(Jos halua muistella vanhoja, niin lokakuussa 2011 olen koonnut linkit vanhoista valituksista, joista itseäni harmittaa eniten Satakunnasta työstetty aineisto, jota ei käsittääkseni koskaan julkaistu. Aninkaisen 4/2006 päivitys jäi viimeiseksi
- Turun ja Porin läänin lainhuutokortisto (tallennus L-kirjaimessa 2006)Sinisilmäisesti ajattelin, että toimintamuodoltaan yksinkertaisemmassa Suomen sukuhistoriallisessa yhdistyksessä asiat pysyisivät paremmin järjestyksessä. Olen toki ollut huolissani siitä, että vastuuhenkilöt ovat pysyneet lähes samoina alusta asti. Jos useampi heistä lopettaisi yhtäaikaa, mitä sitten?
- Hakutietokanta Turun ja Porin lääninhallituksen anomisasiain diaareista, lääninkonttori (valmis 2006)
- Hakutietokanta Turun ja Porin lääninhallituksen anomisasiain diaareista, lääninkanslia 1773-1900 (alkuvaiheessa 2006))
Mutta en ole osallistunut yhteenkään yhdistyksen kokoukseen, enkä ole ollut vapaaehtoisena edes messuständeillä vuosiin. Olen vaan käyttänyt sellaisia kuvia, joita olen tiennyt hakea.
En siis ole kokenut tarpeelliseksi tarkkailla uusien kuvien listaa, joten minulle tuli täytenä yllätyksenä tuttavani alkukesästä kertoma: että vapaaehtoisten ottamien kuvien julkaisussa on huomattava viive eli julkaisettomia kuvia oli paljon. Tämä palasi mieleen kun heinäkuun alussa jotain blogitekstiä tehdessäni eksyin erään sukuseuran sivulle, jossa kerrottiin yli vuosi sitten Ruotsista kuvatusta arkistomateriaalista, joka oli annettu SSHY:lle julkaistavaksi. Enkä sitä sivuiltaan löytänyt.
Laitoin viestiä toiminnanjohtajalle, joka vakuutti, että "vapaaehtoistyö on SSHY:n toiminnan perusta" ja selitti julkaisuviiveen johtuvan "taannoisesta pitkittyneestä palvelinuudistuksesta, jonka toteuttamisessa tuli yllättäviä teknisiä mutkia matkaan".
Unohdin asian jälleen, kunnes äskettäin alkaneessa keskustelussa kävi ilmi, että julkaisemattomia kuvia on satoja tuhansia, mitä en ollut aiemmin ymmärtänyt. Keskustelun piirissä oli niin monia sukututkijoita, että katsoin tarpeelliseksi viestiä seuralle uudelleen, todeten, että "Uskottavat selitykset ja toimintasuunnitelma tilanteen korjaamiseksi välttämättömiä yhdistyksen maineen ylläpitämiseksi."
Mahdollisesti tämän takia tai sattumalta vähän tämän jälkeen seuralta tuli hallituksen nimissä tiedote Kuvatietokannan tilanteesta. Se, ovatko selitykset uskottavia, tuntuu riippuvan lukijasta.
Olen edellä mainitun vastuuhenkilökysymyksen ohella pelännyt SSHY:n lopun alkavan kun Kansallisarkisto aloittaa vapaaehtoisdigitoinnin, joka voisi mahdollisesti rajoittaa SSHY:n vapaaehtoisten toimintamahdollisuuksia KA:n toimipisteissä. Mutta kun selvisi, että KA:n partnerina on SSS, niin pelko helpotti. Siihen asti kunnes alkoi näyttää siltä, että vapaaehtoiset voivat uudessa kuviossa olla varmempia kuvien esille tulosta kuin SSHY:n piirissä. (Ihan oma asiansa on sitten se, tulevatko KA:ssa "väridigitoidut" aineistot värillisinä verkkoon.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti