Sanan saattaja Viipurista 11.6.1836:
Borgossa kuuluu liikkuvan kova lavan tauti, joka poettaa paljo ihmisiä. Se ilmoittaa itsiänsä seuravaisella tavalla: pää on kipea ja tunduu raskaalle, koko ruumista erinomattain jalkoja ja käsiä vaivaa kipu ja väsymys, ja sairaalla on vuoroitain vilu ja vari; suussa on paha maku ja ruokahalu puuttuu, mutta valdasuonen tykyntä on tuskin endistä pikaisembi. Jos tautia jo alussa parandaa, niin se herkeää kolmessa eli neljässä päivässä. Sairaan pitää käymän vuoteeseen ja ensin ottaman oksendopulveria eli senlaista ainetta, josta hän hyvin oksendaa. Koska hän on oksendanut, niin pitää hänen runsaasti juoman lämmindä vettä, sillä se huojendaa ja enendää oksentamisen, niin että hiki ulospuhkee, jonga jälkeen tulee helpotus. Hikoilemista pitää kaikella tavalla edesauttaman, niin että sairas hyvin peitetään lämpösillä vaatteilla, ja hänelle annetaan juoda lämbymää kauraliendä, taikka teevettä, joka on keitetty päiväkakkara- eli sauna kukkaisista (kamiller). Sairas ei saa nautita kuin vähäisen ruokaa, eikä käydä vilussa, vaan hänen pitää oleman lämbymässä suojassa. — Jos tauti pääsee vallan päälle, niin se on työläämbi parandaa, ja kestää kauvemmin. Tämä tauti liikkuu myös Koiviston ja Kakin puolella.
Muuta vuodelta 1836:
- Keisari jakoi mitaleita
- Muotokuvaajia 1800-luvun alkupuolella
- Pietariin valituskirjan vienyt nälkäisten sankari
- Ensimmäinen höyrylaiva Helsingissä
- "The posting arrangements in Finland are very simple"
- "Complaints about this Abo route are so great"
- Hesperian puistossa 1835-1843
- Suomalainen talonpoika esiteltiin oheisella kuvalla kirjassa The Universal Traveller: Designed to Introduce Readers at Home to an Acquaintance with the Arts, Customs, and Manners, of the Principal Modern Nations on the Globe (1836)
- A. Liukkosen Ajanjuoksu- ja elämänrakennuksen mukaan "V. 1836 oli Joulun aikana niin kova pakkainen, että elävähopia Termometerissä (lämpömittarissa) jäätyi. Sitte kohta Loppiaisen jälkeen tuli niin hyvä ilma ja kesti kevääsen asti. Huhtikuussa läksi jäät järvistä ja kauraa kynnettiin myös samassa kuussa. Kahden edellisen katovuoden suhteen oli nyt suuri nälkä maassa niin että ruis-tynnyri maksoi yli 20 paperi-ruplaa ja vaivaisille keitettiin soppaa ja rokkaa (papu-ruokaa) sekä myös muuta neuvoa köyhäin elättämisestä piti armollinen Esivalta. "
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti