keskiviikko 5. heinäkuuta 2023

1835: sekasanomia

Sanan saattaja Viipurista 11.7. & 29.8.1835:

Saaren kylässä Kivijärven kappelissa meni läksiän vaimonensa pois kotoa, ja salpasi neljä lasta, joista vanhin oli seitsemän vuotinen, tupaan. Lapset etsivät hiiluksesta valkeaa ja sytyttivät puut uunista tulelle, mutta koska ei he voineet saada reppänää auki, niin he kaikki kuolivat sauvuun.

Yläkuonan kylässä Kerimäen pitäjäsä on ukkoisen tuli kesäkuussa polttanut talonpojan Lauri Hongaisen tuvan ja omaisuuden. Hän itse, hänen vaimonsa ja 4 kuukausinen lapsensa saivat myös palossa niin suuren vian, että he kolmandena päivänä kuolivat.

Uudenkirkon pitäjästä läksi 17. hengeä suuressa venheessä Ronstattiin myömään kaloja, mutta joutuivat liki linnaa kiveä vastaan, josta venhe kävi rikki ja upposi. Mainituista hengistä pääsi 3. miestä ruunun luuppiin, joka linnasta lähetettiin heidän avuksensa; muut kaikki hukkuivat. 

Mustasaaren, Maalahden, ja Salosten pitäjissä ovat kova tuuli ja rakeet teehneet suuren vahingon; sekä maan kasvuille, että huoneille. Koska samalla ajalla vaimo kahdeksan vuotisen pojan kanssa Laihelan pitäjässä meni suuren puun ala rakeita pakoon, niin sattui ukkoisen nuoli puuhun ja tappoi heitä ja heidän hevoisensa. Sekä tästä, että monesta muusta samanlaisesta tapaussesta näkyy, ettei ukkoisen ilmassa ole hyvä mennä puun ala, sillä ukon nuoli etsii korkeimbia kappaleita, mutta parembi on olla lakealla ja alhaisella paikalla. 

Nyblin.
Museovirasto CC BY
Muita ukkosuutisia

 Muuta vuodelta 1835:

Ei kommentteja: