tiistai 5. heinäkuuta 2022

Yleisen näyttelyn keskussalin permanto

Käymme pääovesta sisälle. Itävaltalaisen soittokunnan rivakat säveleet ehkä tervehtivät meitä, ja silmiämme kohtaa kirjava, häikäisevä moninaisuus. Tämän osaston juhlallisuus ja avaruus, sen huippeneva katto ja permannon keskellä oleva iso kartionmuotoinen suihkulähde ilmaisevat meille, että tässä on Näyttelön keskusta. (Keski-Suomi 22.7.1876)

Riis. HKM CC BY 4.0


Ylläoleva kuva on otettu sisääntulijan näkökulmasta. Leveä verhoin varustettu näyttelyrakenne on Frenckellin, edustaa paperiteollisuutta ja on sisään tullessa vasemmalla, mikä sopii jatkoon. Sitä ennen kuitenkin vielä otos sisäänkäynnin kohdalta "kalterilta" eli parvelta.

Riis. HKM, CC BY 4.0

Kun pääovesta tulemme sisälle, havaitsemme ensin pää-rakennuksen keskellä kartion-muotoisen koroituksen, jonka sivut ympäriinsä ovat koristetut kasvilla ja jonka huipusta vesi jouksee alas. Se on suihkulähde, joka helteisessä ilmassa levittää suloista vilpeyttä. Tämän ympärille on hyvällä kauneuden-aistilla järjestetty koreihin kaappiin ja monenmuotoisille telineille asetettuja teollisuus-tuotteita, jotka ylhäältä kalterilta katsojalle tarjoovat mitä miellyttävimmän näköalan. 
Oikialla puolella huomaamme ensin kivi-, savi- ja lasiteollisuuden tuotteita, erittäinkin kauniita porsliini- ja fajansiteoksia, kakluuneja y. m. (US 7.7.1876)

Museovirasto, CC BY 4.0

Eli kun valokuvaaja on siirtynyt parvella vasemmalle ja ottanut otoksen salin oikeasta puolesta, kuvaan on tarttunut asetelma, josta Museoviraston isoimmasta tiedostosta erottuu sana Arabia. Huipulla oleva amfora näkyy seuraavassa kuvassa suihkulähteen takana, kun kuvaaja on (ikään kuin) siirtynyt parvella eteenpäin.

Riis. HKM CC BY 4.0

Jos astumme edemmäksi, tapaamme ensin tupakka- ja tulitikku-tehtaitten näyttelyt ja vielä edempänä teoksia jaloista ja epäjaloista metalleista.  Vasemmalla puolella taas on etupäässä paperiteollisuus, kirjapaino- ja nitomis-taito edustettuna. Samaten ovat myös maamme monet puuhiomot täällä panneet teoksiansa näytteille. Sitten seuraa pellava- ja pumpuliteoksia, vaate-kappaleita, turkiksia y. m. Taampana taas on avara tila jätetty nahkateollisuutta, niinkuin suutarin ja satulamaakarin teoksia y. m. varten. (US 7.7.1876)

Sisääntulosuunnasta otetuissa kuvissa näkyy vasemmalla vaalea katos, joka on Forssan tehtaiden esittelypiste. Se tulee jälleen näkyviin kun kuviteltu valokuvaaja on päässyt salin koilliskulmaan..

Riis. HKM, CC BY 4.0

Mutta kun kuvaaja siirtyy pohjoiseen vievän oviaukon yläpuolelle Forssan piste häviää näkyvistä, mutta näemme vielä uudestaan Frenckellin rakennelman. Ja yläkertaan vievät portaat.

Riis. HKM, CC BY 4.0

Ei kommentteja: