Pitkästä aikaa kävin Tukholman kaupunginarkiston sivuilla ja tuli sitten "tietenkin" tarkistettua mitä uutta digitaalista oli tarjolla (kun jaksoi/älysi kaivautua etusivulta oikeaan paikkaan). Olin toki kuullut sikäläisestä 1700-luvun käsialojen konelukuhankkeesta, mutta testaus ei ollut tullut mieleen ennen tätä. Nyt sitten hyökkäsin klassisesti sukunimihakuihin tarkistamatta yhtään mistä materiaalista oli kyse. Osumani edustivat 1700-luvun alkupuolta.
Eka kokeilu oli sukunimi Flachsen. Ainoa osuma oli dokumentissa "Kungliga Hovkonsistoriet AI: 10 år 1740-51 - Sida 31" ja sisällöltään hyvin klassinen: ... befants at Catharina Holm efter eget widgående bedrifwit enckelt hir och barn alstat med afledne handtlangaren Carl Flachsen... Kyseessä on ennestään tuttu esisetä. Sukunimessä toisinaan käytetty toinen e ei tuonut lisäosumia.
Hohenthaleja Tukholmassa ei ollut pysyvästi, joten ei ole yllättävää, ettei heitä löytynyt tästäkään aineistosta. Nimellä Schildt sain useita osumia, joista muutamat todennäköisesti liittyvät jo tutkimiini nanoserkkuihin.
Sundilla haku oli yhtä toivotonta kuin aina. Petterin vaimon ensimmäisen avioliiton poika löytyi yhdestä jutusta sukunimellään Hielman. Lisäämällä nimeen yhden ällän osumia oli enemmän ja näiden joukossa oli esiäitini perinnönjaon käsittelyä putiikissa Justitiekollegiet och Förmyndarkammaren A1 a2:65. Tekstin laatu on niin hyvää, että saa epäilemään, että kyseessä on opetusaineisto:
Den ..... 29 .. Novemb:. 314.
S: D: Förekom Borgaren
ock kryddCrämaren Erich
Magnus Hiellman och anhölt
at fölljande dess i dag in
gifne skrifft, måtte inflyta
uti Protocollet, hwarpå den
samma uplästes, sålunda
S: 5.
Ehuru wäl mina med arff,
wingar i Finland både ge-
nom fullmächtige biwistat
Inventeringen effter min afl.
k: Mäster Anna Bock, såsom
ock af mig effter Inventarii up-
rättande derom adresterade
äro; Så har man ändock ef-
ter så lång tijd eij för mun-
mit, at de welat wärda
sig om Fasta Egendomen
utan står den obebodd
och dageligen förfares samt
lös öre panterne löpa med
ta-...
Lopuksi älysin testata vielä ei-mitään-sukua-Beliniä ja "Stockholms domkapitel A1: 89 år 1736 - Sida 214" tarjosi jonkinlaisen avioliittokriisin.
… Besökaren ifrån Åbo Petter Johan Belin hade låtit instäm ma sin hustru Maria Sophia Ringstedt för det hon under hans frånwaro sig annorkun da förhållit än en äkta hustru efter Guds och Werldslig lag sta bör förhålla Häremot hade ock hustru Ringstedt låtit återa bemälte sin Man Petter Jo Jhan …
Eli jos on 1700-luvun alkupuolen väkeä Tukholmassa, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Muttei luulla, että olisi tarkistanut "kaiken mahdollisen". Kunhan digitointi ja prosessointi etenee, pääsemme kyllä entistä helpommin ja huomattavasti lähemmäs kyseistä tavoitetta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti