tiistai 1. joulukuuta 2009

Oikeuspöytäkirjojen antia

Yllä on Lavian Peränkylän Jokioisen talon pihapiirin kartta vuoden 1869 paikkeilta. Tällaisia aarteita voi sisältyä oikeuspöytäkirjoihin.

Olisiko Jokioisten talosta kiinnostunut henkilö voinut löytää kyseisen kartan järjestelmällisellä/rationaalisella toiminnalla? Ainakin teoriassa kyllä, sillä Jokioisiin tehty ryöstö mainittiin sanomalehdessä ja lienee löydettävissä Jokioinen-haulla (johon osunee paljon muutakin kuin lavialaista taloa koskevaa tekstiä.) Sitten pitäisi olla tarpeeksi kiinnostusta hakea käsiinsä käräjäpöytäkirjat ja jollei muistini täysin petä niin nimenomaan konseptipöytäkirjat maakunta-arkistosta. Niissä oli ainakin enemmän liitteitä mukana.

Kartan lisäksi pöytäkirjoista irtoaisi kuva heinäkuisesta päivästä, jolloin päivällisen jälkeen lähes kaikki lähtivät heinänkorjuuseen ja kotiin jäi vain emäntä kahden pienen lapsen kanssa. Ja sitten tuli pihaan kolme miestä, yksi pitkä, yksi keskikokoinen ja yksi lyhyt ...

Sukututkijan elämää helpottaisi, jos rippikirjoihin olisi merkitty myös rikosten uhreiksi joutuneet!

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Hei! Mielenkiintoinen löytö tämä.
Omat sukujuureni äidinäidin puolelta em. talossa ja siellä pienenä tuli käytyäkin (70-luvun alussa), kun isotaatani siellä yhä asui.
Tila on suurin osin yhä äitini ja sisarustensa omistuksessa maaomaisuuden osalta, mutta päärakennusten alue myytiin pois suvulta.