sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Kirjailijat Blum, Falkman ja Blom

Toukokuussa 2009 kirjoitin nimimerkin "en finsk medborgarinna" taakse kätkeytyvästä naisesta Fredrique Blum. Todennäköisesti vain silmäilin kirjaansa En prestgård i N-d ja Minne och hopp till Finlands ynglingar, mutta nimikkeet jäivät sen verran muistiin, että Gutenberg projektin En prestgård i N—d pysäytti.

Sen kirjoittajaksi on merkitty Charlotta Falkman samoin kuin kirjan Nyårsafton. Myös Fennica ja Kungliga Biblioteketin Libris attribuioi pappilakuvauksen Falkmanille. Joko vuonna 2009 käyttämäni hakemisto oli virheellinen, käytin sitä väärin, tai kokoamisen jälkeen on tullut uusia johtopäätöksiä.

Fennicassa on aukkonsa, joihin uppoaa Minne och hopp sekä Fredrique Blum. Libris tuntee yhdistelmän, mutta ei muita Blumin töitä. Ilmeisesti niitä ei ollut.

Hänen perheensä oli mielessäni kun hain Rauman Blomeja. Yhteyttä ei syntynyt, mutta tuolloin verkkohauissa tuli esiin minulle aiemmin tuntematon kirjailija Lydia Blom, Raumalta.

Wikipedia ja Fennica yhdistävät häneen salanimellä Viktor Wildmark kirjoitetun kertomuksen Qväll och morgon (1891). Libriksen mukaan Lydia Blom on kirjoittanut myös runokokoelman Dikter : till minne af ett lif  (1896). Fennicassa tämän tekijänä L. Blom. (Leike: Tammerfors 30.5.1896.)

Wikipedia tuntee syntymäajan 14.6.1853, joka on todennäköisesti SKS:n kirjailijamatrikkelista. En pysty tarkistamaan, sillä linkki ei toimi ja matrikkelia ei näy SKS:n sivuilla. Olennaisempaa olisikin tarkistaa Rauman kastettujen luettelot, mutta sieltä ei Lydiaa suoraviivaisesti löydy.

Finlands Allmänna Tidning 16.4.1896 mainitsee kappalaisen leski Katarina Sofia Blomin ja tämän tyttären Lydian. Kotivuoren ylioppilasmatrikkelissa on Rauman varapastorina kuollut Johan Vilhelm Blom, jonka vaimo oli Katarina Sofia von Knorring. Mutta oliko heidän tyttärensä Lydia kirjalija-Lydia? Matrikkelin tiedoista selviää, että hänen kastettaan kannattaa hakea Rauman ulkopuolelta ja se löytyykin edellä mainitulla syntymäpäivällä Lappi T. l.:stä. Joka kuuluu nykyään Raumaan - onko joku tehnyt retroaktiivisia yhdistelmiä?

2 kommenttia:

Pasi Koste kirjoitti...

Eipä ole pitkääkään aikaa siitä, kun Fennicaan muutettiin En prestgård i N-d:n tekijäksi Blumin tilalle Falkman.

Suomen kirjailijat 1809-1916 mainitsee salanimen ja teosten lisäksi Lydia Blomista: 14.6.1853 Rauma - 1.7.1934 Sipoo. Vht kappal. Johan Vilhelm Blom ja Katrina Sofia von Knorring. Muistokirj. Hbl 3.7.1934. Sama: Nyl. 5.7.1934

Pasi Koste
kirjastonhoitaja
Kansalliskirjasto

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Huh, en sitten ehkä mokannutkaan. Kiitokset lisätiedoista!