sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Hedvig Charlotta ja Brigitta Christiina Flachseen

Konsistorin istunnossa 5.2.1747 kvestori Johan Petter Flachsenin ja Brita Sundin tyttären Hedvig Charlotan holhoojaksi ehdotettiin siskon miestä, Johan Herkepaeusta. Brigitta Christinan holhoojaksi taas oli ehdolla ”LandtCammeraren härstädes Gustaf Krook”. Vallan virkamiesmatrikkelista löytyy Gustaf Krook, joka oli Turun ja Porin läänin lääninkamreeri 1743-1756. Ja avioitunut 3.3.1730 Helsingissä isovihan jälkeen vaikuttaneen Hans Sundin Anna Christina-tyttären kanssa.

En ole löytänyt mitään todistetta suuntaan tai toiseen siitä, onko Helsingin Hans Sund sama kuin Petter Sundin 1. avioliitosta 14.10.1688 Helsingissä syntynyt Hans-poika. JOS oli niin holhoojaksi ehdotettiin serkkupuolen aviomiestä, mikä kuullostaa melko järkevältä.

Holhous alkoi helmikuussa ja todennäköisesti samainen 17-vuotias Brita Christina naitettiin 30.11.1747 juuri papiksi vihitylle Hans Henrik Barckille. Barck toimi myöhemmin Taivassalon kirkkoherrana ja tästä seurakunnasta löytyy hautausmerkintä kirkkoherran rakkaalle vaimolle nimeltä ”Brita Stina Flackseen”. Tämä oli kuollessaan 1.8.1785 54-vuotias, eli sopisi erinomaisesti olemaan todennäköisesti 10.9.1730 syntynyt kvestorin tytär, joka tarvitsi holhoojaa vielä 5.2.1747. Pienellä surffauksella löytyy Genoksen artikkeli, josta selviää, että (olettaen Brita Christinan olevan yksi ja sama ihminen) holhooja pääsi puolessa vuodessa eroon velvollisuuksistaan saamalla tämän kanssa yhtä aikaa alttarille siskonsa pojan.

Entäs sitten Brita Christinan sisar, Hedvig Charlotta? Hedvig Charlottan elämänkohtalosta voi tehdä hypoteesin, kun Hiskistä löytyy Artjärveltä kastemerkintä elokuulta 1751, vanhemmat ” Rectorn Magistern Jonas Krook” ja ” Charlotta Flachsen”. Vuosilta 1755 ja 1758 löytyy saman isän lapsille kastemerkinnät Helsingissä, mutta näissä äidistä on vain sukunimi ” Flachsen”.
Jonas Krookin vaimoksi yo-matrikkelikin mainitsee Hedvig Charlotta Flachseenin eli joku lähteistä on tarjonnut saman etunimikombinaation. Matrikkelitiedoista yhdistettynä Genoksen artikkeliin selviää, että Jonas on Gustaf Krookin veljenpoika.

Sama kuvaksi piirrettynä:

Puolihuolimattomasti on siis tullut osoitettua, että säätyläisten naimakaupat saattoivat olla maantieteellisesti monipuolisempia, mutta olennaisesti yhtä sisäsiittoisia kuin pienen eristyneen kylän. Petter ja Hans Sundin väliseen suhteeseen saatiin vahvistava vivahdus.

Mutta toisaalta Genos-artikkelissa vilahti nimi Herkepaeus... Kvestori Johan Petter Flacseniuksen vävy Johan Herkepaeus oli Anders Herkepaeuksen poika. Yo-matrikkelin tämänhetkisten tietojen valossa Andersin sedän serkun poika oli Gustaf Krookin sisaren mies. Tätä en piirrä kuvaksi!

(Onko joku sukututkimusohjelma, joka pystyy automaattisesti etsimään a) lyhimmän b) kaikki sukulaisuusyhteydet kahden henkilön välille?)

Ei kommentteja: