoinkaan eli painovapauden hyväksi toimimisesta

Lahden historiapäivistä kirjoittaessani totesin, että suomalaisella painovapauden juhlavuoden sivustolla Anders Chydenius oli turhan painokkaasti framilla. Samaan asiaan oli herätty Ylellä, mutta ei lähdetty Lahdessa kuullun Jonas Nordin jälkiä seuraten laajentamaan painovapauden kehitystä, vaan kaivettiin esiin toinen suomalainen sankari: Peter Forsskål. (Koska asiat linkittyvät monin tavoin, hänen elämäänsä ja sukutaustaansa on tutkinut äitini pikkuserkku Marjatta Rautiala, ja Peterin isän mainitsin blogissa aivan äskettäin.)

Peter Forsskålin roolista painovapauden suhteen on jo oma sivustonsa. Sieltä selviää m.m. se, että miehellä on katu Tukholmassa, mutta Kansalaisen karttapaikan perusteella ei missään Suomessa.

Verkossa kerrotaan myös Forsskålin ensimmäisenä kuvailemista kaloista, joita näkee Maltan rannikolla. Arvatkaapas, mille saarelle matkustan tänä keväänä. Forsskål kartoitti myös kasvillisuutta ja Tanskan luonnonhistoriallinen museo on kuvannut näytteitään verkkoon. Oheinen kuva  Europeanasta lisenssillä CC BY-NC-SA.

Forsskål matkusti Arabian niemimaalle, mikä yllätti, sillä Wallinista puhutaan niin paljon, että luulin hänen olleen ensimmäinen kävijä. Tauti tappoi Forsskålin Jemenissä 21-vuotiaana (eipäs kun 31-vuotiaana, ks. kommentti). Hän aloitti yliopisto-opintonsa 10-vuotiaana.

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Kuoli 31-vuotiaana matrikkelin mukaan?

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos huomiosta! Huomattavasti realisistisempi luku. En eilen tehnyt laskutoimitusta vaan mieslestäni luin tuon iän jostain. Olisi pitänyt tarkistaa eikä hutiloida.