maanantai 3. heinäkuuta 2023

1833: keisarivierailu Helsingissä

Keisaripari 1820-luvulle ajoitettuna
Wikimedia

Oulun Wiikko-Sanomissa 29.6.1833 otsikolla Sanomia Helsingin Kaupunnista:

Kymmenentenä päivänä sisällä olevasa Kesä-kuusa oli Suomen-Maan Pää-kaupunnilla suuri ilo-juhla. Kello 7 aikana aamulla ilmoitti kelloin soitto kirkoisa ja kanoonain jyrisevä pauket Sveaborista, Hänen Majesteetinsä Keisarin, jo muutamina päivinä ootettua tuloa meijän kaupunkiimme. Iloten riensivät ihmiset, joka haaralta, kaupunnin rantaan, näkemään ja terveyttämään Maamme Isää; ja kuultua että Hänen Majesteetillänsä oli Seuruuesaan myös Korkia Puolisonsa, terveytti kokounut väestö, ilolla hurraten, tulleita korkioita vieraita, kuin höyrylaiva, Itschora nimeltä, jolla ne tulivat Revelin kaupunnista, likeni kaupunnin rantaa, ja mainitut Korkiat vieraat nousivat Laivan täkille. 

Hänen Keisarillinen Majesteetinsä tuli maalle kello 9 jälkeen, ja kunnioitti käymällänsä Universitetiä, Sota-joukon Hospitaalia, ja monia muita yhteisiä Laitoksia; ja mynstäröitsi, Senaatin torilla, kokountunutta Sota-joukkoa. Hänen Majesteetinsä, Keisarinna, joka sillä aikaa myös oli tullut maalle, kunnioitti Sota-joukon äkseerinkiä, sitä kattomallansa General Guvernörin Huoneitten akkunoista. Äkseerauksen lopetettua seurasi Hänen Majesteetinsä, Keisari, Korkiata Puolisotansa Universiteetiin; josta Heijän Majesteetinsä menivät alusa olevan Lutheruksen Opin Uskolaisten Uuen Kirkon rakennukselle, ja sieltä Venäjän Uskon Kolminaisuuen Kirkkoon, josa Jumalan palvelusta piettiin. Sitten kulekselivat Heijän Majesteetinsä, vaunuisa, pitkin usiampia katuja, ympäri kaupunkia, joka paikasa terveytettyinä kaupunnin riemastuneelta kansalta. 

Kaupunnilta palattuansa meni Hänen Majesteetinsä, Keisari, Senaatiin; josa Keisarillisen Senaatin Jäsenet, muut Virkamiehet, kaupunnin Magistraati, ja vanhimmat saivat armon terveyttää Hänen Keisarillista Majesteetiansa. Illalla pitivät kaupunnin Kauppa-miehet Paalia General-Guvernörin Ammatin Huoneisa, jota kokousta Heijän Majesteetinsa armosa, sinne tulemisellaan, kunnioittivat. Aamulla jälkeen mynstäräitsi Hänen Majesteetinsä, Keisari vielä Sota-joukkoa; jonka jälkeen ne korkiat vieraat, kello 10 aikana, eellä puolen päivän, menivät takasin Höyry-Laivaan, ja lähtivät sillä kulkemaan Kronstadtiin päin. Lukematoin oli se väestö joka Heijän Majesteeteinsa lähtiisä oli koolla rannasa, ja jää-hyvästiksi mainituille Korkioille vieraille rukoili Niille Taivaan Jumalalta ikuista terveyttä ja kaikkinaista siunausta. 

Lähtiisään oli Hänen Majesteetinsä, Keisari lausuttavasta armosta, lahjoittanut Helsingin kaupunnin köyhille viisi tuhatta Paperi Ruplaa, ja Hänen Majesteetinsä, Keisarinna, kolme tuhatta ruplaa.

Muuta vuodelta 1833:

Ei kommentteja: