sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Talot eivät pysy paikallaan!

Aiemmin tällä viikolla julkaisin Kokemäen voutikirjoituksen ilman kuvitusta. Yritin löytää alkupuolella useaan kertaan esiintyneen Mämminmäen karttaa, mutta jouduin hankaluuksiin.

Arkistolaistoksen digitaaliarkiston sanahaku tarttui kyllä Uudistusarkiston Kaurulan, Köömilän, Hampulan, Laikon ja Palkolan kylien Kokemäen kunnassa sekä Hauvolan, Havingin ja Mämminmäen kylien Harjavallan kunnassa peltokarttaan 1770-1770 (A41:19/1-2), mutta harmittavasti siitä puuttuu selitysosio, jossa olisi talojen nimet.

Apua löytyi sata vuotta tuoreemmasta kartasta Hauvolan, Havingin ja Mämmimäen kylien pelloista ja laitumista 1869-1869 (A10:2/1-5), jossa on tarvittavat tiedot ja jonka sain rannan ja tien avulla huikaisevan tieteellisellä prosessillani vanhemman kartan kanssa rinnakkain. Tässä vaiheessa toivoisi, että olisi käytössä hieman edistyneemmät työvälineet.

Tuoreemmassa kartassa Hauvolan talot (Tupi, Uotila ja kolmas) ovat samassa paikassa kuin nykyäänkin. Mämminmäen Huttu on niistä itään, myöskin pohjoisrannan tien pohjoispuolella.
Mutta 1700-luvun kartassa...
Eli koko Hauvolan kylä on siirtynyt vuosien 1770-1869 välillä rannasta tien toiselle puolelle. Kyse ei ole isonjaon tapaisesta kylän jaosta vaan mahdollisesti tulipalon tai vastaavan tuhon tulosta?

Kertausoppitunti siitä, että mahdollisuuksien mukaan pitää käyttää kyseisen ajankohdan karttaa eikä ainakaan olettaa, että talot ovat aina olleet siellä missä nyt vaikka olisivat vanhankin näköisiä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia taas hyvästä työstä! Olen ongelmoinut missä Mämmimmäen Huttu sijaitsee, nyt selvitit asian kerralla.
kiinnostava talojen siirto. Kylän tilukset näyttävä samalla kasvaneen, sillä uusi kylänpaikka on vanhan alueen yläreunassa ja siitä ylöspäin on tullut paljon uutta peltoa, samoin Hutulla on ulkopalstaa.
Forumille tein illalla Huttupaketin, josta selviää, että Hutut ovat seppiä, mylläreitä ym.
t.Pentti Kamberg