maanantai 30. marraskuuta 2009

Virhelähteistä

Viime torstaina olin koulutuksessa, jonka harjoituksessa piti sanoa ikänsä. En muistanut, mutta työkaveri muisti syntymävuoteni ja ystävällisesti teki laskutoimituksen puolestani. (Jonka jälkeen aktiivisesti unohdin kyseisen luvun uudelleen.)

En pääsisi kovin pitkälle nykyaikaisessa elämässä, jos unohtaisin syntymäaikani ja -paikkani. Erinäiset systeemit pyytävät minulta kyseisen tiedon ja pystyvät myös tarkistamaan tiedon oikeellisuuden. Miten oli 100 vuotta sitten? Siirtolaisia metsästäessä on tullut vastaan papereita, joissa on syntymäaika päivän tarkkuudella ja selvästi kirjattu suomalainen paikkakunta. Mutta kyseisen seurakunnan kastetuista ei löydy mitään oikean näköistä oikealta kohdalta. Missä mättää?

Väärä seurakunta? Jos henkilö on muuttanut (nuorena) (monta kertaa), muistaako hän tarkasti, mikä oli todellinen kasteseurakunta?

Väärä päivämäärä? Missä tilanteissa 1800-luvun lopulla syntynyt henkilö on nähnyt syntymäaikansa? Kun kädessä oli muuttotodistus tai muu papinkirja, oletettavasti. Oliko sillä muuten merkitystä?

Tietoinen epätarkkuus? Teen palkkatöitäni internetin yli kerätyn kuluttajatiedon kanssa ja pitää aina olla tietoinen siitä onko tieto tarkistettavissa (lukuunottamatta luottokorttimaksuja tms., ei) ja onko kaavakkeiden täyttäjillä mitään erityistä intressiä antaa oikeaa tietoa (toisinaan on ja toisinaan ei). Siirtolaishemmoni ovat kutsuntakorttia täyttäessä voineet joko
a) muistaa syntymätietonsa väärin (edelliset kappaleet)
b) muistaa jotain hämärästi, mutta katsoneet parhaaksi sanoa jotain tarkkaa reippaasti
Eikä paikallisilla viranomaisilla ole ollut mitään materiaalia, mistä tarkistaa.

1 kommentti:

Anitta kirjoitti...

Oman isoisäni papintodistuksissa on syntymäpaikka väärin. Syntymäpaikaksi on merkitty edellinen seurakunta, vaikka isosisäni oli syntynyt edellisen edellisen edellisessä seurakunnassa. En varmaan olisi löytänyt oikeita tietoja, jollei ystävällinen sukututkija olisi kertonut oikeaa syntymäpaikkaa. Sieltä sain sitten jäljitettyä monien muuttojen kautta oikean reitin.
Myös isäni virkatodistuksessa tältä vuodelta on väärä kuolinaika eli on merkitty kuolleeksi samana vuonna kuin on syntynyt.