1700-luvulla määrättyjen kiitosjumalanpalvelusten listaukseen, jonka edellinen osa käsitti vuodet 1751-53, tulee nyt aivan erityinen osa. Päälähteinä edelleen A. J. Hornborgin kokoama opus Sammandrag af Domkapitlets i Borgå härförinnan otryckta Cirkulärbref (1725-1829) i alfabetisk och kronologisk följd (1872) ja Posttidningar.
Kungliga Biblioteketin digitoimassa kirstukirjeessä Adolph Fredrik ja Lovisa Ulrica on esitetty kruununperillisinä. Kruunajaistensa jälkeen heillä meni sukset ristiin säätyjen valtaa käyttävän valtaneuvoston kanssa ja vuonna he (tai ainakin Lovisa Ulrica) yrittivät vallankaappausta vuonna 1756. Epäilysten herättyä heidän liittolaisiaan vangittiin 22.6.1756 ja yhden tunnustettua onnistumisen mahdollisuuksia ei enää ollut. Kuningattarelle tehtiin selväksi, että osuutensa oli tiedossa, mutta pari jäi valtaistuimelle. Lyhyesti ja epätarkasti selostettuna.
Tukholmassa vietettiin kiitospäivää jo 27.6.1756 "Öfwer det farliga upror, som af illa sinnade människor, några dagar förut, härstädes war tilämnadt; men blef, igenom Guds nåd, i tid uptäckt". Nopeasti valtansa pitäneet saivat viestin myös kauemmaksi. Porvoon tuomiokapitulista lähti 12.7.1756 kiertokirje, jossa puhuttiin vallankaappausyrityksestä, mutta ei (tietenkään) mainittu kuningasparin osuutta asiassa. Kiertokirjeen mukana lähti kullekin papille oma numero Riksdagstidningiä, joka esitti myös virallista tietoa. Lisäksi kerrottiin kuninkaallisen majesteetin määränneen tapahtuneen johdosta yleisen kiitosjumalanpalveluksen nyt ja jatkossa jokaisena juhannuspäivänä. Rukouksen yhteydessä pappien piti vastustaa kaikkia liikkeellä olevia vääriä huhuja.
Kaksi vuotta myöhemmin määräys uusittiin, kun "kuningas" oli saanut tietää, että kiitosjuhlaa oli useilla paikoilla vietetty tuomatta tilaisuuden saarnassa esiin juhlan syytä eli "vapauden säilyttämistä". Kuten Hornborg huomautuksessaan toteaa, papeilta oli saarnoissa tiukasti kielletty politiikan käsittely, joten on helppo ymmärtää, että vallankumoushankkeen haastava muistiinpalautus on jätetty väliin. Ja jätettiin todennäköisesti jatkossakin.
Näin ollen tilaisuus jäi varsin valjuksi ja kesän 1765 jälkeen (21.8.1765) annettiin määräys unohtaa "vapauden säilyttämisen" huomiointi juhannuspäivänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti